Ελλάδα

Γ. Οικονόμου: Έρχονται μέτρα για ανεμβολίαστους – Δεν πάμε σε lockdown

Σε εξέλιξη το σχέδιο της κυβέρνησης για αύξηση των εμβολιασμών - Προσεχώς μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα, καμπάνιες και παρουσιάσεις

«Η πανδημία βρίσκεται σε μια πολύ επιθετική έξαρση, όχι μόνο στη χώρα μας, σε ολόκληρη την Ευρώπη, σε ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο. Η κυβέρνηση και σ' αυτήν τη φάση κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα, για να αντεπεξέλθουμε και σ' αυτήν την πίεση» δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε τηλεοπτική του συνέντευξη, λέγοντας στη συνέχεια «Βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια ευαισθητοποίησης να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε «Αυτή η φάση της πανδημίας είναι ευθέως συνδεδεμένη με τα ποσοστά της εμβολιαστικής κάλυψης. Αυτό προκύπτει από παντού. Προκύπτει από τα κρούσματα, το πλήθος των οποίων είναι απολύτως ανάλογο με τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Προκύπτει από το γεγονός ότι οι 9 στους 10, που είναι διασωληνωμένοι και κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους, είναι ανεμβολίαστοι. Προκύπτει από στοιχεία ερευνών που λένε ότι όποιος εμβολιαστεί είναι απολύτως προστατευμένος από τη βαριά νόσηση, σε πολύ μεγάλα ποσοστά, της τάξεως του 90% και του 91%».

Ο κ. Οικονόμου επισήμανε ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης ν' αυξήσει το ποσοστό του εμβολιασμού, βρίσκεται σε εξέλιξη με το πρόγραμμα «Ελευθερία», «με μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα, που θα ενημερώνουν για την τρίτη δόση, ενδεχομένως με μηνύματα που θα υπενθυμίζουν σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, να σπεύσουν να εμβολιαστούν, με επικοινωνιακή καμπάνια, με παρουσίαση των επιστημονικών δεδομένων, με έγκριτους ανθρώπους που βγαίνουν και υποστηρίζουν, με βάση τα στοιχεία, πως το εμβόλιο είναι μονόδρομος, με προγράμματα επισκέψεων έξω από εκκλησίες, σε πλατείες, στην επαρχία, παντού» είπε και συμπλήρωσε ότι στις επόμενες δέκα ημέρες θα έχει ξεκινήσει η διαδικασία για τα ραντεβού της 3ης δόσης για όλους.

Επίσης είπε ότι η κυβέρνηση κινείται σε τρεις άξονες. «Ο πρώτος άξονας είναι οι εμβολιασμοί και η προσπάθεια ενίσχυσής τους. Ο δεύτερος άξονας -που είναι και ο πιο άμεσος- είναι η ενίσχυση του Συστήματος Υγείας, για να αντέξει αυτή την πίεση. Περάσαμε ισχυρές πιέσεις και αντέξαμε, μείναμε όρθιοι. Δυστυχώς, με απώλειες τραγικές συνανθρώπων μας, αλλά το Σύστημα Υγείας άντεξε. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια και από τον ιδιωτικό τομέα και με καλύτερη διαχείριση του δυναμικού που είναι στο Ε.Σ.Υ.. Και ο τρίτος άξονας είναι η προσαρμογή του πλαισίου των μέτρων για τους ανεμβολίαστους» σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι «δεν θα ξαναγίνει η κοινωνία και η ζωή περίκλειστη, δεν θα ξαναγυρίσουμε πίσω. Η κατεύθυνση που έχουμε είναι οι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας να μην στερηθούν προνόμια της κανονικότητάς τους».

Ο κ. Οικονόμου ξεκαθάρισε ότι το lockdown δεν είναι στο τραπέζι. «Οι σκέψεις μας δεν είναι να πάμε σε lockdown, ούτε σε περιοριστικά μέτρα που θ' αφορούν τους εμβολιασμένους. Δεν υπάρχει αυτή την ώρα που μιλάμε, ούτε η ηθική ούτε η λογική νομιμοποίηση να πας να πάρεις οριζόντια μέτρα, με τα οποία στην ουσία θα τιμωρείς τους εμβολιασμένους και θα κάνεις μεγάλα βήματα πίσω σ' αυτά που κατακτήσαμε το προηγούμενο διάστημα με «όπλο» το εμβόλιο» είπε.

«Xρειάζεται μία προσαρμογή του πλαισίου, ανάλογα με την ένταση και την πίεση που έχουμε. Αυτή δεν μπορεί, παρά να αφορά τους ανεμβολίαστους. Είτε σε ό,τι αφορά τους συχνότερους ελέγχους, κυρίως για εργαζόμενους, την καλύτερη οριοθέτηση κάποιων χώρων, έτσι ώστε να είναι απολύτως ξεκάθαρο σε ποιους χώρους επιτρέπεται να μπαίνουν οι ανεμβολίαστοι τώρα που κρυώνει και ο καιρός. Θα υπάρξουν ανακοινώσεις πολύ γρήγορα. Είναι πιθανόν να έχουμε μια σταδιακή εφαρμογή στις περιοχές που είναι επιδημιολογικά πιο πολύ επιβαρυμένες» πρόσθεσε.

Για το Σύστημα Υγείας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι ψηφίζεται τροπολογία, για να δοθούν κίνητρα σε ιδιώτες γιατρούς, να ενισχύσουν το Σύστημα και σε γιατρούς του δημόσιου Συστήματος Υγείας. «Είναι ξεκάθαρο ότι αν και αυτό δεν αποδώσει, και εξακολουθεί η πίεση να είναι μεγάλη, θα χρησιμοποιήσουμε και θ' αξιοποιήσουμε κι άλλους τρόπους για να ενισχύσουμε τα δημόσια νοσοκομεία με γιατρούς. Ενδεχομένως, μέσα στο πλαίσιο που το Σύνταγμα και οι νόμοι επιτρέπουν, να πάμε σε επίταξη υπηρεσιών γιατρών, εάν τα κίνητρα που δίνουμε, δεν συναντήσουν την ανταπόκριση που περιμένουμε».

Για την υποχρεωτικότητα δήλωσε ότι σε κανένα κράτος στον κόσμο, με εξαίρεση της Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για τους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους, δεν έχει υπάρξει υποχρεωτικός εμβολιασμός. «Ούτε για υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα, ούτε καν για το δημόσιο τομέα. Πρώτον, διότι η υποχρεωτικότητα πρέπει πάντοτε να συνδέεται με μία ποινή, με μία επιβολή, με στέρηση μισθού, με στέρηση θέσης εργασίας, διότι διαφορετικά υπάρχει «προαιρετική υποχρεωτικότητα», που μόνο ένα κόμμα εφηύρε τον όρο αυτόν. Και δεύτερον, διότι και στη χώρα μας τα ποσοστά εμβολιασμού στις διάφορες ομάδες που συζητείται περί υποχρεωτικότητας, δεν είναι ιδιαίτερα χαμηλά, για να πει κανείς ότι θα κερδίσεις πολύ περισσότερα. Ούτε στα Σώματα Ασφαλείας, ούτε στους εκπαιδευτικούς, για παράδειγμα, ούτε σε άλλες κατηγορίες που ακούω, τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλά που να δικαιολογούν την επέκταση» ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για επιτροπή ειδικών κοινής αποδοχής υπογράμμισε ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στοιχεία ότι οι συγκεκριμένοι επιστήμονες, επιστημονικά, δεν έχουν κάνει καλά τη δουλειά τους, ότι παραπλάνησαν την κοινωνία, την κοινή γνώμη, την κυβέρνηση, ότι κάνουν κάτι διαφορετικό από αυτό που συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο, ότι τα επιστημονικά τους δεδομένα δεν είναι αποδεκτά από τους παγκόσμιους οργανισμούς, να βγουν και να το πουν.

«Χρειάζεται μία μεγαλύτερη αίσθηση σοβαρότητας και εμπιστοσύνη στην ιδιότητα εκείνου που βγαίνει στην πρώτη γραμμή και προσπαθεί να αντιμετωπίσει δίπλα με την πολιτεία, προς όφελος της κοινωνίας την πανδημία. Στην ιδιότητα, όχι στην πολιτική του καταβολή, την οποία δεν την ξέρουμε κιόλας, κανένας. Ούτε ψάξαμε, ούτε ανοίξαμε μητρώα και συρτάρια στη Νέα Δημοκρατία για να δούμε τι ψήφιζε κανείς στα νιάτα του ή αν είχε καμιά κομματική διαδρομή, για να μπει στην οποιαδήποτε επιτροπή» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή που κλήθηκε να διαχειριστεί το αδιανόητο, με συγκεκριμένες πράξεις. Δυστυχώς για πάρα πολύ καιρό η Αξιωματική Αντιπολίτευση ήταν σε απόσταση, επιχειρώντας στις διάφορες φάσεις της πανδημίας να «κλείσει το μάτι» σε συγκεκριμένα κοινά και να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Είμαστε εδώ να συζητήσουμε οποιεσδήποτε ουσιαστικές και τεκμηριωμένες προτάσεις, που να έχουν να κάνουν με το πώς θα πείσουμε ακόμα περισσότερους για τον εμβολιασμό. Πάει κάτι άσχημα στο Πρόγραμμα «Ελευθερία»; Υπάρχει κάτι που πρέπει να διορθώσουμε σε ό,τι αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα των εμβολίων; Να βγει να μας πει η Αξιωματική Αντιπολίτευση, αν πιστεύει, ότι πρέπει να κλείσουν τα σχολεία. Αν πρέπει να ξαναγυρίσουν τα παιδιά πίσω από τα laptop. Αν πρέπει να κλείσουν τα πανεπιστήμια. Αν πρέπει να έχουμε μία υποτυπώδη λειτουργία στην οικονομία. Αν πρέπει να ξαναστέλνουμε sms για να βγαίνουμε έξω μία ώρα. Αυτή είναι η εναλλακτική, αυτή είναι η πρόταση που υπάρχει; Αυτή είναι η προοπτική που δίνουν όσοι κριτικάρουν την κυβέρνηση ότι έχει ρίξει «λευκή πετσέτα»;» συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Τέλος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις υπογράμμισε ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει στην εξωτερική μας πολιτική πράγματα, που δεν έγιναν τα τελευταία σαράντα.

«Η χώρα ενισχύει το γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό της «αποτύπωμα». Αυτή η αποφασιστική και καλά οργανωμένη εξωτερική πολιτική έχει αποδώσει καρπούς και μία από τις αποδείξεις αυτών των καρπών είναι και η συμπεριφορά της απέναντι πλευράς. Οι χώρες δεν πρέπει να εγκλωβίζονται σε επικίνδυνα διλήμματα, απροετοίμαστες. Πρέπει να έχουν μια καλά σχεδιασμένη εξωτερική πολιτική, που θα πείθει τον κόσμο ότι είσαι δύναμη σταθερότητας και ασφάλειας και θα σου εξασφαλίζει και τα μέσα έτσι ώστε και στο πεδίο, αν και όποτε χρειαστεί, να μπορείς να υπερασπιστείς τα κυριαρχικά σου δικαιώματα και την κυριαρχία σου. Και, ταυτόχρονα, να είσαι αξιόπιστος σύμμαχος της διεθνούς κοινότητας και των δυνατών και σημαντικών παικτών της περιοχής προς την κατεύθυνση της ασφάλειας, της ειρήνης και της σταθερότητας που είναι ζητούμενο από όλο τον πολιτισμένο κόσμο».

Γεωργιάδης: Το κλειδί είναι το εμβόλιο – όχι σε νέο lockdown

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων 'Αδωνις Γεωργιάδης, απο πλευράς του δήλωσε «Στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης τα ποσοστά εμβολιασμών είναι υψηλά και οι θάνατοι και τα κρούσματα χαμηλά». «Είναι λογικό να ανεβαίνει, ξέραμε από την αρχή ότι το χειμώνα ο ιός ανεβαίνει και για την υπόλοιπη ζωή μας θα έχουμε covid γιατί ο covid ήρθε και θα μείνει για πάντα και κάθε χειμώνα θα ανεβαίνει», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, σημείωσε ότι στη χώρα-αναλογικά με τον πληθυσμό της- «έχουμε πολλά κρούσματα και θανάτους στη Βόρεια Ελλάδα, όπου υπάρχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη». Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε επίσης πως «δεν ευθύνεται η κυβέρνηση αλλά οι πολίτες που δεν εμβολιάζονται».

«Όλη η συζήτηση για το αν τα εμβόλια λειτουργούν ή όχι σήμερα είναι παράλογη. Είναι σαν να συζητάμε αν η γη είναι στρογγυλή, αυτά τα έλυσε η ζωή. Οι εμβολιασμοί λειτουργούν, οι χώρες που είναι ψηλά και οι περιοχές στη δική μας χώρα που είναι ψηλά έχουν λιγότερους θανάτους. Οι χώρες και οι περιοχές οι δικές μας που είναι χαμηλά έχουν περισσότερους θανάτους. Άρα το κλειδί είναι το εμβόλιο», τόνισε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο γενικευμένου lockdown «ακόμα και αν τα κρούσματα φτάσουν τις 10.000». Παράλληλα, ανέφερε ότι η πίεση στο σύστημα υγείας μπορεί να υποχωρήσει μόνο αν αυξηθούν οι εμβολιασμοί. «Η ζωή μας θα πρέπει να προσαρμοστεί στη ζωή που θα ζούμε σε έναν πλανήτη με τον covid άρα όπως έχουμε κάθε χρόνο γρίπες, όπως έχουμε πνευμονίες θα έχουμε και covid. Μην μετράμε πια τα κρούσματα», δήλωσε.

«Υπάρχει το εμβόλιο»

Ο κ. Γεωργιάδης απέρριψε την πρόταση Τσίπρα για επιτροπή κοινής αποδοχής και σημείωσε ότι το lockdown δεν μπορεί να επιβληθεί καθώς «υπάρχει πλέον το εμβόλιο το οποίο διατίθεται δωρεάν από το κράτος». «Πάντα εκπλήσσομαι με τον κ. Τσίπρα αλλά καταφέρνει πάντα να με εκπλήσσει περισσότερο. Τι εννοούμε όταν λέμε επιτροπή γιατρών κοινής αποδοχής; Δηλαδή θα κοιτάμε την κομματική προέλευση των γιατρών, θα τους ρωτάμε τι ψηφίζουν για να τους βάλουμε στην επιτροπή;», αναρωτήθηκε.

Ακρίβεια

Σε ότι αφορά την ακρίβεια είπε ότι «υπάρχει πρόβλημα πληθωρισμού», ενώ ανέφερε ότι «στο καλάθι της νοικοκυράς σήμερα στην Ελλάδα η απώλεια σε σχέση με το 2019 είναι μηδέν». Εκτίμησε παράλληλα ότι οι καταναλωτές δεν έχουν φρενάρει τις αγορές τους. «Πρόβλημα η νοικοκυρά θα είχε με το ρεύμα για αυτό η κυβέρνηση πήρε μέτρα για το ρεύμα για να απορροφήσει το πρόβλημα και στο ρεύμα», σημείωσε.

Για την Αστυνομία

Για το ξήλωμα της Άμεσης Δράσης που ανακοινώθηκε χθες, σημείωσε ότι «η ιδέα ότι κάποιος διατάσσει να σταματήσει η καταδίωξη είναι αδιανόητη». Πρόσθεσε, δε, ότι σήμερα ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές.

Ο κ. Γεωργιάδης, είπε επίσης ότι θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα καθώς «έχουν δρομολογηθεί αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα».

«Με τον κ. Πάιατ βρίσκομαι συχνά γιατί μαζί αυτά τα δύο χρόνια έχουμε δρομολογήσει πολλές αμερικάνικες επενδύσεις στην Ελλάδα που έχουν ήδη γίνει. Νομίζω ότι επί θητείας μου οι αμερικάνικες επενδύσεις στην Ελλάδα έχουνε σπάζει όλα τα ρεκόρ», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία αρχείου IN TIME

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια