Διάσκεψη COP26 - Κλιματική αλλαγή: Σκάβουμε τον λάκκο μας

Ελλάδα
Διάσκεψη COP26 - Κλιματική αλλαγή: Σκάβουμε τον λάκκο μας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προειδοποίηση του γ.γ. του ΟΗΕ, για τον ρόλο του ανθρώπου στην κλιματική αλλαγή και τη «βάναυση στάση μας στη βιοποικιλότητα»

Με μια μακάβρια προειδοποίηση, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ άνοιξε την «αυλαία» της πολυαναμενόμενης διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, στη Γλασκόβη της Σκοτίας, της COP26. Ο Αντόνιο Γκουτέρες χτύπησε το καμπανάκι, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι άνθρωποι «σκάβουμε τους λάκκους μας» μέσω της κλιματικής αλλαγής και της «βάναυσης στάσης μας στη βιοποικιλότητα».

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ τόνισε ότι ήδη «ηχούν οι σειρήνες» και «ο πλανήτης μας κάτι μας λέει», ενώ προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να προσφέρει περισσότερη βοήθεια στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Ο Αντόνιο Γκουτέρες επέκρινε επίσης «το έλλειμμα αξιοπιστίας και το πλεόνασμα σύγχυσης» που υπάρχει σχετικά με τη μείωση των εκπομπών ρύπων και τους μηδενικούς στόχους, οι οποίοι είχαν «διαφορετικές έννοιες και διαφορετικές μετρήσεις», ενώ επαίνεσε τον «ασταμάτητο στρατό δράσης για το κλίμα», που καθοδηγείται από τη νεολαία και απαιτεί δράση.

Από την πλευρά του, ο οικοδεσπότης Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανέφερε σε εξίσου δραματικούς τόνους ότι «εδώ και καιρό η ανθρωπότητα αφήνει το ρολόι της κλιματικής αλλαγής να τρέχει. Βρισκόμαστε ένα λεπτό πριν από τα μεσάνυχτα και οφείλουμε να δράσουμε τώρα».

Η Σύνοδος της Γλασκόβης χαρακτηρίζεται ως η τελευταία ευκαιρία για τις κυβερνήσεις να παρουσιάσουν νέες δεσμεύσεις για τις εκπομπές άνθρακα, όπως προβλέπει η Συμφωνία του Παρισιού, ωστόσο οι οιωνοί μόνο θετικοί που δεν είναι, καθώς συν τοις άλλοις απουσιάζουν ορισμένοι από τους μεγαλύτερους ρυπαντές και κυρίως ο Κινέζος πρόεδρος Σι Ζινπίνγκ, του οποίου η χώρα είναι μακράν ο μεγαλύτερος παραγωγός αερίων του θερμοκηπίου, που επέλεξε τελικά να μην παραστεί και περιορίστηκε σε μια γραπτή δήλωση.

Είχε προηγηθεί η αποτυχία των ηγετών της ομάδας των G20 να θέσουν στη Ρώμη ως στόχο τον μηδενισμό των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050. Επιπλέον, οι ηγέτες δεν έθεσαν χρονοδιάγραμμα για την πλήρη κατάργηση του λιθάνθρακα, ούτε δεσμεύτηκαν για μείωση των εκπομπών μεθανίου, το οποίο θεωρείται δεκάδες φορές πιο δραστικό από το διοξείδιο του άνθρακα ως αέριο του θερμοκηπίου.

(φωτογραφία: shutterstock)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News