Ελλάδα

Γυναικοκτονία: Να καταγραφεί ως διακριτό έγκλημα στον νέο Ποινικό Κώδικα

Οι καταγγελίες για εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας έχουν εκτοξευθεί, αναλυτικότερα το 2010 είχαν καταγραφεί 1.303 ανάλογα περιστατικά, ενώ το 2019, 5.000

Η δολοφονία της Νεκταρίας, η 13η γυναικοκτονία για το τρέχον έτος συγκλόνισε για άλλη μια φορά την κοινή γνώμη, υπογραμμίζοντας με τον πιο φρικτό τρόπο ότι ο εφιαλτικός κύκλος βίας κατά των γυναικών δεν έχει κλείσει.

Παρά τα συχνά φαινόμενα έμφυλης βίας που υφίστανται οι γυναίκες, το αδίκημα της γυναικοκτονίας δεν συνίσταται ακόμη στο ελληνικό νομικό σύστημα ως διακριτό έγκλημα. Το παραπάνω γεγονός έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση, με φορείς και οργανώσεις να απαιτούν, η το αδίκημα της γυναικοκτονίας να καταγραφεί ως διακριτό γεγονός στον νέο ποινικό κώδικα. Συγκεκριμένα, το φύλο είναι το στοιχείο που παίζει τον κεντρικό ρόλο στα εν λόγω εγκλήματα, κατά την τέλεση τους. Οι βίαιες αυτές πράξεις έχουν συνήθως χαρακτήρα τιμωρητικό προς τις γυναίκες.

Ενδεικτικό είναι ότι μέσα σε μια δεκαετία, οι καταγγελίες για εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας έχουν εκτοξευθεί, αναλυτικότερα το 2010 είχαν καταγραφεί 1.303 ανάλογα περιστατικά, ενώ το 2019, 5.000. Οι αριθμοί είναι φρικτοί, ειδικά αν λάβουμε υπόψιν το γεγονός ότι κατά την διάρκεια της πανδημίας, η φράση  ‘’πώς να χτυπήσω την γυναίκα μου χωρίς να το καταλάβει κανείς’’ έφτασε τα 163 εκατ. αναζητήσεων παγκοσμίως.

 

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια