Δίκτυο 5G: Θα τριπλασιαστούν οι συνδέσεις το 2021

Ελλάδα
Δίκτυο 5G: Θα τριπλασιαστούν οι συνδέσεις το 2021

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι συνδέσεις σε δίκτυα 5G θα φτάσουν τα 637 εκατ. μέχρι το τέλος του 2021 και θα υπερδιπλασιαστούν το 2022

Ενώ οι συνδέσεις τεχνολογίας 4G έχουν καταστεί πλέον αρκετά γρήγορες, στις περισσότερες χώρες και για τους περισσότερους μέσους χρήστες, το 5G, η επόμενη εξέλιξη ασύρματων δικτύων, έχει είναι ήδη γεγονός και αναμένεται να απογειωθεί εντός του 2021.

Ταχύτατη, είναι μέχρι σήμερα η διείσδυση της τεχνολογίας 5G, παρά τις ελλείψεις εξαρτημάτων που πλήττουν την ευρύτερη αγορά των κινητών τηλεφώνων, ενώ ανάλογη αναμένεται και η συνέχεια.

Οι παγκόσμιες συνδέσεις σε δίκτυα 5G θα τριπλασιαστούν το 2021 και θα φτάσουν τα 637 εκατ. μέχρι τα τέλη του έτους. Αναμένεται δε ότι θα υπερδιπλασιαστούν το 2022 και θα ξεπεράσουν το 1,34 δισ. συνδέσεις. Μάλιστα, έως το 2025, υπολογίζεται ότι θα υπάρχουν σε παγκόσμιο επίπεδο περισσότερες από 3,6 δισ. συνδέσεις σε δίκτυα 5G.

Όπως αναφέρει η νέα έκθεση της εταιρείας αναλυτών τεχνολογίας CCS Insight, το 2021 θα είναι άλλη μια…ταραγμένη χρονιά για την αγορά κινητής τηλεφωνίας, με τους περιορισμούς στην προσφορά ειδικά σε τμήματα της χαμηλής και μεσαίας κατηγορίας, σε συνδυασμό με την ασθενή ζήτηση στις αναδυόμενες αγορές, να έχουν περιορίσει τις πωλήσεις.

Ωστόσο, οι συσκευές με δυνατότητα 5G μέχρι στιγμής συνεχίζουν να βρίσκουν το δρόμο τους προς τα χέρια των καταναλωτών στις πιο προηγμένες αγορές του κόσμου. Ωστόσο, οι αναλυτές της CCS Insight εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την επάρκεια συσκευών προηγμένης τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου του iPhone, κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του έτους και τις επιπτώσεις που αυτή η κατάσταση μπορεί να έχει στην υιοθέτηση του 5G. «Ακόμη κι αν αυτός ο κίνδυνος επιβεβαιωθεί, θα είναι προσωρινός», τονίζουν οι αναλυτές, επιμένοντας στην αισιοδοξία τους για ταχεία διείσδυση των 5G κινητών στην παγκόσμια αγορά.

Υστερεί η Ευρώπη

Όπως αναφέρει η CCS Insight, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι στη Δυτική Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, την Κίνα και άλλες προηγμένες αγορές της Ασίας, συνεχίζουν να αναπτύσσουν κανονικά τα δίκτυα 5G, ξεπερνώντας τις δυσκολίες που είχε δημιουργήσει η πανδημία. Στη Νότια Κορέα, για παράδειγμα, το 5G βρίσκεται σε καλό δρόμο για να αντιπροσωπεύει το 30% των συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας έως το τέλος του 2021.

Οι ισχυρές πωλήσεις κινητών τηλεφώνων ενόψει των Χριστουγέννων - σύμφωνα με τους αναλυτές - θα βοηθήσουν τις ΗΠΑ να επιτύχουν διείσδυση 25% έως τα τέλη του 2021, ξεπερνώντας την κινεζική αγορά. «Παρ’ όλο που η Κίνα ήταν ένας πρώτος οδηγός για το 5G, η ασθενής ζήτηση για smartphones το 2021 σημαίνει ότι το 5G προβλέπεται ότι θα αντιπροσωπεύει μόνο το 24% των συνδέσεων κινητής συσκευής μέχρι το τέλος του έτους», προβλέπει η CCS Insight.

Αντίθετα, στη Δυτική Ευρώπη η διείσδυση του 5G εξακολουθεί να υστερεί σε ορισμένες αγορές, κυρίως λόγω των καθυστερήσεων στις δημοπρασίες φάσματος σε ορισμένες χώρες. Αν και η ταχύτητα της διείσδυσης του 5G βελτιώνεται, αυτή η σχετικά ήπια εκκίνηση σημαίνει ότι το 5G δεν θα αντιπροσωπεύει περισσότερες από τις μισές συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή μέχρι το 2024.

(φωτογραφία: pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News