Κορωνοϊός: Μεγάλη αύξηση στο ιικό φορτίο των λυμάτων στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα
Κορωνοϊός: Μεγάλη αύξηση στο ιικό φορτίο των λυμάτων στη Θεσσαλονίκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο «κόκκινο» επίπεδο Αρκαδία, Αχαΐα, Μεσσηνία, Ζάκυνθος και Ιωάννινα

Δύσκολη παραμένει η κατάσταση στην Θεσσαλονίκη αλλά και γενικότερα στη βόρεια Ελλάδα, με την συνεχής αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού.

Ιδιαίτερα αυξημένη είναι και η τάση συγκέντρωσης του ιικού φορτίου του κορωνοϊού στα λύματα στη Θεσσαλονίκης.

Αυτό διαπιστώθηκε από την μέτρηση στα λύματα στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ. 

Στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή, της Δευτέρας 25/10 και της Τρίτης 26/10 τα αποτελέσματα είναι τα εξής:

– Οριακά σταθερή (+6%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων του Σαββάτου 23/10 και της Κυριακής 24/10.

– Αυξημένη (+43%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 18/10 και Τρίτης 19/10.

Επιπλέον περιοχές εντάχθηκαν στο «κόκκινο» επίπεδο του  νέου επιδημιολογικού χάρτη

Υπενθυμίζεται πως στο «κόκκινο» επίπεδο, πολύ αυξημένου κινδύνου αναβαθμίστηκαν: η Αρκαδία, η Αχαΐα, η Μεσσηνία, η Ζάκυνθος και τα Ιωάννινα, ενώ σε όλες τις υπόλοιπες επιβαρυμένες «κόκκινες» περιοχές της βόρειας Ελλάδας δεν σημειώθηκε καμία βελτίωση.

 Σταθερά τα χρώματα την Κρήτη

Στην Κρήτη, παραμένουν στο κίτρινο επίπεδο οι Περιφερειακές Ενότητες Χανίων, Ρεθύμνου και Λασιθίου, ενώ στο πορτοκαλί παραμένει η ΠΕ Ηρακλείου, παρά το γεγονός ότι το Ηράκλειο καταγράφει πτωτικές τάσεις στις νέες μολύνσεις σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. 

Ο επιδημιολογικός χάρτης τεσσάρων επιπέδων ετοιμότητας αντιστοιχεί σε 4 χρώματα (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο και πράσινο) με βάση επιδημιολογικούς δείκτες που χρησιμοποιούνται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News