Κορωνοϊός: Πιο αυστηρά μέτρα από το Σάββατο - «Βαριά» πρόστιμα σε όσους δεν τα τηρούν

Ελλάδα
Κορωνοϊός: Πιο αυστηρά μέτρα από το Σάββατο - «Βαριά» πρόστιμα σε όσους δεν τα τηρούν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, υποχρεούται να κάνουν δύο rapid test ή test PRC την εβδομάδα, καλύπτοντας οι ίδιοι το κόστος- Εξαίρεση αποτελούν τα φαρμακεία, τα σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων και οι χώροι άσκησης του θρησκευτικού δικαιώματος

Αυστηρότερα μέτρα από το για τους ανεμβολίαστους οι οποίοι θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη εφαρμόζει η κυβέρνηση από το  Σάββατο 6 Νοεμβρίου, σε μια ακόμη προσπάθεια να αποτραπεί το νέο κύμα της πανδημίας. 

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα Τρίτη 1η Νοεμβρίου σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ σημειώθηκε το πιο θλιβερό ρεκόρ κρουσμάτων που καταγράφηκε ποτέ στην χώρα μας από την αρχή της πανδημίας, με τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα να εκτοξεύονται στα  6.700, οι νέοι θάνατοι στους 59 και οι  διασωληνωμένοι στους 434.

Στην Κρήτη τα κρούσματα σχημάτισαν και πάλι τριψήφιο αριθμό φτάνοντας τα 193.  

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ημερήσιας έκθεσης επιδημιολογικής επιτήρησης, στην ΠΕ Ηρακλείου έχουμε 90 νέα κρούσματα. Στη ΠΕ Λασιθίου 28, στην ΠΕ Ρεθύμνου 26 και  στην ΠΕ Χανίων 49.

Από το Σάββατο τίθενται σε εφαρμογή τα εξής μέτρα για  ανεμβολίαστους:

Όλοι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και ανεξαρτήτως της φύσης της εργασίας τους, θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δύο rapid test ή test PRC (από ένα που ίσχυε μέχρι σήμερα) την εβδομάδα, καλύπτοντας οι ίδιοι το κόστος.

Για πρόσβαση σε τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό test.

Η επίδειξη αρνητικού rapit test είναι αναγκαία και για την είσοδό τους σε εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια, χώρους διασκέδασης,  ακόμα και ανοιχτούς χώρους εστίασης.

Εξαίρεση αποτελούν τα φαρμακεία, τα σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων και οι χώροι άσκησης του θρησκευτικού δικαιώματος. Σε αυτούς τους χώρους δεν θα χρειάζεται αρνητικό τεστ.

Βαριά τα πρόστιμα

Στο επίκεντρο βρίσκονται και τα καταστήματα που δεν τηρούν τα αυστηρά μέτρα, με ταυτόχρονη εντατικοποίηση των ελέγχων με τα πρόστιμα να διπλασιάζονται.

Όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας κ. Πλεύρης δεν θα υπάρξει ανοχή σε όσους δεν τηρούν τα μέτρα και επιτρέπουν την είσοδο σε ανεμβολίαστους σε χώρους αμιγώς για εμβολιασμένους, σημειώνοντας ότι, εκτός από το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα πρέπει να υπάρχει και η ταυτοπροσωπία.

Σε περίπτωση παράβασης επιβάλλεται 5.000 ευρώ πρόστιμο και 15 ημέρες αναστολής λειτουργίας και καθώς και γνωστοποίηση του γεγονότος ότι δεν τηρούνται στο συγκεκριμένο κατάστημα τα μέτρα για τον κορωνοϊό.

Αθλητικές εγκαταστάσεις – Ποινή στις ομάδες

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στα μέτρα που ισχύουν στις αθλητικές εγκαταστάσεις.

Όπως τόνισε ο κ. Πλεύρης, «έχει παρατηρηθεί στους αθλητικούς χώρους, που είναι αμιγώς για εμβολιασμένους αλλά είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, ότι δεν τηρούνται τα συγκεκριμένα μέτρα. Θα υπάρξει λοιπόν ποινή στις ομάδες, που θα συνδυάζεται με την παρουσία φιλάθλων σε επόμενα παιχνίδια. Αυτό θα συμβεί εάν δεν τηρείται το μέτρο της χρήσης της μάσκας και των άλλων περιορισμών, που ισχύουν στα γήπεδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θάνος Πλεύρης.

Ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση

Από την Παρασκευή, ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση εμβολιασμού, για τους πολίτες 18 ετών και άνω, που έχουν συμπληρώσει το εξάμηνο από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους.  Η καμπάνια εμβολιασμού θα επεκταθεί με ενημερωτικά sms προς τους πολίτες, καθώς και με διαφημιστικά σποτ στα μέσα ενημέρωσης.

Τι δείχνουν τα εβδομαδιαία στοιχεία Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων

Αύξηση  (+39%) παρατηρήθηκε κατά την ανάλυση των αστικών λυμάτων από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας την εβδομάδα 25 έως 31 Οκτωβρίου, στο Ηράκλειο. Οριακή αύξηση (+15%) παρουσιάζει το ιικό φορτίο και στον Άγιο Νικόλαο το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο παρουσίασε οριακή αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα 18-24/10/21. Από την άλλη οριακή μείωση (-13%)  σημειώθηκε στα Χανιά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αύξηση που παρουσίαζε το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα, αποτυπώνεται στα κρούσματα κορωνοιού σε επτά μέρες ενώ στις νοσηλείες σε δεκαπέντε μέρες.  

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News