Λαϊκές αγορές: Ξεσηκωμός παραγωγών και στην Κρήτη - Αναλυτικά οι αλλαγές

Κρήτη
Λαϊκές αγορές: Ξεσηκωμός παραγωγών και στην Κρήτη - Αναλυτικά οι αλλαγές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πλησιάζει το τέλος του παραγωγού» αναφέρουν εκπρόσωποι των παραγωγών λαϊκών αγορών του νομού Ηρακλείου

«Πλησιάζει το τέλος του παραγωγού» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποι των παραγωγών λαϊκών αγορών του νομού Ηρακλείου στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη», με αφορμή το νομοσχέδιο για τις υπαίθριες αγορές που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή.

Οι νέες αλλαγές, όπως ετοιμάζονται από την ελληνική κυβέρνηση, φέρνουν δυσαρέσκεια και πρακτικά προβλήματα σε μεγάλο μέρος των παραγωγών, οι οποίοι καλούνται να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα αφού πλέον είναι υποχρεωμένοι να προβούν σε ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, να καταχωρίζουν την ποσότητα των προϊόντων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e-Καταναλωτής και την τιμή τους μέχρι στις 8 το πρωί κ.ά. Όπως εκτιμούν, το νομοσχέδιο «σκοτώνει τον παραγωγό».

Σήμερα αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο που φέρνει μεγάλες αλλαγές στη λειτουργία των λαϊκών αγορών, οι οποίες εδώ και 93 ολόκληρα χρόνια λειτουργούν με τον δικός τους ανεξάρτητο τρόπο. Ο παραγωγός διοχετεύει την παραγωγή του στην υπαίθρια αγορά και ο αγοραστής/ο καταναλωτής επιλέγει το προϊόν που επιθυμεί.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση αποφάσισε να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας των υπαίθριων αγορών, με αποτέλεσμα οι αντιδράσεις να είναι μεγάλες. Οι Ηρακλειώτες παραγωγοί κάνουν λόγο για μεγάλα προβλήματα, με την κυβέρνηση να αγνοεί πως οι περιφερειακές λαϊκές αγορές λειτουργούν με εντελώς διαφορετικό τρόπο σε σχέση με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραγωγών Λαϊκών Αγορών ν. Ηρακλείου Παντελής Παπαδάκης, μιλώντας στη «Νέα Κρήτη», υποστήριξε χαρακτηριστικά: «Έχω διαμηνύσει στον αρμόδιο υπουργό πως οι λαϊκές αγορές της Κρήτης είναι πολύ διαφορετικές σε σχέση με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Η τεχνογνωσία δεν είναι παρόμοια, ενώ πολλοί Ηρακλειώτες παραγωγοί δεν έχουν ακόμη ερμηνεύσει και προσαρμόσει τον νόμο στα μέτρα τους».

Από την πλευρά του, ο γραμματέας του Συλλόγου Παραγωγών ν. Ηρακλείου Γιώργος Φραγκιαδάκης υποστήριξε: «Οι αγρότες έχουν μικρό κλήρο στην Κρήτη. Καλλιεργούμε μικρό κλήρο και τα διαθέτουμε στη λαϊκή αγορά. Το 60-70% των Ηρακλειωτών παραγωγών είναι ηλικιωμένοι. Είναι συνταξιούχοι, που ο νόμος τούς επιτρέπει να είναι παραγωγοί, καθώς η σύνταξη που λαμβάνουν είναι αρκετά μικρή. Με το νομοσχέδιο, ο μικρός ή ο μεγάλος παραγωγός δε θα μπορεί να πάει στη λαϊκή αγορά την ώρα που επιθυμεί».

Μεταξύ των προβλημάτων που θα αντιμετωπίσουν οι παραγωγοί είναι και το γεγονός, όπως αναφέρει ο κ. Παπαδάκης, πως θα πρέπει μέχρι τις 8 το πρωί να έχουν δηλώσει την ποσότητα της παραγωγής τους στο e-Καταναλωτής και την τιμή των προϊόντων τους. Είναι πρόβλημα πρακτικό, αφού η άμεση σχέση παραγωγού-καταναλωτή αποκαθηλώνεται.

«Ο καταναλωτής θα πρέπει μέχρι τις 8 το πρωί να έχει δηλώσει τα κιλά, το προϊόν και την τιμή του εμπορεύματός του, για να μπορεί ο πελάτης να μπει μέσα στην πλατφόρμα και να επιλέξει την καλύτερη τιμή. Εμείς είμαστε παραγωγοί και έχουμε άμεση επαφή με τον καταναλωτή. Βλέπουμε τον καταναλωτή πως δεν έχει χρήματα και δε θα βάλουμε την αναγραφόμενη τιμή. Θα βάλουμε μια τιμή χαμηλότερη. Υπάρχει άμεση σχέση καταναλωτή-παραγωγού. Υπάρχουν πρακτικά προβλήματα. Δεν είναι εύκολο για κάποιον που είναι ηλικιωμένος ή δεν είναι εξοικειωμένος με την ηλεκτρονική πλατφόρμα να μπει και να επιλέξει προϊόν το οποίο θα είναι ποιοτικό και ταυτόχρονα προσιτό στην τιμή. Εάν δε δηλώσει τα προϊόντα, το πρόστιμο είναι 500 ευρώ», υπογράμμισε.

«Πυρά» Τσίπρα

Τα «πυρά» του εξαπέλυσε εναντίον της κυβέρνησης χθες, με αφορμή το νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας, Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε σε συνάντηση που είχε με επαγγελματίες παραγωγούς ότι «σε μία περίοδο που περνά πολύ δύσκολα ο μέσος Έλληνας και το κάθε νοικοκυριό ζορίζεται, η κυβέρνηση διαλύει τον κοινωνικό ρόλο των λαϊκών αγορών», μετατρέποντάς τες «και τις λαϊκές αγορές σε σούπερ-μάρκετ».

Τσουχτερά πρόστιμα

«Θα σου αφαιρούν την άδεια χωρίς δεύτερη σκέψη»

Ο κ. Φραγκιαδάκης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ένα πρόβλημα- «αγκάθι» για τη συνέχεια των παραγωγών. Όπως ανέφερε, για να αποκτήσεις την άδεια πρέπει να έχεις φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, πράγμα που σημαίνει πως ο παραγωγός οφείλει να καταθέσει ένα χρηματικό ποσό στον δημόσιο οργανισμό για να πάρει την άδεια. Η μεγάλη πλειοψηφία της τάξης του 97% δεν μπορεί να την αποκτήσει ένεκα της οικονομικής κατάστασης.

«Για να πάρεις την άδεια και να μπεις στη λαϊκή αγορά, πρέπει να έχεις φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Και ρωτάω: Υπάρχει κάποιο μαγαζί που λειτουργεί να έχει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα; Εγώ προσωπικά δε γνωρίζω. Γιατί εμείς να έχουμε φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα από τη στιγμή που δεν έχουμε τους πόρους; Αυτή τη στιγμή, μόνο το 3% των παραγωγών του ν. Ηρακλείου μπορεί να πληρώσει τη φορολογική και ασφαλιστική του ενημερότητα, ενώ το 97% δε διαθέτει πόρους», επισήμανε ο κ. Φραγκιαδάκης.

Ο κ. Παπαδάκης από την πλευρά του ανέφερε ένα βασικό πρόβλημα που σχετίζεται με τη βιωσιμότητα του επαγγέλματος. Όπως είπε, τα πρόστιμα γίνονται πιο τσουχτερά.

«Με το νομοσχέδιο που κατατέθηκε και ψηφίζεται αύριο (σ.σ. σήμερα) στην ελληνική Βουλή, σύντομα θα έρθει ο θάνατος του παραγωγού. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, σε περίπτωση που συμπληρώσεις τρία πρόστιμα σού αφαιρείται η θέση στη λαϊκή αγορά. Τι να κάνεις την άδεια του παραγωγού όταν δε θα μπορείς να την αξιοποιήσεις; Επίσης, εάν δεν έχεις ταμειακή μηχανή, θα σου αφαιρείται η άδεια χωρίς δεύτερη σκέψη. Και ρωτάω: Αξίζει να συμβεί σ’ έναν άνθρωπο που ζει 20 και 30 χρόνια από τη λαϊκή αγορά; Είναι σωστό; Θα ζήσουμε τον θάνατο του παραγωγού».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News