Σακελλαροπούλου σε Μέρκελ: Πολλές φορές αισθανθήκαμε μόνοι

Ελλάδα
Σακελλαροπούλου σε Μέρκελ: Πολλές φορές αισθανθήκαμε μόνοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Σας ευχαριστώ προσωπικά για τις διατήρηση των διμερών μας σχέσεων και την φιλεοευρωπαϊκή σας στάση» δήλωσε στη συνέχεια η ΠτΔ

Στο Προεδρικό Μέγαρο βρέθηκε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, λίγο μετά τις 10:00 το πρωί της Παρασκεύης 29 Οκτωβρίου, για να πραγματοποιήσει συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης στη χώρα μας.

Η κυρία Σακελλαροπούλου, καλοσωρίζοντας τη Γερμανίδα Καγκελάριο ανέφερε: «Υποδέχομαι μια σπουδαία πολιτικό που διαμόρφωσε σχεδόν για δυο δεκαετίες την πολιτική της Γερμανίας, της Ευρώπης» και πρόσθεσε: «Η παραμονή σας στο τιμόνι μιας σημαντικής ευρωπαϊκής δύναμης επί 16 χρόνια σας έφερε αντιμέτωπη με πολλές κρίσεις και προκλήσεις αλλά συμβάλλατε αποφασιστικά σε καταστάσεις δύσκολες για την ευρωπαϊκή μας οικογένεια. Σας ευχαριστώ προσωπικά για τη διατήρηση των διμερών μας σχέσεων και την φιλεοευρωπαϊκή σας στάση. Υπήρξαν βεβαίως και στιγμές δυσκολίας και έντασης και ήταν μια πρωτόγνωρη κατάσταση τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε θεσμικό επίπεδο και αισθανθήκαμε πολλές φορές δικαιολογημένα μόνοι. Όλα όσα ζήσαμε συνέβαλλαν στην αλληλοκατανόηση. Είναι σημαντικό ότι η Ευρώπη διατήρησε την συνοχή της».

Στη συνέχεια, η Ανγκελα Μέρκελ ευχαρίστησε την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την υποδοχή και απαντώντας, τόνισε: «Και όπως είπα όταν σας πρωτο-συνάντησα χαίρομαι ότι είστε γυναίκα, ελπίζω να αποτελέσει κανονικότητα αυτό πια. Έπειτα, αναφερόμενη στις σχέσεις Ελλάδας – Γερμανίας, δήλωσε: «Αναφερθήκατε στις σχέσεις μας που είχαν κάποια σκαμπανεβάσματα, εδράζουν όμως σε στέρεες βάσεις. Και πρέπει να πω ότι ο διάλογος ήταν πάντα το κλειδί για την εξεύρεση λύσης. Οι προκλήσεις ήταν διαφορετικές κάθε φορά. Είχαμε τη σταθεροποίηση του ευρώ, μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν, αλλά νομίζω ότι το μεγαλύτερο θέμα ήταν το μεταναστευτικό που συνεργαστήκαμε καλά». Η Γερμανίδα πολιτικός στη συνέχεια δήλωσε:  «Και μετά αναφερθήκατε στην πανδημία, ήταν μια εντελώς διαφορετική πρόκληση, ειδικά για την Ευρώπη που είχε αντιμετωπίσει μια δύσκολη κατάσταση, θεωρώ ότι είναι σημαντικό ότι φτιάξαμε τα Ταμεία Ανάκαμψης. Αυτό που μας έδωσε δύναμη ήταν ότι είχαμε την αίσθηση ότι ανήκουμε μαζί, Γερμανία και Ελλάδα, και νομίζω ότι αυτή θα πρέπει να είναι η βασική αίσθηση και για τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε στο μέλλον. Θα παραμείνω ένα πολιτικό άτομο αλλά θα παραδώσω την ευθύνη».

Στη συνέχεια, η καγκελάριος μετέβη από το Προεδρικό Μέγαρο στο Μέγαρο Μαξίμου με τα πόδια για την συνάντησή της με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία βρισκεται σε εξέλιξη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News