Γ. Βαρουφάκης: Η κυβέρνηση τα δίνει όλα στα σούπερ μάρκετ και κατακρεουργεί τις λαϊκές αγορές

Ελλάδα
Γ. Βαρουφάκης: Η κυβέρνηση τα δίνει όλα στα σούπερ μάρκετ και κατακρεουργεί τις λαϊκές αγορές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Είστε ατζέντηδες αρπαχτικών, μονοπωλίων και εταιρειών συμμετοχών», ανέφερε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25

Με το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές, η κυβέρνηση τα δίνει όλα στα σούπερ μάρκετ, κατακρεουργώντας τον μοναδικό τους ανταγωνιστή, τις λαϊκές αγορές, ανέφερε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, σε παρέμβαση του κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου το υπαίθριο εμπόριο στην Ολομέλεια. «Είστε ατζέντηδες αρπαχτικών, μονοπωλίων και εταιρειών συμμετοχών. Αυτό δεν θα ήταν τόσο κακό από μόνο του, αν δεν κάνατε τα πάντα για να μεγεθύνετε, αντί να αποσβένετε τους κραδασμούς που έρχονται από έξω», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι το χρέος, η φτώχια, η πανδημία και η ακρίβεια είναι ο κυκλώνας μέσα στον οποίο περιδινείται σήμερα η πλειονότητα των πολιτών και η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από την πραγματικότητα λέγοντας ότι πρόκειται για εξωγενή φαινόμενα. «Εξωγενής ήταν ο Covid, εξωγενής και η ακρίβεια που έρχεται από τις αγορές της ενέργειας, αλλά αντί η κυβέρνηση να λειτουργήσει ως αμορτισέρ που θα αποσβένει τους κραδασμούς, λειτουργεί ως επιταχυντής και ως πολλαπλασιαστής αυτών των χτυπημάτων», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση, εδώ και δύο χρόνια με την πανδημία, αρνείται να ενισχύσει σοβαρά το ρημαγμένο ΕΣΥ.

«Την ώρα που ανοίγετε τις κάνουλες και υπερχρεώνετε το ήδη υπερχρεωμένο κράτος των αρπαχτικών ταμείων, των μεσαζόντων εμπόρων όπλων, των μέσων μαζικής εξαπάτησης, των λοιπών κύκλων σας», είπε ο κ. Βαρουφάκης που δεν αρνήθηκε ότι υπάρχει εισαγόμενος πληθωρισμός αλλά, όπως τόνισε η κυβέρνηση «κατάφερε», στην πρώτη φάση της πανδημίας, και ενώ μειωνόταν ο τιμάριθμος, οι τιμές στα σούπερ μάρκετ ανέβαιναν 15% με 25%. Η κυβέρνηση, όπως κατήγγειλε, συνεισέφερε σε αυτή την πραγματικότητα κλείνοντας τις λαϊκές αγορές και επιβάλλοντας μειωμένη λειτουργία τους, κατά 50%, όταν στα σούπερ μάρκετ γινόταν «πατείς με, πατώ σε».

«Είχαμε υπερπληθωρισμό για τους φτωχούς στα είδη βασικής ανάγκης, την περίοδο που είχαμε αποπληθωρισμό συνολικά στην οικονομία. Συγχαρητήρια! Γι΄ αυτό πρέπει να κερδίσετε το μεγάλο βραβείο της ανοησίας. Είστε μοναδική κυβέρνηση!», είπε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε ότι τώρα που πραγματικά υπάρχει εισαγόμενος πληθωρισμός, η κυβέρνηση φέρνει ένα νομοσχέδιο με το οποίο «βάζει τη γιαγιά, που θέλει να πουλήσει δύο σακούλες ραδίκια, να πρέπει να μπει από την προηγούμενη το βράδυ στην πλατφόρμα την ηλεκτρονική, να το δηλώσει ως τις οκτώ το βράδυ, και αν δεν το κάνει θα της επιβάλλετε πρόστιμο 500 ευρώ».

«Αν πιάσετε τη γιαγιά να πουλάει δύο σακούλες ραδίκια, χωρίς απόδειξη, δύο φορές το χρόνο, θα της βάλετε πρόστιμο 500 ευρώ και θα της πάρετε την άδεια. Εμείς είμαστε υπέρ του να παταχθεί απολύτως η φοροδιαφυγή. Αλλά εδώ ασκείτε υπερεξουσία υπεραυστηρότητας. Αν η γιαγιά δεν καταφέρει να πουλήσει τα ραδίκια που έχει δηλώσει στην πλατφόρμα σας, της παίρνετε την άδεια», είπε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε: «Εσείς δεν είστε απλά μια ΑΕ. Η Μητσοτάκης ΑΕ που είστε, λειτουργεί ως εχθρός του ανταγωνισμού. Πίνετε νερό στο όνομα του ανταγωνισμού, αλλά οι κύκλοι που σας κινούν τα νήματα, μισούν τον ανταγωνισμό».

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε και στην πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα προστασίας του πολίτη. «Τα ΜΑΤ σας δέρνουν ακόμα και βουλευτές, χωρίς μια συγγνώμη από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, χωρίς ένα διάβημα του προέδρου της Βουλής υπέρ της νεότερης βουλεύτριας στη Βουλή μας, με τον κοινοβουλευτικό σας εκπρόσωπο, χθες, αντί να δηλώσει συναδελφική αλληλεγγύη απέναντι στη βουλεύτρια μας, να τολμάει να την εγκαλεί και από πάνω. Αλλά τι να περιμένει κανείς από ένα σύστημα διακυβέρνησης, μισή ΑΕ και μισή μιντιακό σύστημα που κάνει τα πάντα για να μην ακουστεί το όνομα του Δημήτρη Δαγκλή, του λιμενεργάτη που άφησε την πνοή του στις εγκαταστάσεις της Cosco, να ξεχαστεί το όνομα του Δημήτρη Ασημάκη του ντελιβερά της Wolt που άφησε την τελευταία του πνοή πάνω στην άσφαλτο, να μην μάθει κανείς για τον αγώνα του δημάρχου και των κατοίκων της Δραπετσώνας, μιας περιοχής που δηλητηριάζεται καθημερινά από τα καζάνια του κ. Μελισανίδη», είπε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News