Ακρίβεια: «Καλπάζουν» οι τιμές σε τρόφιμα, καύσιμα και ενέργεια

Κρήτη
Ακρίβεια: «Καλπάζουν» οι τιμές σε τρόφιμα, καύσιμα και ενέργεια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αυξήσεις βάζουν «φωτιά» στο καλάθι της νοικοκυράς

«Αδειάζει» το «καλάθι της νοικοκυράς», αφού η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών στη χώρα μας μειώνεται διαρκώς, με τις αυξήσεις να έχουν μπει ήδη στα ράφια των σούπερ-μάρκετ.

Την ίδια ώρα, οι ανατιμήσεις στα καύσιμα προδιαγράφουν ακόμα δυσκολότερο το «αύριο» των καταναλωτών στη χώρα μας. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., ήδη οι τιμές στα νωπά λαχανικά έχουν ανέβει κατά 21% και στο ελαιόλαδο κατά 19%, με το αρνί και το κατσίκι να είναι τρίτα στη λίστα των ανατιμήσεων με 18%. Ακολουθούν τα ψάρια, οι σοκολάτες, τα αυγά και τα δημητριακά.

Τα χειρότερα όμως - με την κυβέρνηση μάλλον να παρακολουθεί τις εξελίξεις «νίπτοντας τας χείρας της» - δεν έχουν έρθει ακόμα. Όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες, η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα, δεδομένου ότι, πριν από λίγες μόνο μέρες, πολλοί προμηθευτές έκαναν αυξήσεις και πούλησαν τα προϊόντα πιο ακριβά σε σούπερ-μάρκετ.

Ενδεικτικά, αυτό έγινε στο ηλιέλαιο, στα τυριά και τα ζυμαρικά, στο κοτόπουλο και τα αναψυκτικά με ανατιμήσεις 10%, στα γαλακτοκομικά με 5%, όπως και στη ζάχαρη και τα όσπρια. Οι ανατιμήσεις αυτές καταλήγουν συνήθως στην τσέπη του καταναλωτή.

→Διαβάστε ακόμη ΑΑΔΕ: Πρόστιμα ακόμα και σε σεισμόπληκτους δήμους για ληξιπρόθεσμες δηλώσεις

Τα καύσιμα παίρνουν «φωτιά»

Την ίδια ώρα, όπως δηλώνει στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» ο πρόεδρος των πρατηριούχων του νομού Ηρακλείου, καθημερινό πλέον είναι το φαινόμενο των ανατιμήσεων στα καύσιμα! Δε φτάνει δηλαδή που ήδη ο χειμώνας μπαίνει με τις χειρότερες προϋποθέσεις σε ό,τι αφορά το κόστος για τη μετακίνησή μας, αλλά και για τη θέρμανση των σπιτιών μας με πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο (όπου αυτό διατίθεται), αλλά και ηλεκτρική ενέργεια, έχουμε και το φαινόμενο της... καθημερινής ανόδου των τιμών, σύμφωνα με τον Λυκούργο Σαμόλη!

«Έχουμε καθημερινά μια αύξηση στην τιμή των καυσίμων. Δεν υπάρχει μείωση. Μονίμως αύξηση. Στο πετρέλαιο θέρμανσης η κίνηση σε σχέση με πέρυσι είναι σαφώς μειωμένη. Βέβαια, κάποιοι αγοράζουν γιατί φοβούνται μήπως ακριβύνει περισσότερο. Κάποιοι περιμένουνε...».

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος των πρατηριούχων του νομού Ηρακλείου Λυκούργος Σαμόλης, επειδή τώρα χαλάει σιγά-σιγά ο καιρός αναμένεται μια αύξηση της κίνησης στο πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά γενικότερα, όπως λέει, είναι μονόδρομος η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα επίπεδα του 2011. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση είναι κατηγορηματικά αντίθετη και αυτό δείχνει ότι προφανώς η διαδικασία αυτή προσκρούει σε κάποιον μνημονιακό νόμο. «Εμείς πάντως δε θα σταματήσουμε να πιέζουμε γιατί δε βλέπουμε άλλον δρόμο προκειμένου να μειωθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης», όπως ξεκαθαρίζει στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος των βενζινοπωλών.

Για τις τιμές των καυσίμων, ο ίδιος μας ανέφερε ότι χθες είχαν φτάσει περίπου στο 1,80 ευρώ το λίτρο στην αμόλυβδη, στο 1,53 ευρώ το λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης και στο 1,23 ευρώ το λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., σε πανελλαδικό επίπεδο η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης πριν από έναν χρόνο ήταν 1,419 και φέτος έχει «σκαρφαλώσει» στο 1,765 και σε ορισμένα μέρη πολύ υψηλότερα.

Αυτό σημαίνει πως για ένα ρεζερβουάρ 60 λίτρων πέρυσι χρειάζονταν για γέμισμα 85,14 ευρώ και φέτος με τις νέες τιμές 105,90 ευρώ: μια διαφορά 20,76 ευρώ!

Σε ετήσια βάση ένα αυτοκίνητο 1.500 κυβικών, που θα διανύσει με απλή αμόλυβδη βενζίνη 15.000 χιλιόμετρα, από τα 1.489 ευρώ που χρειαζόταν πέρυσι, ανεβαίνει φέτος στα 1.852, δηλαδή 363 ευρώ περισσότερα.

Από το κύμα ακρίβειας δε γλιτώνουν ούτε όσοι χρησιμοποιούν πετρέλαιο κίνησης. Τον Οκτώβριο του 2020 η μέση τιμή του πετρελαίου κίνησης ήταν 1,132 ευρώ και έναν χρόνο μετά 1,499, όπως δείχνουν τα στοιχεία.

Έτσι, από τα 67,92 ευρώ που χρειάζονταν για να γεμίσει κάθε φορά ένα ρεζερβουάρ 60 λίτρων, φτάσαμε στα 89,94. Μια διαφορά λίγο πάνω από 22 ευρώ.

Δύσκολη η επιβίωση - Ακρίβεια παντού και οι μισθοί ίδιοι...

Κι ενώ οι ανατιμήσεις συνεχίζονται, τα νοικοκυριά αγωνίζονται να περικόψουν τα έξοδά τους για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Όπως αναφέρει ο Λυκούργος Σαμόλης: «Το θέμα είναι ότι στην κυβέρνηση δεν καταλαβαίνουν. Και αφού δε γίνεται κάτι άλλο, τουλάχιστον ας μειωθεί το κόστος στα καύσιμα. Δεν είναι δυνατόν να ακριβαίνουν όλα και οι μισθοί να είναι ίδιοι και το κάθε νοικοκυριό να χάνει από το σούπερ-μάρκετ, να χάνει από τα καύσιμα, να χάνει από παντού...».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News