Γυναικοκτονία στην Κρήτη: Απολογείται σήμερα ο 54χρονος δράστης

Ελλάδα
Γυναικοκτονία στην Κρήτη: Απολογείται σήμερα ο 54χρονος δράστης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον εισαγγελέα και τον ανακριτή για να απολογηθεί, θα οδηγηθεί σήμερα Τρίτη, 2 Νοεμβρίου, ο 54χρονος συζυγοκτόνος της Ιεράπετρας

Στο Δικαστικό μέγαρο της Νεάπολης θα μεταφερθεί σήμερα Τρίτη 2 Νοεμβρίου, από τα κρατητήρια του Α.Τ. Ιεράπετρας, για να εμφανιστεί ενώπιον του εισαγγελέα και του ανακριτή Λασιθίου, ο 54χρονος συζυγοκτόνος, ο οποίος είχε ζητήσει και είχε πάρει 48ωρη προθεσμία λόγω του αυτοτραυματισμού του στο θώρακα, με το ίδιο μαχαίρι που λίγα λεπτά νωρίτερα είχε καρφώσει περισσότερες από 10 φορές στο λαιμό και στο θώρακα της 48χρονης εν διαστάσει συζύγου του Νεκταρίας Μαράκη με καταγωγή από τον Αμπελούζο Μεσσαράς.

Μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας δεν είχε γίνει γνωστό το όνομα κάποιου δικηγόρου από το Δικηγορικό Σύλλογο Λασιθίου που να είχε αναλάβει την υπεράσπιση το 54χρονου, παρότι είχε διαρρεύσει το όνομα της δικηγόρου κ. Νιόβης Μυγιάκη, η οποία πριν από δύο χρόνια είχε προσπαθήσει να τους βγάλει συναινετικό διαζύγιο, όπως της είχαν ζητήσει και οι δυο, όταν είχαν καταλάβει ότι η συμβίωση τους πλέον δεν είχε μέλλον.

Το συναινετικό διαζύγιο τότε με την ευθύνη του ζευγαριού δεν βγήκε και η προσπάθεια της δικηγόρου δυστυχώς δεν έφτασε στο τέλος της, ώστε να αλλάξουν πορεία οι ζωές αυτών των δυο ανθρώπων και να μην οδηγηθούν σε αυτήν την οικογενειακή τραγωδία.

Αν ο 54χρονος παρουσιαστεί τελικά σήμερα Τρίτη, ενώπιον εισαγγελέα και ανακριτή χωρίς δικηγόρο το δικαστήριο είναι υποχρεωμένο να του ορίσει κάποιον από τη λίστα του δικηγορικού συλλόγου Λασιθίου, ο οποίος προφανώς θα ζητήσει νέα προθεσμία για να λάβει γνώση της δικογραφίας με την οποία παραπέμπεται για ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Σοκαρισμένη η τοπική κοινωνία και η τοπική αστυνομία

Ενώ η τοπική κοινωνία της Ιεράπετρας έχει σοκαριστεί από την υπόθεση που συγκλόνισε τελικά ολόκληρη την Ελλάδα, ούτε και οι αστυνομικοί που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν με όση ψυχραιμία διέθεταν, δεν έχουν καταφέρει ακόμη να συνέλθουν, από όλα αυτά που έζησαν κατά την 8ωρη διαπραγμάτευση τους με τον 54χρονο που απειλούσε όντας τραυματισμένος στο στήθος να πέσει στο γκρεμό του Περιστερά.

Την ευθύνη της επιχείρησης για την σύλληψη του δράστη πριν πραγματοποιήσει την απειλή του είχε ο Αστυνομικός Διευθυντής Ν Λασιθίου κ Μανόλης Καζαμίας και ο Διοικητής του Τμήματος Ασφάλειας Ιεράπετρας, Αστυνόμος Β’ κ. Νεκτάριος Φρονιμάκης, ο οποίος μας μίλησε για την πρωτόγνωρη στους αστυνομικούς της Ιεράπετρας επιχείρηση, όπου χρειάστηκε να χρησιμοποιηθούν αστυνομικοί διαπραγματευτές από το Ηράκλειο και τον Άγιο Νικόλαο.

Σημαντικός στην επιτυχία της διαπραγμάτευσης ήταν ο ρόλος που έπαιξε παρά τον πόνο του ο 25χρονος γιος του ζευγαριού, αλλά και το γεγονός ότι οι αστυνομικοί διαπραγματευτές λίγο πριν παραδοθεί κατάφεραν να τον πείσουν ότι η Νεκταρία ζει και δίνει τη μάχη να κρατηθεί στη ζωή στο Νοσοκομείο.

Ο Διοικητής του Τμήματος Ασφάλειας Ιεράπετρας κ. Νεκτάριος Φρονιμάκης (όπως και η Γενική Αστυνομική Διοίκηση Περιφέρειας Κρήτης) διέψευσε τις φήμες ότι το θύμα η μέλη της οικογένειας της, είχαν στο παρελθόν καταγγείλει στο Α.Τ. Ιεράπετρας περιστατικά ενδοεικογενειακής βίας η απειλής εις βάρος της 48χρονης.

Εις βάρος του 54χρονου έχει γίνει κάποια καταγγελία για άλλη υπόθεση που δεν σχετίζεται με περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας.

Η παρέμβαση της Ομάδας Γυναικών Σητείας

Με αφορμή το αποτρόπαιο γεγονός της δολοφονίας της Νεκταρίας, εργαζόμενης μητέρας 4 παιδιών, από τον πρώην σύζυγο της, η Ομάδα Γυναικών Σητείας, Μέλος της ΟΓΕ, εκφράζει τα συλλυπητήρια της στην οικογένειά της.

Τα περιστατικά του τελευταίου διαστήματος, της γενικότερη έντασης της βίας, της κακοποίησης, της σεξουαλικής εκμετάλλευσης, των δολοφονιών γυναικών μονοπωλούν τα ρεπορτάζ στα ΜΜΕ, τροφοδοτώντας τη συζήτηση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης τόσο γύρω από τη νομοθετική αντιμετώπιση τέτοιων εγκληματικών συμπεριφορών, όσο και γύρω από τις ατομικές συμπεριφορές και νοοτροπίες των δραστών.

Δε μπορούμε πλέον, να μιλάμε για μεμονωμένα περιστατικά που οφείλονται απλά στην προβληματική προσωπικότητα του κάθε δράστη, αναμασώντας ξανά την καραμέλα της «ατομικής ευθύνης».

Υπάρχουν ερωτήματα που χρειάζεται να μας προβληματίσουν βαθύτερα.

Γιατί ενώ υπάρχουν μαρτυρίες για προηγούμενα περιστατικά βίας και απειλές για την ζωή του θύματος, δεν υπήρξε καμία παρέμβαση από κρατικό μηχανισμό;

Γιατί ενώ τα στατιστικά δείχνουν την ραγδαία αύξηση κατά 30% στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, μόνο κατά την περίοδο της πανδημίας, σε όλο το νομό Λασιθίου δεν υπάρχει ούτε μία οργανωμένη δομή (όπως δημοτικά συμβουλευτικά κέντρα, δομές φιλοξενίας γυναικών) για την ψυχοκοινωνική στήριξη των γυναικών;

Η δολοφονία, η σεξουαλική κακοποίηση και ο βιασμός πηγή τους έχουν το «δίκαιο» που επιβάλλει η σημερινή εκμεταλλευτική κοινωνία, τις αξίες που εκπορεύονται από την ίδια τη φύση της: την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, τον ανελέητο ανταγωνισμό, τον ατομισμό, τον εγωιστικό τρόπο ζωής και σκέψης. Σε αυτό το έδαφος γεννιούνται η αλαζονεία, η υποτίμηση της φίλης ή του φίλου, του συναδέλφου, του συντρόφου, η απαξίωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, η υποτίμηση της ίδιας της ανθρώπινης ζωής και από τα δύο φύλα. Σε αυτό το έδαφος αναπτύσσονται συμπεριφορές επιθετικές και εχθρικές ακόμα και μεταξύ ανθρώπων που έχουν τις ίδιες έγνοιες, τα ίδια προβλήματα, τα ίδια συμφέροντα.

Αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα που η ρίζα του φτάνει πιο βαθιά από τους όρους «πατριαρχία», «ανδρική τιμή», «εκρηκτικός χαρακτήρας». Φτάνει στην ανισότιμη θέση της γυναίκας στη σημερινή εκμεταλλευτική κοινωνία. Η ανισότιμη αυτή θέση αποκτά όλο και πιο σύγχρονες εκφάνσεις, όπως για παράδειγμα η πρωτιά στις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις. Στην ουσία της είναι μια ύπουλα καμουφλαρισμένη, ψευδεπίγραφη «ισότητα» που εντείνει την εκμετάλλευση των γυναικών, ποικιλοτρόπως. Οι γυναίκες καταδικάζονται να ζουν με πολύ χειρότερους όρους, γεγονός που εντείνει την ανισοτιμία τους. Οι δολοφονίες, η σεξουαλική κακοποίηση και οι βιασμοί είναι συνεπώς το αποτέλεσμα και όχι η αιτία της ανισότιμης θέσης της γυναίκας στην εκμεταλλευτική κοινωνία, η οποία συνεχώς οξύνει τις κοινωνικές ανισότητες.

Όσο οι όροι της ζωής και της δουλειάς μας θα επιδεινώνονται, τόσο περισσότερο οι γυναίκες θα δυσκολεύονται να σηκώσουν κεφάλι και να καταγγείλουν, να αντιπαλέψουν κάθε μορφής βία, αλλά και να απεγκλωβιστούν από παθογόνες οικογενειακές και διαπροσωπικές σχέσεις. Γιατί η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών συνδέεται με όλες τις οικονομικές και κοινωνικές προϋποθέσεις που θα τους εξασφαλίσουν τη δυνατότητα να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες τους σε όλους τους τομείς της ζωής τους, μέσα από ένα δίκτυο σύγχρονων δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών στήριξης των γυναικών, για θέματα υγείας και πρόληψης κατά της βίας, συμβουλευτικής γονέων και παιδιών, για την προστασία του γυναικείου οργανισμού και της μητρότητας, με δίκτυο υπηρεσιών προσχολικής αγωγής και ειδικής αγωγής, με μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, σταθερό ωράριο και κατάργηση όλων των μορφών ελαστικής εργασίας, ώστε να στέκονται στα πόδια τους, να είναι χειραφετημένες οικονομικά, ψυχικά, συναισθηματικά.

Είτε οι δολοφονίες των γυναικών χαρακτηριστούν ως γυναικοκτονίες είτε όχι, η ουσία του προβλήματος δεν αλλάζει. Τα περιστατικά δεν πρόκειται να αντιμετωπιστούν ριζικά αν δεν υπάρξει ολόπλευρη κοινωνική προστασία και στήριξη των γυναικών που, εκτός των άλλων, θα αποτρέπει τους δράστες να δρουν ανενόχλητοι. Τούτη η ζοφερή εικόνα δεν μπορεί ν’ αλλάξει με ωραία λόγια για το πώς θα “έπρεπε” να είναι ένα ζευγάρι, δύο σύντροφοι, μια γυναίκα, ένας άντρας.

Το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα αποκαλύπτει όλους τους οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες που γεννούν επικίνδυνους δολοφόνους και βιαστές. Πρόκειται για τους ίδιους παράγοντες που ευθύνονται και για την δραματική έλλειψη στοιχειωδών κρατικών υπηρεσιών για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και της κακοποίησης. Πρόκειται για τους ίδιους παράγοντες που ευθύνονται για την αστυνομική αυθαιρεσία και τον κρατικό αυταρχισμό, για την υποστελέχωση των ιατροδικαστικών υπηρεσιών, τις μακροχρόνιες νομικές διαδικασίες.

Η ΟΓΕ εκφράζει ακόμα μία φορά την αλληλεγγύη της σε κάθε γυναίκα του μόχθου, θύμα της βίας στο χώρο δουλειάς, εκεί όπου ζει, σπουδάζει, αθλείται, περνάει τον ελεύθερο χρόνο της. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας σε κάθε οικογένεια που βιώνει την απάνθρωπη απώλεια του δικού της ανθρώπου.

Δεν απαιτούμε μόνο την τιμωρία των δραστών από τη δικαιοσύνη – που πρέπει να είναι αυτονόητη!  

Δυναμώνουμε το συλλογικό αγώνα για να διεκδικήσουμε τη ζωή που έχουμε ανάγκη σήμερα, τον 21ο αιώνα, και τις κοινωνικές προϋποθέσεις που θα μας εξασφαλίζουν όχι μόνο αξιοπρεπή ζωή με δικαιώματα αλλά και ισότιμες σχέσεις συντροφικότητας με όρους αμοιβαιότητας, σεβασμού και κατανόησης, όπου με συλλογική προσπάθεια θα στοχεύουμε στη δημιουργία μιας καλύτερης ζωής, τώρα και στο μέλλον, καταλήγει η Ομάδα Γυναικών Σητείας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News