Εθνική Τράπεζα: Αυτές είναι οι αναπτυξιακές προοπτικές της Κρήτης

Κρήτη
Εθνική Τράπεζα: Αυτές είναι οι αναπτυξιακές προοπτικές της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι δύο ισχυροί άνδρες της Εθνικής Τράπεζας ανέδειξαν αφενός τον κεφαλαιώδη και ουσιαστικό ρόλο που θα διαδραματίσει η Εθνική Τράπεζα στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μετά από δύο χρόνια ύφεσης και αφετέρου εξήραν την Κρήτη ως μια τοποθεσία που μπορεί να αποτελέσει τον μοχλό επανεκκίνησης της εθνικής οικονομίας

Μήνυμα αισιοδοξίας για τις αναπτυξιακές προοπτικές της Κρήτης έστειλαν από το Ηράκλειο ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας Γκίκας Χαρδούβελης, αλλά και ο διευθύνων σύμβουλος Παύλος Μυλωνάς, κάνοντας σαφές πως η Κρήτη μπορεί να διαδραματίσει έναν κομβικό και σημαίνοντα ρόλο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Προς επίρρωση του συγκεκριμένου ισχυρισμού, η Εθνική Τράπεζα προχώρησε σε μια σημαντική έρευνα, η οποία κάνει σαφή τα πλεονεκτήματα που έχει η Κρήτη.

Πιο συγκεκριμένα, επί τρεις ολόκληρες ημέρες κλιμάκιο αποτελούμενο από υψηλόβαθμα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας βρέθηκε στην Κρήτη πραγματοποιώντας επαφές και συναντήσεις με μεγάλους πελάτες και εκπροσώπους της τοπικής οικονομίας. Σκοπός των συζητήσεων και των διαβουλεύσεων ήταν να αναπτυχθεί μια γενικότερη προβληματική για τις μεγάλες προοπτικές και τη δυναμική της Κρήτης σε νέες επενδύσεις σε μια σειρά από τομείς.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των συναντήσεων, ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης και ο κ. Παύλος Μυλωνάς πραγματοποίησαν συνάντηση με τους δημοσιογράφους της Κρήτης χθες το πρωί στο ξενοδοχείο “Galaxy”, στο Ηράκλειο. Οι δύο ισχυροί άνδρες της Εθνικής Τράπεζας ανέδειξαν αφενός τον κεφαλαιώδη και ουσιαστικό ρόλο που θα διαδραματίσει η Εθνική Τράπεζα στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μετά από δύο χρόνια ύφεσης και αφετέρου εξήραν την Κρήτη ως μια τοποθεσία που μπορεί να αποτελέσει τον μοχλό επανεκκίνησης της εθνικής οικονομίας.

Όπως σημείωσαν με έμφαση τα στελέχη της τράπεζας στη διάρκεια της συνάντησης με τους δημοσιογράφους, η Εθνική θα είναι παρούσα και σε αυτό το νέο κεφάλαιο που φαίνεται να ξεκινά δυναμικά, ενώ υποστήριξαν με έμφαση πως η Εθνική Τράπεζα θα στηρίξει τις επενδύσεις, σεβόμενη την εμπιστοσύνη που έχει δείξει η κοινωνία των πολιτών.

Σκοπός των συζητήσεων και των διαβουλεύσεων ήταν να αναπτυχθεί μια γενικότερη προβληματική για τις μεγάλες προοπτικές και τη δυναμική της Κρήτης σε νέες επενδύσεις σε μια σειρά από τομείς.

«Σημαντικός πυλώνας ο τουρισμός»

Στη χθεσινή εκδήλωση παρουσιάστηκε ενώπιον και των δημοσιογράφων έκθεση-μελέτη της Εθνικής Τράπεζας για τις προοπτικές και της προκλήσεις της οικονομίας της Κρήτης, με τα αποτελέσματα να είναι εντυπωσιακά και αισιόδοξα. Όπως είπε η κ. Τζέση Βουμβάκη, η οποία παρουσίασε την έρευνα που εκπονήθηκε από τη Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της Εθνικής Τράπεζας, η Κρήτη έχει στρατηγικά πλεονεκτήματα σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, τα οποία είναι ο τουρισμός, τα τρόφιμα, η “πράσινη” ενέργεια, τα κέντρα αριστείας και οι υποδομές. «Τα στρατηγικά πλεονεκτήματα αυτά με μια μακροπρόθεσμη στρατηγική αξιοποίησής τους συνθέτουν ένα αναπτυξιακό “μωσαϊκό” που θα λειτουργήσει υπέρ της περιφερειακής οικονομίας της Κρήτης», τόνισε.

Έκθεση-μελέτη της Εθνικής Τράπεζας για τις προοπτικές και τις προκλήσεις της οικονομίας της Κρήτης παρουσίασε η κ. Τζέση Βουμβάκη.

Η κ. Βουμβάκη έσπευσε να επισημάνει τον καταλυτικό ρόλο που διαδραματίζει η Κρήτη στην ανάδειξη και προβολή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Σε σχέση με τους υπόλοιπους κλάδους, ο τουρισμός στην Κρήτη, όπως είπε, αναδεικνύεται ως ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του ΑΕΠ του επιχειρηματικού τομέα. Από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, σε ποσοστό «το ΑΕΠ του επιχειρηματικού τομέα στην Κρήτη αποτελείται από τις υπηρεσίες (73%), τη βιομηχανία (17%) και τον αγροτικό τομέα (10%). Από τις υπηρεσίες του επιχειρηματικού τομέα, το 29% είναι υπηρεσίες τουριστικού τομέα. Αυτό σημαίνει πολύ απλά πως υπάρχει έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον από τους επιχειρηματίες του νησιού για επένδυση στον τουριστικό τομέα», τόνισε η κ. Βουμβάκη. Μάλιστα, η Κρήτη με βάση τη συγκεκριμένη έρευνα αναδεικνύεται ως πιο προσφιλής τουριστικός προορισμός στην Ελλάδα.

Πρώτο το Πανεπιστήμιο Κρήτης

Η κ. Βουμβάκη, μεταξύ άλλων, ανέλυσε το ερευνητικό “προϊόν” της Κρήτης, το οποίο βρίσκεται σε αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. «Οι δημόσιες δαπάνες της Κρήτης στην έρευνα είναι ιδιαίτερα αυξημένες σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, με αποτέλεσμα να αποσπούν ένα σημαντικό μέρος του ΑΕΠ της. Επίσης, η Κρήτη παρουσιάζει αξιόλογους ερευνητικούς δείκτες συνεργασίας, με τη μερίδα του λέοντος να ανήκει στη συνεργασία καινοτόμων ΜμΕ, ενώ αξιόλογα ποσοστά καταλαμβάνουν και οι συνεργασίες της Κρήτης με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, αλλά και με διεθνείς φορείς. Επίσης, κομβικό ρόλο στο ερευνητικό προϊόν διαδραματίζει και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, που σε σχέση με άλλα πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας μας είναι πρώτο σε δημοσιεύσεις απήχησης και δεύτερο σε διεθνή παρουσία», επισήμανε η κ. Βουμβάκη.

Τέλος, η Κρήτη έχει με βάση τη συγκεκριμένη έρευνα άριστες συνθήκες και προϋποθέσεις με σκοπό να εκμεταλλευτεί την “πράσινη” ενέργεια προς όφελός της, αξιοποιώντας τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Οι κύριοι Παύλος Μυλωνάς και Γκίκας Χαρδούβελης κατά τη χθεσινή τους συνάντηση με δημοσιογράφους στο ξενοδοχείο “Galaxy” στο Ηράκλειο.

ΠΑΥΛΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ

«Ηθικό χρέος μας η στήριξη των σεισμοπλήκτων του Αρκαλοχωρίου»

Ο κ. Μυλωνάς προέβη σε μια σημαντική δήλωση, κάνοντας σαφές πως η Εθνική Τράπεζα θα ανασυγκροτήσει οικονομικά την περιοχή του Αρκαλοχωρίου, η οποία έπεσε θύμα των σεισμών τον μήνα Σεπτέμβριο. Όπως ανέφερε, έχουν ξεκινήσει οι πρώτες συζητήσεις και η Εθνική Τράπεζα αισθάνεται «ηθικό χρέος να στηρίξει τους σεισμόπληκτους κατοίκους του Αρκαλοχωρίου και της ευρύτερης περιοχής».

Μιλώντας για την Κρήτη ο κ. Μυλωνάς υποστήριξε πως «είναι σαφές τι θα συμβεί στο νησί τα επόμενα χρόνια», φέρνοντας ως παράδειγμα τα μεγάλα έργα - όπως το αεροδρόμιο Καστελίου και την ολοκλήρωση του Βόρειου Οδικού Άξονα - και την αξιοποίησή τους. Μέσα από αυτά τα έργα, πέραν των άμεσων οικονομικών πλεονεκτημάτων, «η Κρήτη θα αντιμετωπίσει κοινωνικές παθογένειες, όπως την υποαπασχολησιμότητα και την ανεργία», τόνισε ο κ. Μυλωνάς, συμπληρώνοντας πως οι προοπτικές είναι μεγάλες τόσο στον τομέα του τουρισμού, την έρευνα και την καινοτομία, όσο και στην “πράσινη” ενέργεια και την υγεία, αλλά και την πρωτογενή παραγωγή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News