Μ. Σχοινάς: Η ιδιαιτερότητα της πρόκλησης για την Ελευσίνα, είναι να δείξει ότι το διαφορετικό είναι ωραίο

Ελλάδα
Μ. Σχοινάς: Η ιδιαιτερότητα της πρόκλησης για την Ελευσίνα, είναι να δείξει ότι το διαφορετικό είναι ωραίο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η στροφή προς πόλεις με χαρακτηριστικά έξω από τα σίγουρα, έξω από τα δεδομένα είναι μια πρόκληση για τον θεσμό» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Στην Ελευσίνα μετέβη σήμερα το πρωί της Τρίτης 2 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της ανακήρυξής της ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2023, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς. Ο ίδιος, συναντήθηκε με τον δήμαρχο, Αργύρη Οικονόμου και το Δ.Σ. της δημοτικής εταιρείας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ελευσίνας, «Eleusis 2023».

Ο κ. Σχοινάς σε ομιλία του με αφορμή την επίσκεψή του τόνισε πως «Η ιδιαιτερότητα της πρόκλησης για μια πόλη σαν την Ελευσίνα, είναι να δείξει ότι το διαφορετικό είναι ωραίο».

Πιο συγκεκριμένα, ο Αντιπρόεδρος ανέφερε ότι η επιλογή της Ελευσίνας ως «η Πολιτιστική Πρωτεύουσα «Ελευσίνα 2023» αποτελεί διπλή πρόκληση. Είναι μια πρόκληση για την πόλη σας, αλλά είναι και μια πρόκληση για τον ευρωπαϊκό θεσμό των πρωτευουσών πολιτισμού». Παράλληλα, προσέθεσε ότι η Ελευσίνα είναι «μια περιοχή της Δυτικής Αττικής με πολύ ξεχωριστά αναπτυξιακά χαρακτηριστικά και δυνατότητες» αλλά και με χαρακτηριστικά προβλήματα «τα πιο πολλά ιστορικά», όπως ανέφερε.

«Η ιδιαιτερότητα της πρόκλησης για μια πόλη σαν την Ελευσίνα, είναι να αναδείξει ότι το διαφορετικό είναι ωραίο. Το κεντρικό πλαίσιο που επιλέξατε και βάση του οποίου πήρατε την ιδιότητα της πολιτιστικής πρωτεύουσας, αυτό των μυστηρίων των μεταβάσεων, «the mysteries of transition», το οποίο θεωρώ πολύ επίκαιρο και πολύ ωραίο, σας πάει πολύ είναι πολύ ταιριαστό και με τα Ελευσίνια μυστήρια, αλλά και με τις προκλήσεις της μετάβασης, μια μετάβαση προς ένα μέλλον πιο περιβαλλοντικό, πιο πράσινο, μια μετάβαση που θα έχει να κάνει με το εργατικό δυναμικό της περιοχής αλλά και μια μετάβαση της αστικοποίησης που επίσης είναι από τα ζητούμενα» υπογράμμισε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

Επισήμανε επίσης ότι πρόκειται για «προκλήσεις που ούτως ή άλλως θα έπρεπε μια δημοτική αρχή και μια τοπική κοινωνία να παλέψει», αλλά τώρα η Ελευσίνα έχει την δυνατότητα να τα «παλέψει με όρους υπεροχής και με μια συγκυρία που θα προσελκύσει τα φώτα της εθνικής και της ευρωπαϊκής δημοσιότητας».

«Όλες οι πολιτιστικές πρωτεύουσες έχουν να δείξουν αξιοζήλευτες επιδόσεις στον τουρισμό, στην ανάπτυξη, στις θέσεις εργασίας».

«Ήταν μία πρόκληση για τον θεσμό, γιατί σιγά σιγά και δικαίως ο θεσμός των ευρωπαϊκών πρωτευουσών ξεφεύγει από την αντίληψη ότι αυτό πρέπει να αφορά μόνο τις μεγαλουπόλεις, εκεί που ούτως ή άλλως πέφτουν τα φώτα της δημοσιότητας, τα αναπτυξιακά, τα επενδυτικά» συμπλήρωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Τόνισε ότι «η στροφή προς πόλεις με χαρακτηριστικά έξω από τα σίγουρα, έξω από τα δεδομένα είναι μια πρόκληση για τον θεσμό».

Τέλος, σημείωσε ότι «οι πολιτιστικές πρωτεύουσες είναι κυρίως μια υπόθεση των δήμων, όχι του κράτους. Δηλαδή στα χέρια σας είναι το κλειδί της επιτυχίας. Είναι ο δήμος ο οποίος πρέπει να μπει μπροστά και με τις δικές του δράσεις να την αναδείξει. Το κράτος και η ευρωπαϊκή ένωση θα είμαστε δίπλα σας».

Κατόπιν ακολούθησε εξειδίκευση των θεμάτων από τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Πολιτιστικής Πρωτεύουσας κ. Φώτιο Παναγιώτη Τατάκη, τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων κ. Αθανάσιο Μαυρογιάννη, τον αντιδήμαρχο Τουριστικής Ανάπτυξης και Δημοσίων Σχέσεων κ. Δημήτριο Παπαγιάνναρο, αλλά και ενημέρωση θεμάτων για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα από την Πρόεδρο ΠΠ23 κα. Δέσποινα Γερουλάνου, τη Διευθύνουσα Σύμβουλο κα. Σουλτάνα Σπυροπούλου, τον Καλλιτεχνικό Σύμβουλο κ. Μιχαήλ Μαρμαρινό, και το μέλος ΔΣ κ. Ευάγγελο Λίγγο.

 Με πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News