ΕΦΚΑ: Στο συρτάρι χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις

Οικονομία
ΕΦΚΑ: Στο συρτάρι χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όπως ανακοινώθηκε, η διοίκηση του ΕΦΚΑ αναμένεται να δώσει οδηγίες σε δικηγόρους και φοροτεχνικούς, ώστε να προχωρούν κατά προτεραιότητα στην εκκαθάριση προσδιορισμού των οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών και ακολούθως στην ένταξή τους σε ρύθμιση, προκειμένου να μη μείνει στάσιμος ο φάκελός τους για μήνες.

“Έπιασαν δουλειά” οι ελεύθεροι επαγγελματίες - δικηγόροι και φοροτεχνικοί - που “επιστράτευσε” το υπουργείο Εργασίας για να αρχίσει να μειώνει με γρήγορο ρυθμό τον τεράστιο όγκο των εκκρεμών συντάξεων. Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, δεσμεύτηκε πρόσφατα ότι μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2022 ο αριθμός στις αιτήσεις των συντάξεων που έχουν πραγματοποιηθεί και είναι σε αναμονή - κάποιες εξ αυτών έως και τρία χρόνια - το απόθεμα, δηλαδή, των εκκρεμών συντάξεων, θα έχει μειωθεί σημαντικά. Μέχρι στιγμής, εκκρεμούν 130.000 αιτήσεις για κύρια σύνταξη.  

Όπως είναι γνωστό, για την επίλυση του προβλήματος των χιλιάδων αιτήσεων που έχουν υποβληθεί και βρίσκονται σε εκκρεμότητα, το υπουργείο αποφάσισε να πιστοποιήσει δικηγόρους και φοροτεχνικούς, ώστε να βοηθήσουν τις διαδικασίες και τον ΕΦΚΑ. Παρά ταύτα, επικρατεί γενικότερα αμφιβολία, αμφισβήτηση και επιφύλαξη, τόσο ως προς τη χρονικά άμεση και αισθητή μείωση του αποθέματος, όσο και ως προς την έγκαιρη και επαρκή κατάρτιση των φοροτεχνικών και των δικηγόρων για τη διεκπεραίωση αυτών των καθηκόντων.  

→Διαβάστε ακόμη: Εκκρεμείς συντάξεις: 5.000 έγγραφα βρέθηκαν σε σάκους σε υπόγειο

Όπως ανακοινώθηκε, η διοίκηση του ΕΦΚΑ αναμένεται να δώσει οδηγίες σε δικηγόρους και φοροτεχνικούς, ώστε να προχωρούν κατά προτεραιότητα στην εκκαθάριση προσδιορισμού των οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών και ακολούθως στην ένταξή τους σε ρύθμιση, προκειμένου να μη μείνει στάσιμος ο φάκελός τους για μήνες.  

Έμφαση θα δοθεί από τον ΕΦΚΑ σε τρεις κατηγορίες συντάξεων που βρίσκονται σε χρόνια αναμονή:  

  • Οι εκκρεμείς αιτήσεις που υπάγονταν στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ, πρώην ΕΦΚΑ): Χιλιάδες είναι οι αιτήσεις ατόμων ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ σε όλη την επικράτεια. Το χειρότερο είναι, όμως, ότι οι οφειλές που έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν αιτηθεί συνταξιοδότηση δεν είναι εύκολο να προσδιοριστούν με βάση το υπάρχον υλικό. Βάσει επίσημων στοιχείων, 6 στους 10 έχουν οφειλές. Και κάπως έτσι “μπλοκάρεται” η όλη διαδικασία. Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τη σχετική νομοθεσία, όριο οφειλών για το ξεμπλοκάρισμα σύνταξης είναι τα 20.000 χιλιάδες ευρώ όσον αφορά τους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, και τα 6.000 ευρώ για τους αγρότες. Αν το πόσο είναι μεγαλύτερο, τότε ο αιτών πρέπει να καταβάλει με τη μία το παραπάνω ποσό και κατόπιν να κάνει ρύθμιση με δόσεις, οι οποίες θα πληρώνονται από τη σύνταξη μέχρι την αποπληρωμή της συνολικής οφειλής.
  • Οι αιτήσεις ασφαλισμένων που έχουν αλλάξει ασφαλιστικούς φορείς: Οι διαδοχικά ασφαλισμένοι είναι και η μεγαλύτερη ομάδα αιτούντων, μιας και 6 στους 10 Έλληνες εργαζόμενους έχουν ασφαλιστεί σε δύο, τρία, μέχρι και τέσσερα διαφορετικά ασφαλιστικά ταμεία.
  • Διεθνείς συντάξεις: Απαιτούν πάνω από 5 χρόνια για να εκδοθούν. Αυτό συμβαίνει γιατί εμπλέκονται και τα ασφαλιστικά ταμεία των άλλων κρατών, όπου αργούν - περισσότερο η Αμερική, η Γερμανία και η Αυστραλία - να πραγματοποιήσουν ακριβή προσδιορισμό στον ασφαλιστικό χρόνο εργασίας των εργαζόμενων που κατάγονται από την Ελλάδα. Οι εκκρεμείς διεθνείς συντάξεις φτάνουν τις 27.000, μέχρι τη δεδομένη στιγμή.

Οι πρώτοι 500...  

Ο πρόεδρος φοροτεχνικών Ηρακλείου, Δημήτρης Χριστοφοράκης, παραβρέθηκε σε ειδησεογραφική ραδιοφωνική εκπομπή του Ράδιο 98,4 με την Αγγέλα Δουλγεράκη και μίλησε για τον αριθμό των συναδέλφων του που πιστοποιούνται, αλλά και για όλα τα υπόλοιπα. Όπως ανέφερε ο ίδιος, «το σαββατοκύριακο κλείνει ο κύκλος των εξετάσεων των περίπου 500-550 συναδέλφων που θα πιστοποιηθούν πρώτοι σε όλη τη χώρα. Για να λέει ο κ. Χατζηδάκης ότι μέχρι το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους θα υπάρξει μείωση, τότε, θεωρητικά, θα πρέπει να έχει έτοιμες και τις υπουργικές αποφάσεις που θα διευκρινίζουν τον τρόπο διεξαγωγής, παρέχοντας τη δυνατότητα στους συναδέλφους να κάνουν ρυθμίσεις. Γιατί αυτό που επικρατεί αυτή την περίοδο στον ΕΦΚΑ - στο επίπεδο των ρυθμίσεων, τουλάχιστον - είναι άνευ προηγουμένου! Δεν μπορούμε να τρέξουμε ροή, δηλαδή να δούμε τι οφείλει μια επιχείρηση, ένα φυσικό πρόσωπο και τι έχει πληρώσει, ώστε να ρυθμίσουμε τη διαφορά. Αν αυτό λυθεί, αν βγουν οι αποφάσεις, όσοι πιστοποιηθούν θα βοηθήσουν. Όμως, εγώ το θεωρώ “αιθεροβάμον”, εκτός πραγματικότητας, ότι στο πρώτο εξάμηνο, δηλαδή, θα έχει προχωρήσει τόσο πολύ η όλη διαδικασία. Μακάρι να είναι έτσι!».  

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοφοράκη, «όλοι μαζί, δικηγόροι και φοροτεχνικοί, που πιστοποιούνται αυτές τις μέρες, είναι 1.300 άτομα σε όλη την Ελλάδα και αυτοί θα πάρουν ένα βάρος πάνω τους. Θα γίνουν κι άλλες πιστοποιήσεις με τον καιρό, αλλά αυτοί θα είναι έτοιμοι - μέσα πολλά εισαγωγικά - μόλις πιστοποιηθούν να ξεκινήσουν τις διαδικασίες. Εκκρεμούν, όμως, αποφάσεις, εκκρεμεί ο τρόπος που θα δουλέψουν, εκκρεμούν πάρα πολλά... Μακάρι να έχει δίκιο ο υπουργός!». Καταλήγοντας, ανέφερε: «Όταν πρωτοβγήκε ο νόμος, είπαμε “ναι, να βοηθήσουμε” - δουλειά είναι - αρκεί, όμως, να υπάρχει ξεκάθαρο νομοθετικό πλαίσιο και βοήθεια από τις υφιστάμενες υποδομές του e-ΕΦΚΑ. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις απαιτείται φυσικό αρχείο, πρόσβαση στο “φυσικό” αρχείο του ΕΦΚΑ, που, βέβαια, αν υπήρχε, θα το έκαναν μόνοι τους οι υπάρχοντες εργαζόμενοί του».  

Εργαζόμενοι ΕΦΚΑ: Υποστελεχωμένα τα τοπικά καταστήματα  

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΕΦΚΑ Ηρακλείου, Βασίλης Κοκκινάκης, μίλησε επίσης στην Αγγέλα Δουλγεράκη και εξέφρασε τη γνώμη του επί του θέματος. Όπως είπε, ακόμα κι οι οργανωτικές αλλαγές των ΕΦΚΑ σε Άγιο Μηνά, Νέα Αλικαρνασσό και Άγιο Νικόλαο Λασιθίου, με τις οποίες μετατράπηκαν σε Τοπικές Διευθύνσεις, δε δείχνουν να βοηθούν προς το παρόν στη διεκπεραίωση του όγκου των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί. «Αν βοηθούσαν κεντρικά από τη Διοίκηση και προχωρούσαν και σε στελεχώσεις όπως οφείλουν και αρμόζουν στις υπηρεσίες του Οργανισμού, η τύχη χρονικά αυτών των αιτήσεων θα ήταν διαφορετική», επισημαίνει ο ίδιος.  

Φωτογραφία: INTIME 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News