Κατώτατος μισθός: Τα σενάρια για την επερχόμενη αύξηση έως και 5%

Οικονομία
Κατώτατος μισθός: Τα σενάρια για την επερχόμενη αύξηση έως και 5%

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναλυτικά όλα τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση για την αύξηση στον κατώτατο μισθό - Πώς θα διαμορφωθούν τα ημερομίσθια των εργατοτεχνιτών

Εντός του έτους 2022 αναμένεται μια ακόμη αύξηση στον κατώτατο μισθό, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κύμα ακρίβειας, το οποίο έχει μετακυληθεί στην πλειοψηφία των εργαζόμενων του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα. Πρόκειται για μία δρομολογημένη αύξηση κατά 2%, ήτοι 13 ευρώ στον κατώτατο μισθό, από 650 ευρώ στα 663 ευρώ, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2022.

Τα σενάρια για την αύξηση του κατώτατου μισθού που προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

«Οι  υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης δημιουργούν προϋποθέσεις για να ''φύγει η οικονομία μπροστά'' και αυτό θα έχει αντανάκλαση και στους μισθούς των εργαζομένων. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δοθεί κοινωνικό μέρισμα το οποίο θα αντανακλάται και στον κατώτατο μισθό» τόνισε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Με αύξηση 4% τότε ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται σε 689,52 ευρώ, ενώ με αύξηση 5% μπορεί να φτάσει το ποσό των 696,15 ευρώ, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης. Ο υπουργός Εργασίας αναμένει εισηγήσεις, κάποιες από τις οποίες θα είναι μετριοπαθέστερες και βάσει όλων των δεδομένων θα αποφασιστεί η νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό που μπορεί να γίνει.

Πως θα διαμορφωθούν τα ημερομίσθια των εργατοτεχνιτών

  • Ο νέος κατώτατος μισθός για τον εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα με 0 έως 3 χρόνια προϋπηρεσία διαμορφώνεται στα 663 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 729.30 .
  • Για το μισθωτό με προϋπηρεσία από 3 έως 6 χρόνια διαμορφώνεται σε 729.3 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 795.60.
  • Για τον μισθωτό με προϋπηρεσία από 6 έως 9 χρόνια διαμορφώνεται σε 795.6 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 861.60.
  • Για το μισθωτό με προϋπηρεσία άνω των 9 ετών διαμορφώνεται στα 861.9 ευρώ και με το επίδομα γάμου στα 928.20.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News