Ελλάδα

Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι: Κρεσέντο ηλεκτρονικών ελέγχων - Πόσα test θα πληρώνουν τον μήνα - Αναλυτικά τα πρόστιμα

Πού θα κυμανθεί το κόστος των τεστ ανά μήνα για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους - Προσεχώς «ραβασάκια» έως 600 ευρώ την εβδομάδα μέσω email - Ένας μισθωτός του κατώτατου μισθού θα δίνει σχεδόν το 15% των αποδοχών του, προκειμένου να παραμένει ανεμβολίαστος

Την αύξηση των υποχρεωτικών rapid test που πρέπει να διενεργούν οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι για να προσέρχονται στην δουλειά τους, φαίνεται να δρομολογεί η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των νέων μέτρων για τον έλεγχο της διασποράς του κορωνοϊού, μέτρα τα οποία θα ανακοινωθούν το απόγευμα και ώρα 18:00 κατά την προγραμματισμένη ενημέρωση από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη.

Παράλληλα, σε εξίλιξη βρίσκεται η σύσκεψη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, κατά την οποία θα οριστικοποιηθεί και η εισήγηση των καθηγητών προς την κυβέρνηση.

Οι ανακοινώσεις έρχονται ως απόρροια της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες και ειδικότερα του αρνητικού ρεκόρ που κατεγράφη χθες, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και σήμερα ο δείκτης των νέων μολύνσεων θα κινηθεί σε πολύ υψηλότερα επίπεδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, επί τάπητος έχει τεθεί ο διπλασιασμός του αριθμού των rapid test που θα πρέπει να κάνουν οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι, ενώ σε ό,τι αφορά στους ελέγχους, δεδομένη είναι η αυστηροποίησή τους το επόμενο διάστημα προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσο τηρούνται οι υγειονομικοί κανόνες και κατά πόσο οι καταστηματάρχες προχωρούν σε επιβεβαίωση της ταυτοπροσωπίας στους εμβολιασμένους.

Έτσι το υποχρεωτικό κόστος των εργαζομένων που επιλέγουν να απέχουν από την διαδικασία του εμβολιασμού από 40 ευρώ που είναι σήμερα, θα ανέρχεται στα 80 ευρώ το μήνα (20 ευρώ ανά εβδομάδα), ενώ σε περίπτωση μάλιστα που ο ανεμβολίαστος εργαζόμενος δεν εκπληρώσει την υποχρέωσή του για διενέργεια rapid test με δικά του έξοδα, τότε το κόστος μπορεί να φτάσει και τα 600 ευρώ την εβδομάδα με τα  βεβαιωμένα πρόστιμα.

Στη σχετική ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ και άμεσα τέθηκε σε ισχύ, περιγράφεται μια διαδικασία ηλεκτρονική, με εμπλοκή των εργοδοτών και των διαγνωστικών κέντρων, μέσα από την οποία θα ελέγχονται κάθε εβδομάδα ψηφιακά οι παραβάτες και θα επιβάλλονται αυτόματα και ηλεκτρονικά τα πρόστιμα στους εργαζόμενους, χωρίς να απαιτείται επιτόπιος έλεγχος των επιθεωρητών του ΣΕΠΕ.

Σήμερα ισχύει υποχρεωτικά ένα rapid test ανά εβδομάδα για όλους. Δεδομένου ότι οι ανεμβολίαστοι που δεν έχουν κάποιο αποδεδειγμένο πρόβλημα υγείας μένουν αποκλεισμένοι από τα δωρεάν rapidtest του ΕΟΔΥ, το κόστος των rapid test βαρύνει τους ίδιους.  Δεδομένου ότι ισχύει διατίμηση των rapid test στα 10 ευρώ, σήμερα το κόστος που βαρύνεται ένας ανεμβολίαστος εργαζόμενος για να υπερασπίσει την επιλογή του και να μπορέσει να πάει νόμιμα στον φυσικό χώρο δουλειάς ανέρχεται στα 40 ευρώ το μήνα (10 ευρώ την εβδομάδα). Ο διπλασιασμός της υποχρέωσης για 2 rapid test ανά εβδομάδα οδηγεί το κόστος στα 80 ευρώ το μήνα. Ένας μισθωτός του κατώτατου μισθού θα δίνει σχεδόν το 15% των αποδοχών του, προκειμένου να παραμένει ανεμβολίαστος.

Ποιοι είναι υπόχρεοι για διενέργεια rapid test και ποιοι εξαιρούνται

Υποχρέωση για διενέργεια rapid test, για να προσέλθουν στην εργασία τους, έχουν:

 • Όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας ή με πρακτική άσκηση.
 • Οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα του ΟΑΕΔ που απασχολούνται σε δήμους, Περιφέρειες, κλπ.
 • Οι καταρτιζόμενοι/μαθητευόμενοι/σπουδαστές των δημόσιων ή ιδιωτικών εκπαιδευτικών δομών και οι φοιτητές των ΑΕΙ που διεξάγουν πρακτική άσκηση ή μαθητεία στο πλαίσιο εκπαιδευτικής διαδικασίας σε φορείς του ιδιωτικού τομέα.

Ποιοι εξαιρούνται

Δεν προκύπτει υποχρέωση για τα μπλοκάκια (δεν είναι εγγεγραμμένοι στην ΕΡΓΑΝΗ) - ΚΕΝΟ για τους εργαζόμενους με μπλοκ παροχής υπηρεσιών
Εμβολιασμένοι (14 ημέρες μετά τον τελευταίο εμβολιασμό) και όσοι έχουν νοσήσει εντός 6μήνου

Ξεκινούν οι ηλεκτρονικοί έλεγχοι

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με πρόσφατη ΚΥΑ, οι εργοδότες οφείλουν να υποβάλλουν κάθε εβδομάδα νέο έντυπο με τους ανεμβολίαστους εργαζομένους τους ώστε να διασταυρώνεται ηλεκτρονικά ποιοι έχουν τα απαραίτητα τεστ και ποιοι όχι. Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις του συστήματος «Εργάνη», το πρώτο τέτοιο έντυπο πρέπει να υποβληθεί έως την ερχόμενη Παρασκευή 5 Νοεμβρίου και θα αφορά την εδομάδα από τις 18/10/2021 έως τις 24/10/2021.

Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι που δεν συμμορφώνονται με την υποχρέωσή τους για ένα έως δυο rapid test την εβδομάδα με δικά τους έξοδα, απειλούνται με αυτόματα πρόστιμα 300 – 600 ευρώ ανά εβδομάδα, ενώ οι μισθωτοί μερικής απασχόλησης αντιμετωπίζουν πρόστιμο 150 ευρώ ανά εβδομάδα.

Ειδικότερα επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ για κάθε υποχρεωτικό τεστ που δεν έγινε. Δεδομένου ότι τα υποχρεωτικά τεστ θα αυξηθούν σε 2 την εβδομάδα, το πρόστιμο σκαρφαλώνει στα 600 ευρώ την εβδομάδα για τους αμελείς, δηλαδή έως και 2.400 το μήνα.

Ειδικότερα,

Εργαζόμενοι που περιλαμβάνονται στον τελικό κατάλογο παραβατών της «Εργάνης»:

 • 300€ - 600€ για πλήρες 8ωρο (300€ για κάθε rapid test που χάνουν την εβδομάδα. Όσοι είναι υπόχρεοι σε δυο rapid test και δεν τα κάνουν απειλούνται με πρόστιμο 600 € την εβδομάδα).
 • Μικρότερο είναι το πρόστιμο για τους ανεμβολίαστους μισθωτούς μερικής απασχόλησης οι οποίοι θα βαρύνονται με πρόστιμο 150 €.
 • Το πρόστιμο θα κοινοποιείται στην διεύθυνση κατοικίας, στην εργασία, με email αλλά και στον εργοδότη

Εργοδότης:

 • 2.000€ αν δεν υποβάλλει την Υπεύθυνη Δήλωση
 • 10.000€ αν υποβάλλει ψευδή δήλωση
 • 1.500 ευρώ – όσοι απασχολούν εργαζόμενο με θετικό rapid test.
 • 300 ευρώ άπαξ – εάν ο εργοδότης δεν ενημερώσει με κάθε πρόσφορο μέσο τους εργαζομένους του για την υποχρέωση διενέργειας rapid test

Προθεσμίες

 • Έως Παρασκευή 5/11: Υπεύθυνη δήλωση εργοδότη για την εβδομάδα 18/10 – 24/10
 • Επόμενες δηλώσεις: Μια δήλωση ανά εβδομάδα από Τρίτη έως Παρασκευή
 • Νέα Υπεύθυνη Δήλωση εργοδοτών

Με το νέο έντυπο ο εργοδότης δηλώνει:

 • Τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους.
 • Πόσα διαγνωστικά τεστ έκαναν την εβδομάδα.
 • Αν υπάρχει νόμιμη δικαιολογία για την μη διενέργεια των τεστ από τους εργαζόμενους

Ως νόμιμη δικαιολογία λογίζεται μόνο:

 • Τηλεργασία
 • Νόμιμη άδεια

Σημειώνεται πως αν το αποτέλεσμα του ελέγχου είναι αρνητικό, μετά από την καταχώριση του διαγνωστικού κέντρου, ο εργαζόμενος μπορεί να εκδίδει από το gov.gr τη σχετική βεβαίωση. Στην περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι θετικό, ο εργαζόμενος ενημερώνει άμεσα τον εργοδότη, ενώ αυτόματα τίθενται σε ισχή τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια