AccuWeather: Φέτος το χειμώνα θα βρέξει με το... κανάτι

Ελλάδα
AccuWeather: Φέτος το χειμώνα θα βρέξει με το... κανάτι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άφθονο νερό και θερμοκρασίες πάνω από τον μέσο όρο “βλέπουν” οι Αμερικανοί μετεωρολόγοι για την περιοχή μας

Βγάλτε από τα ντουλάπια τις ομπρέλες και τα αδιάβροχα, πάρτε καλού-κακού και καμιά... πλαστική βάρκα και ετοιμαστείτε... Κρατήστε ωστόσο στη... ναφθαλίνη τα πολύ βαριά χειμωνιάτικα ρούχα. Και αυτό γιατί, αν έχει δίκιο στην εποχική της πρόγνωση για τον επερχόμενο χειμώνα στην Ευρώπη η γνωστή αμερικανική μετεωρολογική ιστοσελίδα AccuWeather, όταν ανοίξουν οι ουρανοί στην περιοχή μας, θα ξεχάσουν να κλείσουν και μάλιστα σε βαθμό που είναι αξιοσημείωτος ο πλημμυρικός κίνδυνος, ενώ η θερμοκρασία μπορεί ακόμα και να ξεπεράσει τον μέσο όρο για την εποχή. Σημεία των καιρών; Κλιματικές αλλαγές; Μένει να φανεί...

Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχει δρόμο ακόμα ως τον χειμώνα, που αστρονομικά ξεκινάει στις 21 Δεκεμβρίου, όπως επίσης και το ότι οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις αποτελούν προγνωστικά μοντέλα που καταγράφουν απλώς τάσεις και έχουν δεχτεί έντονη κριτική κατά το παρελθόν. Ας μην ξεχνάμε, επίσης, ότι ο καιρός είναι ένα εξαιρετικά περίπλοκο σύστημα, οι παράμετροι του οποίου μπορούν να αλλάξουν για πλείστους όσους λόγους.

Σε κάθε περίπτωση, η... εξίσωση του φετινού χειμώνα μοιάζει περίπλοκη και για γερούς λύτες. Τόσο γιατί το θέμα των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής φαίνεται να προσλαμβάνει ακόμα πιο σοβαρές διαστάσεις από εκείνες που της αποδιδόταν ως τώρα, όσο και γιατί μένει να φανεί ποια θα είναι η επίδραση της “Λα Νίνια” που θα είναι ο “παίχτης-κλειδί” στην καιρική... “σκακιέρα”, καθώς και το ενδεχόμενο διαταραχής της περίφημης πολικής δίνης, του polar vortex, λόγω της τήξης των πάγων στον Αρκτικό Κύκλο. Και βέβαια το πού θα κάτσει η μπίλια στη... ρουλέτα του καιρού του επερχόμενου χειμώνα έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία από το προφανές, με δεδομένο το ότι μια νέα κρίση, η ενεργειακή, απειλεί τα νοικοκυριά στην Ευρώπη σε πολλαπλά μέτωπα.

Η εικόνα, όπως τουλάχιστον την (προ)βλέπουν οι έμπειροι Αμερικανοί μετεωρολόγοι που υπογράφουν το άρθρο του AccuWeather, Τάιλερ Ρόις και Άλαν Ρέπερτ, θα διαφέρει σημαντικά από περιοχή σε περιοχή της Ευρώπης, από το κρύο, χιονισμένο και βροχερό κεντρικό και ανατολικό τμήμα της Γηραιάς, έως τον ξηρό καιρό της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης και από τις θύελλες στη Νότια Γαλλία και τη Βόρεια Ιβηρική έως τις έντονες βροχοπτώσεις σε μια μεγάλη ζώνη που ξεκινάει από την Ιταλία και περιλαμβάνει όλες τις βαλκανικές χώρες και την Ελλάδα, με την επισήμανση του πλημμυρικού κινδύνου. Ακόμα κι έτσι όμως, ο υδράργυρος δε δείχνει... προθέσεις να ακολουθήσει τις τάσεις της εποχής, καθώς πάντα κατά το AccuWeather οι θερμοκρασίες στο μεγαλύτερο μέρος της Νότιας Ευρώπης αναμένεται να κυμανθούν πάνω από τον μέσο όρο ενός φυσιολογικού χειμώνα. Μάλιστα, σε περιοχές της Ιταλίας, της Ελλάδας και των Βαλκανίων η εκτίμηση είναι πως μπορεί ακόμα και να τον ξεπεράσει.

Εκ διαμέτρου αντίθετη θα είναι η εικόνα στην κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, οι κάτοικοι της οποίας θα ξεπαγιάσουν ως συνέπεια των αναμενόμενων διαταραχών της πολικής δίνης, με τον κίνδυνο για θερμοκρασίες κατά πολλούς βαθμούς κάτω από τον μέσο όρο για την εποχή ιδιαίτερα αυξημένο για μια μεγάλη έκταση που ξεκινάει από την κεντρική Ουκρανία και περιλαμβάνει τη Λετονία, την Εσθονία ακόμα και τη Σλοβακία και την Πολωνία. Για την Ιβηρική Χερσόνησο και τη Νότια Γαλλία οι Αμερικανοί μετεωρολόγοι διαπιστώνουν τάσεις για ισχυρότατες ανεμοθύελλες, με τα συστήματα που τις προκαλούν να είναι σε θέση να επιδράσουν στο καιρικό μοτίβο σε άλλες περιοχές της Νότιας Ευρώπης δημιουργώντας ένα σκηνικό βροχερού χειμώνα στην ευρύτερη περιοχή μας. Με τη σειρά τους αυτές οι καταιγίδες, διασχίζοντας τα Βαλκάνια, θα συναντήσουν καθώς “ταξιδεύουν” προς την Ουκρανία και τις βορειότερες περιοχές της Ευρώπης ψυχρές αέριες μάζες, με το σκηνικό να είναι η γενεσιουργός αιτία των συχνών περιόδων έντονων βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων που αναμένονται σε εκείνες τις περιοχές, φτάνοντας βαθιά στο εσωτερικό της Ανατολικής Ευρώπης.

Λιγότερες αναμένονται για τον φετινό χειμώνα οι συνήθως σαρωτικές ανεμοθύελλες για το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, τη Γερμανία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία, γεγονός που προοιωνίζεται έναν ξηρότερο από τον συνήθη χειμώνα για αυτές τις χώρες, όπως επίσης και την Ανατολική Γαλλία. Αυτό δε σημαίνει πάντως, σύμφωνα με τους επιστήμονες του AccuWeather, ότι θα υπάρξει ξηρασία στις χώρες της Γηραιάς.

Βόρεια Ευρώπη - Υδράργυρος στα πάνω και τα... κάτω

Όσον αφορά στα... κέφια του υδραργύρου για το μεγαλύτερο τουλάχιστον μέρος της Ευρώπης και για το πρώτο μισό του χειμώνα, δεν αναμένονται ακραίες διακυμάνσεις με πολύ κρύο που θα έφερνε σε δυσχερή θέση πολλά νοικοκυριά που αγωνιούν για το κόστος της θέρμανσης, με δεδομένη την κρίση που ήδη έχει αρχίσει να... “τρίζει τα δόντια της”. Ωστόσο στο δεύτερο μισό του επερχόμενου χειμώνα η τάση είναι να δημιουργηθεί ένα σφοδρό παγωμένο μέτωπο στα ανατολικά, που θα μπορούσε να μεταφέρει την... κατάψυξη προς τα δυτικά, με θερμοκρασίες ωστόσο στον μέσο όρο για την εποχή, αλλά ακόμα και κάτω από αυτόν σε περιοχές της Βορειοδυτικής Ευρώπης.

Άφθονο χιόνι αναμένεται και στις Άλπεις, γεγονός που αναμένεται να τονώσει και τον εκεί λαβωμένο - λόγω πανδημίας - τουρισμό, καλά νέα που περιμένουν με αγωνία οι κάτοικοι του ιταλικού Βορρά, της Γαλλίας και της Αυστρίας, με την υγρασία να στέλνει νέα κύματα βροχής προς την περιοχή της Μεσογείου.

Τώρα τι από όλα αυτά θα συμβεί στην πραγματικότητα, μόνο ο ίδιος ο καιρός θα δείξει, καθώς αυτός έχει και την... τελευταία λέξη για να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τα μακροχρόνια προγνωστικά μοντέλα. Ίδωμεν...

Φωτογραφία απο AccuWeather

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News