ΚΙΝΑΛ: Ποιος θα εκπροσωπεί το κόμμα στη Βουλή – Σήμερα οι αποφάσεις

Ελλάδα
ΚΙΝΑΛ: Ποιος θα εκπροσωπεί το κόμμα στη Βουλή – Σήμερα οι αποφάσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σήμερα αναμένονται οι αποφάσεις, καθώς συνέρχεται η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος για πρώτη φορά μετά τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά

Το πώς θα πορευτεί μέχρι την κάλπη για την ανάδειξη του νέου προέδρου το Κίνημα Αλλαγής, σε επίπεδο παρουσίας και εκπροσώπησης στη Βουλή, αναμένεται να αποφασίσει σήμερα Δευτέρα 1 Νοεμβρίου, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, η οποία συνεδριάζει για πρώτη φορά μετά τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά.

Τα μέχρι τώρα δεδομένα, ενόψει της σημερινής συνεδρίασης της Κ.Ο., σκιαγραφούν μια συναινετική διάθεση, χωρίς εκφρασμένη - ανοιχτά τουλάχιστον - πρόθεση για εκλογή μεταβατικού προέδρου, κάτι βεβαίως που θα δυναμίτιζε άρδην και το κλίμα στον δρόμο προς την εσωκομματική κάλπη της 5ης Δεκεμβρίου. Μετά τις επαφές, ζυμώσεις και διεργασίες των τελευταίων ημερών φαίνεται ότι προκρίνεται μια υπηρεσιακού τύπου λύση, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Κώστα Σκανδαλίδη (επικουρούμενο από τον δεύτερο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Μιχάλη Κατρίνη) και τον γραμματέα της Κ.Ο. και βουλευτή Ηρακλείου Βασίλη Κεγκέρογλου να μοιράζονται τρόπον τινά τους βασικούς ρόλους ως προς την εκπροσώπηση του ΚΙΝ.ΑΛ. στη Βουλή.

Βεβαίως το πώς ακριβώς θα γίνει επί του πρακτέου αυτό το μοίρασμα, κι αν θα επισφραγιστεί με τρόπο αρμονικό, χωρίς προστριβές και άνοιγμα εσωκομματικών μετώπων, μένει να διαφανεί τις προσεχείς ημέρες, αρχής γενομένης από τη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που θα ανοίξει και την «αυλαία» των εξελίξεων ως προς την πορεία του Κινήματος Αλλαγής μέχρι την εκλογική αναμέτρηση της 5ης Δεκεμβρίου και της 12ης του ίδιου μήνα (εφόσον χρειαστεί τελικά και β’ εκλογικός γύρος) για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του κόμματος.

Η σημερινή συνεδρίαση της Κ.Ο. έχει προγραμματιστεί για τις 6:30 το απόγευμα, ενώ θα προηγηθεί η ορκωμοσία ως βουλευτού τής Τόνιας Αντωνίου, η οποία παίρνει την έδρα της Φώφης Γεννηματά στον Νότιο Τομέα της Αθήνας.

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης, την οποία έχει συγκαλέσει ο γραμματέας της Κ.Ο. Βασίλης Κεγκέρογλου, θα τεθούν επί τάπητος εκκρεμή διαδικαστικά και πολιτικά θέματα, τα οποία όπως ήταν φυσικό μπήκαν για λίγο στην άκρη, μετά το σοκ της “απώλειας” της προέδρου του κόμματος.

Αυτό που βασικά πρέπει να ξεκαθαριστεί είναι το ποιος ή ποιοι αντικαθιστούν επί της ουσίας τη Φώφη Γεννηματά στη θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ποιος δηλαδή εκπροσωπεί το ΚΙΝ.ΑΛ. στη Βουλή, στις συζητήσεις σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών κ.τ.λ.

Τα σενάρια για μεταβατικό πρόεδρο

Το προηγούμενο διάστημα είχαν κυκλοφορήσει πληροφορίες και σενάρια που έκαναν λόγο ακόμα και για εκλογή μεταβατικού προέδρου. Δεν είχαν εξαρχής πολλές πιθανότητες τα σενάρια αυτά και τώρα φαίνεται ότι απομακρύνονται τελείως.

Σε περίπτωση εκλογής μεταβατικού προέδρου τα πράγματα φαίνονται ξεκάθαρα και ισορροπημένα εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Αυτό σημαίνει πολύ απλά πως, σε περίπτωση τέτοιας εκλογικής διαδικασίας, θα είχαμε το πιθανότερο ισοπαλία και μια «εμφύλια» σύγκρουση με έντονη πόλωση, κάτι φυσικά που δε θα ήταν και ό,τι καλύτερο για τα εσωκομματικά ενόψει της εκλογής του νέου προέδρου.

Φαίνεται λοιπόν ότι πρυτάνευσε η άποψη για πιο μετρημένες κινήσεις και τόνους, κάτι που μένει βεβαίως να αποτυπωθεί και επί του πρακτέου κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Κ.Ο.

Οι πληροφορίες μιλούν για επίτευξη μιας βάσης συνεννόησης ανάμεσα σε όλα τα επιτελεία των υποψήφιων προέδρων για μια υπηρεσιακή εκπροσώπηση του κόμματος, με πυρήνα την υφιστάμενη δομή ρόλων και προσώπων.

Στην κατεύθυνση αυτή, τις αρμοδιότητες εκπροσώπησης του Κινήματος Αλλαγής στη Βουλή, ελλείψει πλέον προέδρου Κ.Ο., αναμένεται να τις μοιραστούν από τη μια οι δύο κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Κώστας Σκανδαλίδης και Μιχάλης Κατρίνης, και από την άλλη ο γραμματέας της Κ.Ο. και βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου.

Κατά ορισμένες πληροφορίες το πλαίσιο που έχει προσυμφωνηθεί είναι ο Βασίλης Κεγκέρογλου να συγκαλεί την Κ.Ο. του ΚΙΝ.ΑΛ. και να συντονίζει τη δράση της στη Βουλή, και ο Κώστας Σκανδαλίδης (μαζί με τον Μιχάλη Κατρίνη όταν χρειαστεί) να εκπροσωπεί το Κίνημα όπου χρειάζεται σε κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις, ομιλίες, συζητήσεις πολιτικών αρχηγών κ.τ.λ.

Τα ζητήματα του κόμματος τα έχει αναλάβει μέχρι τις εσωκομματικές κάλπες ο γραμματέας του ΚΙΝ.ΑΛ. Μανόλης Χριστοδουλάκης.

Παρέμβαση Μανόλη Όθωνα

Εν αναμονή της σημερινής συνεδρίασης της Κ.Ο. και των αποφάσεων, και με φόντο το όλο σκηνικό γύρω από το ποιος τελικά θα εκπροσωπεί πολιτικά το ΚΙΝ.ΑΛ., ο στενός συνεργάτης και διευθυντής του γραφείου της Φώφης Γεννηματά, Μανόλης Όθωνας, προχώρησε σε μια ανάρτηση-παρέμβαση γεμάτη νόημα και με πολλούς αποδέκτες. Ο ίδιος ζήτησε σοβαρότητα, αναφέροντας χαρακτηριστικά σε δημοσίευμά του στην πλατφόρμα του Twitter: «Η συζήτηση περί ρόλων στην Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής για 35 μέρες γίνεται περί όνου σκιάς. Τώρα που “έφυγε η μαμά από το σπίτι”, να (απο)δείξουμε όλοι ότι έχουμε ενηλικιωθεί».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News