Κορωνοϊός: Νέο ρεκόρ με 5.449 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο

Κρήτη
Κορωνοϊός: Νέο ρεκόρ με 5.449 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έντονος ο προβληματισμός στην κυβέρνηση και στο βάθος νέα μέτρα - 172 οι νέες λοιμώξεις στην Κρήτη

Νέο ρεκόρ κρουσμάτων ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ σε πανελλαδικό επίπεδο χθες Δευτέρα 1 Νοεμβρίου, ως προς το 24ωρο που συμπληρώθηκε μέχρι εκείνη την ώρα, με τα κρούσματα συνολικά να φτάνουν τα 5.449, εκ των οποίων τα 162 να εντοπίζονται στην Κρήτη και συγκεκριμένα 80 στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, 19 στην Π.Ε. Λασιθίου, 32 στην Π.Ε. Ρεθύμνου και 31 στην Π.Ε. Χανίων.

Τη ζωή τους μέχρι χθες είχαν χάσει 52 συνάνθρωποί μας, ενώ 430 ασθενείς έδιναν μάχη στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε ολόκληρη τη χώρα. Είχαν ελεγχθεί 82.593 διαγνωστικά τεστ και rapid tests, σύμφωνα με τις ίδιες ανακοινώσεις, που έρχονται να προκαλέσουν νέα αναστάτωση στη χώρα μας, στη μάχη κατά του «αόρατου εχθρού».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, από τα 5.449 κρούσματα, τα 18 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 747.595 (ημερήσια μεταβολή +0,7%), εκ των οποίων 50,8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 143 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.662 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διαβάστε ακόμη 

⇒ «Πότε πρέπει να κάνουν εμβόλιο όσοι νόσησαν» - Στο τραπέζι η τρίτη δόση για τους κάτω των 50 ετών

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 52, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.990 θάνατοι. Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 430 (60,0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 65 έτη. Το 80,2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 364 (84,65%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 66 (15,35%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.316 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 249 (ημερήσια μεταβολή -22,91%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 277 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 39 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι τα 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

Πόσα τεστ ελέγχθηκαν χθες

Στη χώρα έχουν ελεγχθεί συνολικά 7.002.201 κλινικά δείγματα, ενώ χθες ελέγχθηκαν 6.090 διαγνωστικά τεστ. Παράλληλα, από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους rapid tests έχουν ελεγχθεί συνολικά 19.088.035 δείγματα και την Δευτέρα 1 Νοεμβρίου, ελέγχθηκαν 76.503 rapid tests.

Έντονος ο προβληματισμός

Έντονος είναι ο προβληματισμός που υπάρχει στην κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας ήδη από το Σάββατο, ημέρα που σημειώθηκε το προηγούμενο ρεκόρ κρουσμάτων με 4.696 νέα κρούσματα, 404 διασωληνωμένους και 38 θανάτους.

Έτσι το πρωί της Δευτέρας 1 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου μεταξύ των Γιώργου Γεραπετρίτη και Άκη Σκέρτσου, από την πλευρά της κυβέρνησης, περιφερειαρχών και του προέδρου της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαραστεργίου, μετά από την ορμητική αύξηση κρουσμάτων του κορωνοϊού τις τελευταίες ημέρες, με επίκεντρο τη Βόρεια Ελλάδα.

Ο κορωνοϊός σαρώνει στις χώρες που έχουν χαμηλά ποσοστά ανεμβολίαστων, στην Ελλάδα έχουν εμβολιαστεί με μία δόση ή έχουν κλείσει ραντεβού 6.600.000 άνθρωποι, ενώ οι υπόλοιποι είναι ανεμβολίαστοι.

«Όποια μέτρα σκεφτόμαστε πρέπει να είναι βιώσιμα σε βάθος χρόνου, και το μόνο βιώσιμο μέτρο σε βάθος χρόνου είναι ο εμβολιασμός. Ακόμα και μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης να χρειαστεί να παρθούν θα είναι μόνο σε ακραίες συνθήκες σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού», ανέφερε σε συνέντευξή του ο καθηγητής κ. Μαγιορκίνης.

Έρχονται μέτρα;

«Αν το Σύστημα Υγείας φτάσει σε ακραίες συνθήκες, τότε θα μπορούσαν να μπουν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, ξεκινώντας από την εστίαση», τονίζει ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι «δεν εννοούμε μέτρα τύπου lockdown, εννοούμε μέτρα για να μειωθεί η πιθανότητα να έρθουν ανεμβολίαστοι σε επαφή, όπως με την απαγόρευση κυκλοφορίας και την απαγόρευση όρθιων σε χώρους εστίασης. Τα μέτρα αυτά έχουν απώτερο σκοπό την αύξηση του επιπέδου του εμβολιασμού».

Συγκεκριμένα, εξετάζονται: η αύξηση των μέτρων σε μικτούς χώρους. Νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους. Πιο αυστηρός έλεγχος των μέτρων στην εστίαση και τη νυχτερινή διασκέδαση, όπου υπάρχει μεγαλύτερη παραβατικότητα. Πιο αυστηρά πρωτόκολλα για τις κλειστές πλευρές. Αύξηση των τεστ για τους ανεμβολίαστους, δηλαδή στους εργαζόμενους 3 rapid tests/εβδομάδα αντί για 2, με δική τους οικονομική επιβάρυνση. Να μεγαλώσουν οι αποστάσεις στους μικτούς χώρους, από 1,5 μέτρο στα 2.

Εξετάζεται επίσης πρόταση να μην υπάρχει μουσική στους εξωτερικούς χώρους, όπως και μείωση των ατόμων που θα κάθονται σε κάθε τραπέζι, από 10 άτομα ενδεχομένως σε 6, και προσαρμογή εξωτερικών μικτών χώρων διασκέδασης σε μόνο εξωτερικούς.

Ενισχύεται ο ελεγκτικός μηχανισμός

Την ίδια στιγμή, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου Ανάπτυξης ενισχύονται σημαντικά, καθώς η ένταση των ελέγχων σε αυτή τη φάση κρίνεται επιβεβλημένη. Από τη στιγμή που θα αποφασιστεί να υπάρξουν μέτρα για τους μικτούς χώρους, αυτοί δε θα περιοριστούν μόνο στην εστίαση, αλλά θα επεκταθούν και σε άλλους τομείς, όπως είναι τα θέατρα, οι κινηματογράφοι και οι χώροι εκδηλώσεων.

«Πότε πρέπει να κάνουν εμβόλιο όσοι νόσησαν»

«Η φυσική ανοσία συμπληρώνεται με τον εμβολιασμό και λέγεται υβριδική, προστατεύοντας και από τη μετάλλαξη “Δέλτα”. Η ανοσία επηρεάζεται από ηλικία, υποκείμενα νοσήματα και μεταλλάξεις. Δεν έχουμε στοιχεία για ανοσία στην ασυμπτωματική λοίμωξη», ανέφερε, κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος στην Ελλάδα, η Μαρία Θεοδωρίδου

«Από την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος είχαμε προβληματισμούς για την προσφερόμενη διάρκεια ανοσίας. Σήμερα γνωρίζουμε πως διαρκεί έξι ή περισσότερους μήνες. Για άτομα που είχαν νοσήσει με Covid-19 υπάρχει σύσταση για μία δόση εμβολίου έξι μήνες μετά τη νόσηση», είπε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Όπως ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου, «δεδομένα μελέτης του CDC έχουν δείξει πως η ανοσία από τον εμβολιασμό υπερτερεί της φυσικής ανοσίας από τον κορωνοϊό. Η νόσος COVID, όπως δείχνουν οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι, είναι απειλητική».

Ποιοι ανεμβολίαστοι θα λάβουν SMS

«Είναι μία υπενθύμιση, η οποία θα γίνεται με μία σχετική περιοδικότητα κι όχι σε καθημερινή βάση», αναφέρει ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, σχετικά με τον σχεδιασμό για αποστολή των SMS στα κινητά τηλέφωνα ανεμβολίαστων πολιτών.

Εντός της εβδομάδας, σχετική νομοθετική διάταξη που θα περάσει στη Βουλή, με τη συνδρομή της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, θα δώσει όλο το πλαίσιο σχετικά με τον σχεδιασμό για αποστολή των SMS στα κινητά τηλέφωνα ανεμβολίαστων πολιτών, όπως τόνισε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για Θέματα Απλούστευσης Διαδικασιών, Γιώργος Γεωργαντάς.

«Στο πλαίσιο της προληπτικής ιατρικής, την οποία θέλουμε να ξεκινήσουμε και να εφαρμόσουμε από τους εγγεγραμμένους στην άυλη συνταγογράφηση και ενόψει του κινδύνου της δημόσιας υγείας που είναι παρών, προσπαθούμε να ενισχύσουμε και την ενημέρωση και την πρόληψη. Άρα, σε όσους είναι στην άυλη συνταγογράφηση και δεν ανταποκρίθηκαν μέχρι τώρα στο κάλεσμα για εμβολιασμό θέλουμε να κάνουμε μία υπόμνηση, μία υπενθύμιση σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί για τη χρησιμότητα του εμβολίου», πρόσθεσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

(φωτογραφία; Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News