Ελλάδα

Μέγας Αλέξανδρος: Ανακαλύφθηκε ο τάφος της μητέρας του Ολυμπιάδας;

Σύμφωνα με τον καθηγητή Αθανάσιο Μπίντα, γίνεται λόγος για τον μεγαλύτερο μακεδονικό τάφο που έχει ανακαλυφθεί έως σήμερα

Νέα δεδομένα προσθέτει στην αρχαιολογική έρευνα η σπουδαία ανακάλυψη που πραγματοποιήθηκε στον Κορινό Πιερίας. Ο καθηγητής Αθανάσιος Μπίντας αναφέρει ότι είναι πιθανό να βρισκόμαστε μπροστά στην ανακάλυψη του τάφου της μητέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ολυμπιάδας, όπως δείχνουν οι πρώτες ενδείξεις.

Ειδικότερα, ο κ. Μπίντας παρουσίασε από τον Κορινό Πιερίας τα στοιχεία εκείνα που δείχνουν ότι η αρχαιολογική σκαπάνη βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη ανακάλυψη.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον καθηγητή, γίνεται λόγος για τον μεγαλύτερο μακεδονικό τάφο που έχει ανακαλυφθεί έως σήμερα. Σχετικά με τις διαστάσεις, ο τάφος φαίνεται να έχει μήκος 22 μέτρων, γεγονός που συνεπάγεται ότι εντός του έχει γίνει η ταφή ενός εξαιρετικά σημαντικού προσώπου. Πιθανότατα γίνεται λόγος για μέλος της Βασιλικής οικογένειας ή κάποιο ηρωικό μαχητή της αρχαιότητος.

Σε πρώτο χρόνο, ο καθηγητής εικάζει πως ο τάφος ανήκει σε γυναίκα, με τον ίδιο να αναφέρει: «Απέναντι βρίσκεται ο τύμβος του στρατηγού Νεοπτολέμου, που ήταν συγγενής της Ολυμπιάδας. Επίσης, βρέθηκαν τρεις επιτύμβιες επιγραφές οι οποίες αναφέρονται στους Αιακίδες, την οικογένεια που ζούσε εδώ. Η μία επιγραφή αναφέρει τον τύμβο της Ολυμπιάδας», εξηγεί ο καθηγητής.

Επιπροσθέτως, ο κ. Μπίντας επισήμανε ότι μέσα στον τάφο υπάρχει ένα ανάγλυφο φίδι, με αρχαίες πηγές να αναφέρουν ότι ο Άμμωνας Δίας μεταμορφωμένος σε φίδι επισκεπτόταν την κρεβατοκάμαρα της Ολυμπιάδας, η οποία συχνά εξιστορούσε πως ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν γιος του Άμμωνα Δία και όχι του Φιλίππου. Η παραπάνω συλλογιστική συνδυαστικά με τα εν λόγω ευρήματα κάνουν όλο και πιο πιθανό το σενάριο να βρισκόμαστε μπροστά στον τάφο της Ολυμπιάδας.  

Ο λόγος που δεν έχει αναγνωριστεί και επίσημα το εύρημα, σύμφωνα με τον καθηγητή, έγκειται στο γεγονός ότι η επιστημονική κοινότητα χρειάζεται κάποιο χρόνο ώστε να αποφανθεί, σε δεύτερο χρόνο, μετά το πέρας της απόφασης των επιστημόνων το υπουργείο Πολιτισμού θα τοποθετηθεί αναλόγως.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια