Κρήτη: Απόβαση κτηνοτρόφων και αγροτών στην Αθήνα - Οργή για επιδοτήσεις και κόστος παραγωγής

Κρήτη
Κρήτη: Απόβαση κτηνοτρόφων και αγροτών στην Αθήνα - Οργή για επιδοτήσεις και κόστος παραγωγής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντιδρούν για βοσκοτόπους και δικαιώματα – Κινητοποιήσεις την Παρασκευή 5 Νοεβμρίου

Απόβαση στην Αθήνα αποφάσισαν οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Κρήτης, που άρχισαν να προετοιμάζουν τη μαζική συμμετοχή τους στο ταξίδι αυτό, προκειμένου να μπουν στα πλοία της γραμμής αύριο Πέμπτη και να βρίσκονται στον Πειραιά, για να ξεκινήσουν πορεία μέχρι την πλατεία Βάθη, όπου βρίσκονται τα γραφεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το πρωί της Παρασκευής.

Το θέμα που «καίει» την περίοδο αυτή, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων από τη μια άκρη του νησιού μέχρι την άλλη, είναι οι περικοπές των επιδοτήσεων, που δεν έχουν προηγούμενο. Αλλά αυτό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων πολύ σοβαρών προβλημάτων, όπως το μείζον ζήτημα των δασικών χαρτών, που παραμένει ανοιχτό, με το κόστος παραγωγής για τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους να είναι ένας ακόμη κρίκος της αλυσίδας, που αποτελεί «θηλιά» για τους ανθρώπους που παράγουν!

Η απόφαση πάρθηκε προχθές το βράδυ στα γραφεία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου. Όλες οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών ήταν εκεί, προκειμένου να μπουν μπροστά, για να διοργανώσουν μία ακόμα απόβαση, με την τελευταία να έχει γίνει επί ΣΥΡΙΖΑ με υπουργό τον Βαγγέλη Αποστόλου, στις 8 Μαρτίου του 2017, που εξελίχθηκε σε σοβαρές συγκρούσεις με τις δυνάμεις των ΜΑΤ στην πλατεία Βάθη, συλλήψεις και προσαγωγές. Είχαν προηγηθεί μάλιστα και άλλες επεισοδιακές αποβάσεις, χωρίς ποτέ να λυθούν, από την κεντρική εξουσία, τα σοβαρά προβλήματα επιβίωσης του αγροτικού μας κόσμου.

Έτσι, χθες, αντιπροσωπία των στελεχών, με τους εκπροσώπους των Ενώσεων, της ΚΣΟΣ και των κτηνοτροφικών συλλόγων της Κρήτης, βρέθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης και ζήτησε από τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη στήριξη του νέου συλλαλητηρίου, αλλά και του αγώνα των παραγωγών, για να επιστραφούν στα βιβλιάριά τους τα χρήματα που τους αφαιρέθηκαν λόγω της περίφημης ΚΥΑ για τα βοσκοτόπια, η οποία κυριολεκτικά χαρακτηρίζεται ως «αιτία πολέμου»...

Ζητούν την παραίτηση του Σπήλιου Λιβανού

Αλλά η Κρήτη δεν είναι μόνη της σε τούτο τον αγώνα. Την παραίτηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιου Λιβανού, ζητούν με κοινή ανακοίνωσή τους τρεις εκπρόσωποι των αγροτών και των κτηνοτρόφων: Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καστοριάς «Μακεδνός», Θωμάς Μόσχος, η πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Αμυνταίου, Διαμάντω Κρητικού, και ο πρόεδρος του Αγροτικού και Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, Αργύρης Μπαϊραχτάρης.

Ο λόγος είναι ότι σε προηγούμενη ανακοίνωσή του ο κ. Λιβανός είχε αποκαλέσει όσους αντιδρούν στην περίφημη ΚΥΑ για τα βοσκοτόπια «σκυλιά που αλυχτάνε».

Μάλιστα, στη νεότερη ανακοίνωσή του, αντί να επανορθώσει, έριξε ακόμα περισσότερο «λάδι στη φωτιά», λέγοντας πως... «όχι μόνο δε χάθηκαν χρήματα από την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης, αλλά εξοικονομήθηκαν κιόλας πάνω από 60 εκατομμύρια ευρώ» χάρη στην ΚΥΑ για τους βοσκοτόπους, χαρακτηρίζοντας όσους διαμαρτύρονται ως «κολπατζήδες», «πονηρούς» και «φασαριόζους»!

Οι τρεις παραγωγοί και συνδικαλιστές εξηγούν τη στάση τους αναφέροντας: «Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των αγροτών και κτηνοτρόφων όταν κριτικάρουν και αναδεικνύουν τα λάθη και τα εγκλήματα κατά του αγροτικού κλάδου από την κυβέρνηση χαρακτηρίζονται σκυλιά («τα σκυλιά αλυχτάνε, αλλά το καραβάνι προχωρά»: Ανακοίνωση του υπουργού στις 27/10/2021). Αυτή η ντροπή απέναντι σε βιοπαλαιστές έγινε από τον χειρότερο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, για να καλύψει τη γύμνια του και την ανυπαρξία έργου από την πρώτη μέρα που ανέλαβε. Τα σκυλιά οι κτηνοτρόφοι τα αγαπάμε γιατί προστατεύουν τα κοπάδια μας και έπρεπε να το γνωρίζει.

Από το καλοκαίρι ακόμα έχουμε ζητήσει να εξεταστεί η διαδικασία κατανομής δικαιωμάτων ενίσχυσης εθνικού αποθέματος. Έχουμε παραθέσει δικαιολογητικά και νομικά επιχειρήματα, τα οποία δεν εξέτασε, τα αγνόησε και δεν έλαβε τίποτα υπόψη του. Συνέχισε δε την εγκληματική πολιτική, δημοσιεύοντας νέα ΚΥΑ για βοσκοτόπους και δικαιώματα, ενισχύοντας έτσι τις κλοπές των αγροτικών επιδοτήσεων από επιτήδειους, και έδειξε με αυτόν τον τρόπο την πραγματική του πολιτική»...

Παρακάτω τονίζουν με κατηγορηματικό τρόπο: «Απαιτούμε άμεσα την παραίτησή του και τη δημόσια συγνώμη σας για τον χαρακτηρισμό σκυλιά. Δε νοείται υπουργός κυβέρνησης να χαρακτηρίζει τους πολίτες της χώρας σκυλιά και τις υποθέσεις τους καραβάνι. Εάν κάτι μας συνδέει με τα σκυλιά, είναι η αγάπη μας για τα κοπάδια με τα οποία ζούμε νύχτα-μέρα και συντηρούμε τις οικογένειές μας.

Ζητάμε από τον πρωθυπουργό να έρθει κάποιος υπεύθυνος από την κυβέρνηση σε συνάντηση στην περιοχή μας (Καστοριά), ώστε να μας δώσει εξηγήσεις για τον τρόπο κατανομής των δικαιωμάτων ενίσχυσης του εθνικού αποθέματος και να μας παραθέσει το νομικό πλαίσιο στο οποίο στηρίχτηκε η κυβέρνηση για να εκδώσει νέα ΚΥΑ για τον τρόπο κατανομής. Όπου πριν τη συνάντηση θα οργανώσουμε περιοδεία πρώτα και θα πάμε μαζί στις καλλιέργειες ελαιώνων αγριελιάς στην Καστοριά, τις οποίες επιδοτήσατε υπερήφανα. Αφού μας τις υποδείξετε σε 20.580 στρέμματα και αποδειχτεί ο ισχυρισμός σας για τους δήθεν σωστούς ελέγχους, θα βάλουμε τα σκυλιά να σιωπήσουν όταν θα γυρίζουμε σαν “καραβάνι” στην πόλη της ακριτικής Καστοριάς για τη συνάντηση. Εκεί, μετά τις αποδείξεις, θα μπορούμε να δεχτούμε την όποια συγνώμη και να κάνουμε συζήτηση για τα προβλήματα της κτηνοτροφίας, που όντως, επειδή δεν έχει ο κ. Λιβανός ασχοληθεί καθόλου ένα χρόνο, εάν τα βάλεις στη σειρά γίνονται ένα μακρύ... καραβάνι».

Οργή και στα Χανιά - «Να παρθεί πίσω η ΚΥΑ»

Τις κινητοποιήσεις στηρίζει και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων. Όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία, «η περικοπή των επιδοτήσεων, η συνεχής αύξηση του κόστους παραγωγής και τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την ανάρτηση των δασικών χαρτών έχουν φέρει σε ακόμα πιο δύσκολη θέση τους βιοπαλαιστές κτηνοτρόφους. Η πολιτική της κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων, είναι η πιστή εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και είναι υπέρ των μεγαλοαγροτών, των μεταποιητών και των μεγαλεμπόρων. Αποδεικνύεται από τη ζωή ότι θέλουν να συγκεντρωθεί η γη και η παραγωγή σε λίγα χέρια, εις βάρος των μικρών και μεσαίων βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων. Η μόνη λύση είναι ο συλλογικός και οργανωμένος αγώνας».

Να σημειωθεί ότι για την απόβαση της Αθήνας μπαίνουν μπροστά οι συνεταιριστικές οργανώσεις, αφού οι συνδικαλιστικές οργανώσεις αγροτών και κτηνοτρόφων, με εξαίρεση τους κτηνοτροφικούς συλλόγους, έχουν εδώ και πολλά χρόνια βάλει λουκέτο ή αποτελούν “σφραγίδες”, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την άλλοτε πανίσχυρη και ιστορική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου.

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News