Φώφη Γεννηματά: Ένωσε ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο στο τελευταίο αντίο

Ελλάδα
Φώφη Γεννηματά: Ένωσε ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο στο τελευταίο αντίο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύσσωμη πολιτική ηγεσία και πολίτες αποχαιρέτησαν την Φώφη Γεννηματά, η οποία ετάφη χθες στο Α' νεκροταφείο Αθηνών, στον τάφο των γονιών της, Γιώργου και Κάκιας Γεννηματά

Με έντονη συναισθηματική φόρτιση η οικογένειά της, η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, σύντροφοι και φίλοι της, αλλά και πλήθος πολιτών, αρκετοί εκ των οποίων ήλθαν από την Περιφέρεια, αποχαιρέτησαν στις 27 Οκτωβρίου 2021, στη Μητρόπολη Αθηνών την Φώφη Γεννηματά, που έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 57 ετών, ύστερα από ραγδαία επιδείνωση της υγείας της.

Οι επικήδειοι εκφωνήθηκαν από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον πρόεδρο της Βουλής Κ. Τασούλα, τον γραμματέα του ΚΙΝΑΛ Μανώλη Χριστοδουλάκη και τα παιδιά της: Γιώργο, Κατερίνα και Αιμιλία.

Για ένα πρότυπο ακεραιότητας και γενναιότητας, αισιοδοξίας και διακριτικότητας αλλά και μια αφοσιωμένη μητέρα, σύζυγο και πολιτικό έκανε λόγο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στον επικήδειο που εκφώνησε στην εξόδιο ακολουθία της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής: «Αποχαιρετώντας σήμερα την Φώφη Γεννηματά, δεν αποχαιρετάμε μόνο μια γυναίκα πολιτικό που διακρινόταν για το δημοκρατικό της ήθος, την εντιμότητα και την αποτελεσματικότητά της. Δεν αποχαιρετάμε μόνο μια γυναίκα που αντιμετώπισε την σκληρή ασθένεια με σθένος και ειλικρίνεια. Αποχαιρετάμε ένα πρότυπο αισιοδοξίας και διακριτικότητας, έναν άνθρωπο με έμφυτη ευγένεια που διέκρινε και διαφύλασσε τα όρια ανάμεσα στο δημόσιο και το ιδιωτικό, γνωρίζοντας, ωστόσο, πότε το ατομικό βίωμα αξίζει να κοινοποιηθεί για να στηρίξει και άλλους με την αλήθεια του.

Λίγο πριν, επίσης με ένα λευκό τριαντάφυλλο στα χέρια, έφθασε στη Μητρόπολη εμφανώς συγκλονισμένος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι.

Νωρίτερα, στον χώρο είχαν προσέλθει ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Παρόντες ήταν και οι πρώην πρωθυπουργοί, Κωνσταντίνος Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου. Εμφανώς συγκινημένα μέλη του υπουργικού συμβουλίου αλλά και στελέχη άλλων κομμάτων βρέθηκαν στον χώρο, με την παρουσία της πρώην υπουργού Ντόρας Μπακογιάννη να ξεχωρίζει: προσήλθε υποβασταζόμενη από τον γιο της και δήμαρχο Αθηναίων Κ. Μπακογιάννη η πολιτικός που πρόσφατα δημοσιοποίησε με θάρρος και τη δική της περιπέτεια υγείας. Ξεχώρισε, επίσης, και η κοινή προσέλευση των Ν. Δένδια και Γ. Κατρούγκαλου, νυν και πρώην υπουργών Εξωτερικών, σε μια κίνηση συμβολική για συνεννόηση και ηπιότητα που πρέπει να επικρατεί στην πολιτική ζωή, όπως ακριβώς πρέσβευε και η έως τώρα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο σύζυγός της, Ανδρέας Τσούνης, ήταν ιδιαίτερα συναισθηματικά φορτισμένος, καθώς μη μπορώντας να συγκρατήσει τη συγκίνησή και τα δάκρυά του, αγκάλιασε το φέρετρο.

Τα τρία τους παιδιά, αποχαιρέτησαν για τελευταία φορά τη μητέρα τους.

  Ο Γιώργος Γεννηματάς Τσούνης επισήμανε: «Κρατήθηκες με όσες δυνάμεις σου είχαν απομείνει, για να μας κρατήσεις στην αγκαλιά. Είμαι σίγουρος ότι θα μας κοιτάς με χαμόγελο πάνω εκεί από τα σύννεφα» .

 Η μικρή της κόρη Κατερίνα δήλωσε: «Είσαι η πιο δυνατή γυναίκα που ξέρω. Θα μας λείψεις πολύ. Θα μου λείψει το χάδι σου, το χαμόγελό σου»

Η μεγάλη κόρη Αιμιλία, με συγκίνηση είπε:  «Αλλά είναι κι οδηγός για μια ζωή γεμάτη αγάπη, χαμόγελο, αλήθεια, αξιοπρέπεια και ελπίδα. Αυτά μας έμαθες και να είσαι σίγουρη ότι θα τα ακολουθήσουμε»

(φωτογραφίες intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News