Τέλη κυκλοφορίας: Τα ποσά που θα πληρώσουν οι οδηγοί- Τι αλλάζει στην καταβολή

Ελλάδα
Τέλη κυκλοφορίας: Τα ποσά που θα πληρώσουν οι οδηγοί- Τι αλλάζει στην καταβολή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεταξύ των κερδισμένων της φετινής χρονιάς θα είναι οι κάτοχοι οχημάτων τα οποία ταξινομήθηκαν μετά την 1 Ιανουαρίου 2021.

Στα μέσα του ερχόμενου μήνα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αναμένεται να θέσει σε λειτουργία ηλεκτρονική εφαρμογή η οποία θα επιτρέπει στους κατόχους να «κατεβάζουν» από το διαδίκτυο τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων τους. Η ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής εφαρμογής αναμένεται σε  δυο εβδομάδες από τώρα, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr.

Αναλυτικότερα, κάθε ειδοποιητήριο θα περιλαμβάνει και έναν QR Code, σκανάροντας τον οποίο, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να πληρώνουν τα τέλη τους εύκολα και ηλεκτρονικά, μέσω χρήσης mobile banking, χωρίς να χρειάζεται η καταγραφεί κωδικού πληρωμής και οφειλούμενου ποσού. Η παραπάνω διαδικασία θα επιτρέπει στους περισσότερους από 5,5 εκατομμύρια κατόχους οχημάτων την αποφυγή της υποχρεωτικής επίσκεψης σε υποκαταστήματα Ελληνικών Ταχυδρομείων όπως και τραπεζών.

Σχετικά με τους μη εξοικιωμένους με το διαδίκτυο πολίτες, οι οποίοι επισκέπτονται δια ζώσης τα τραπεζικά καταστήματα ώστε να πληρώσουν, πλέον θα μπορούν δια της χρήσης του παραπάνω κωδικού QR να απευθύνονται στα ATM προς αποπληρωμή των οφειλών τους. Επιπροσθέτως, προς ακόμη μεγαλύτερη διευκόλυνση  των πολιτών, θα είναι σύντομα δυνατή η πληρωμή μέσω web banking, που από το τρέχον έτος πραγματοποιείται μέσω κωδικού RF.

Το κόστος τους τέλους κυκλοφορίας για τα παλιά αυτοκίνητα ορίζεται βάσει του κυβισμού των οχημάτων αλλά και τους ρύπους που εκπέμπουν. Μεταξύ των κερδισμένων της φετινής χρονιάς θα είναι οι κάτοχοι οχημάτων τα οποία ταξινομήθηκαν μετά την 1 Ιανουαρίου 2021.

Ειδικότερα, τα οχήματα τα οποία εκπέμπουν έως 122 γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο και έχουν ταξινομηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου του φετινού έτους θα καταβάλουν μηδενικά τέλη. Αναφορικά με τα επιβατικά αυτοκίνητα που ταξινομούνται για πρώτη φορά σε κράτος μέλος της ΕΕ/ΕΟΧ από την 1η Ιανουαρίου 2021 και εφεξής με βάση τις τιμές εκπομπών CO2 ανά χιλιόμετρο σύμφωνα με την Παγκοσμίως Εναρμονισμένη Διαδικασία Δοκιμής Ελαφρών Οχημάτων (WLTP) όπως αναγράφονται στη άδεια του οχήματος.

Εκπομπές CO2 – τιμή σε ευρώ ανά μονάδα ρύπου

0-122: 0 ευρώ

123-139: 0,64 ευρώ

140-166: 0,70 ευρώ

167-208: 0,85 ευρώ

209-224: 1,87 ευρώ

225-240: 2,20 ευρώ

241-260: 2,50 ευρώ

261-280: 2,70 ευρώ

Πάνω από 281: 2,82 ευρώ

Τα ίδια τέλη με την προηγούμενη χρονιά θα πληρώσουν οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες οχημάτων.

Οι τιμές των τελών κυκλοφορίας για οχήματα που είναι αγορασμένα από το 2006 και μετά θα κυμανθούν ως κάτωθι:

Από 1.072 κ.ε – 1.357 κ.ε ο ιδιοκτήτης καλείται να πληρώσει 135 ευρώ

Από 1.358 κ.ε – 1548 κ.ε ο ιδιοκτήτης καλείται να πληρώσει 255 ευρώ

Από 1.549 κ.ε – 1.738 κ.ε ο ιδιοκτήτης καλείται να πληρώσει 280 ευρώ

Από 1.739 κ.ε – 1.928 κ.ε ο ιδιοκτήτης καλείται να πληρώσει 320 ευρώ

Από 1.929 κ.ε – 2.357 κ.ε ο ιδιοκτήτης καλείται να πληρώσει 690 ευρώ

Από 4.001 κ.ε και άνω ο ιδιοκτήτης καλείται να πληρώσει 1.380 ευρώ

Το πρόστιμο σε περίπτωση εκπρόθεσμης πληρωμής των τελών κυκλοφορίας όπως και η μη καταβολή τους ισούται με το 100% των τελών που ορίζει η νομοθεσία για το εκάστοτε όχημα. Ειδικότερα, τα πρόστιμα ορίζονται ως εξής:

ίσο με το ποσό των τελών αν το όχημα είναι δίκυκλο/ τρίκυκλο ή επιβατικό ΙΧ

ίσο με το 50% των τελών αν το όχημα είναι επιβατικό Δ.Χ.

μηδενικό αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από 30 ευρώ.

Σε περίπτωση που κάποιος δεν επιθυμεί την ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας του και την μη πληρωμή τελών κυκλοφορίας, θα πρέπει να καταθέσει τις πινακίδες του εν λόγω οχήματος ηλεκτρονικά, μέσω της ειδικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ.

Συγκεκριμένα οι κάτοχοι των οχημάτων με τους κωδικούς τους TAXISNet θα πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:

Συνδέεστε στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης ΑΑΔΕ

Μπαίνετε στην εφαρμογή myCar

Βάζετε τους κωδικούς Taxisnet

Καταχωρείτε: α) τον ΤΚ της περιοχής β) την οδό γ) τον αριθμό

Δηλώνετε το χώρο στάθμευσης ( ενοικιασμένος ή καταχωρημένος)

Υποβάλετε την αίτηση

Λαμβάνεται τον αριθμό αίτησης

Αφαιρείτε τις πινακίδες από το όχημα και τις κρατάτε σε ασφαλές μέρος

Μετά το πέρας της ολοκλήρωσης της παραπάνω διαδικασίας θα είναι παράνομη η οποιαδήποτε μετακίνηση του οχήματος. Σε περίπτωση που κάτι τέτοιο συμβεί, τα πρόστιμα θα φτάνουν έως τις 30.000 ευρώ. Σε περίπτωση που κάποιος ιδιωκτήτης που έχει παραδώσει ηλεκτρονικά τις πινακίδες θέλει να μετακινήση το όχημα του, αυτό θα μπορεί να γίνει μόνο με προσωρινές πινακίδες, οι οποίες ώστε να εκδοθούν προϋποθέτουν το όχημα να είναι ασφαλισμένο.

Παράλληλα, ενεργοποιήθηκε από την ΑΑΔΕ η ηλεκτρονική εφαρμογή για τη φορολόγηση των αναδρομικών που έχουν λάβει πάνω από 1,1 εκατομμύριο συνταξιούχοι για τα φορολογικά έτη 2015 έως και 2018. Τροποποιητική δήλωση θα καλεστούν να υποβάλλουν όσοι συνταξιούχοι  εισέπραξαν αναδρομικά το 2020 καταβάλλοντας παράλληλα και τον αναλογούντα φόρο που θα προκύψει. Η τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News