Παναγιωτόπουλος: Εξετάζονται όλες οι πιθανές επιλογές για αναβάθμιση της Πολεμικής Αεροπορίας

Ελλάδα
Παναγιωτόπουλος: Εξετάζονται όλες οι πιθανές επιλογές για αναβάθμιση της Πολεμικής Αεροπορίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ως απάντηση σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος

«Εξετάζονται όλες οι πιθανές επιλογές για την εξεύρεση της προσφορότερης λύσης, με σκοπό την έτι περαιτέρω αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Πολεμικής Αεροπορίας», απάντησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, με θέμα «Ευκαιρία για την Ελλάδα η διαφαινόμενη απόσυρση βρετανικών Typhoon» (σύμφωνα με την ερώτηση, πρόκειται για 30 μαχητικά «Eurofighter Typhoon Tranche 1»).

 Παράλληλα, αναφέρθηκε στο πλαίσιο που διέπει τις σχετικές διαδικασίες, υπενθυμίζοντας ότι «η Δομή Δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) 2020-2034, είναι σαφώς καθορισμένη και εγκεκριμένη από το ΚΥΣΕΑ, όπου και προσδιορίζονται οι επιχειρησιακές απαιτήσεις σε ό,τι αφορά στην πρόσκτηση σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών».

 Τέλος, ο κ. Παναγιωτόπουλος επανέλαβε ότι «περισσότερα στοιχεία επί του θέματος δεν είναι αποδεσμεύσιμα μέσω της παρούσας διαδικασίας, καθόσον εμπίπτουν στην κατηγορία του "ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ", διότι άπτονται του εθνικού αμυντικού σχεδιασμού και της Δομής Δυνάμεων των ΕΔ της χώρας».

 Άμεση επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων από τα Μετοχικά Ταμεία

«Έχει αναληφθεί σχετική νομοθετική πρωτοβουλία και έχει δρομολογηθεί η συμπερίληψή της σε προσεχή νομοθετική ρύθμιση, η οποία στοχεύει στην παύση, από την 1η Ιανουαρίου τρέχοντος έτους, των μειώσεων και κρατήσεων του ν. 4093/2012 (Α' 222), στα μερίσματα και οικονομική ενίσχυση που καταβάλουν τα εν λόγω Ταμεία (ΜΤΣ, ΜΤΝ, ΜΤΑ) και οι οικείοι Ειδικοί Κλάδοι (ΕΚΟΕΜΣ, ΕΚΟΕΜΝ, ΕΚΟΕΜΑ) στους μερισματούχους τους». Αυτό γνωστοποίησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης, με θέμα «Άμεση επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων από τα Μετοχικά Ταμεία».

 Περαιτέρω, παρατήρησε ότι στην πράξη οι εν λόγω κρατήσεις και μειώσεις έχουν αποδοθεί και επιστραφεί στο σύνολο των μερισματούχων (κάθε επόμενο έτος) με τη μορφή μερίσματος, καθώς τα έσοδα των Ταμείων από τις υπόψη μειώσεις συμπεριλαμβάνονται στα διανεμητέα έσοδα, βάσει των οποίων διαμορφώνεται η τιμή μεριδίου κάθε έτους.

Μείωση της θητείας αδελφών ατόμων με αναπηρία

  Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο παρέχει τη δυνατότητα σε στρατεύσιμους και οπλίτες που στην οικογένειά τους συμπεριλαμβάνεται άτομο με βαριά αναπηρία, μεταφοράς στη μειωμένη θητεία, απαλλαγής από την υποχρέωση στράτευσης, καθώς και τοποθέτησης πλησίον της κατοικίας των γονέων τους. Αυτό τόνισε ο υπουργός  Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ Γεώργιος Κοτρωνιάς με θέμα «Μείωση θητείας αδελφών Ατόμων με βαριά Αναπηρία».

 Με τις διατάξεις του ν.3421/2005 (Α΄302), ανέφερε ο Ν. Παναγιωτόπουλος, «καθορίζεται ότι, μεταφέρονται στους υπόχρεους μειωμένης στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης εξάμηνης διάρκειας, εφόσον επιθυμούν, ο μόνος ή μεγαλύτερος γιος του οποίου και οι δύο γονείς είναι ανίκανοι για κάθε εργασία και στους υπόχρεους μειωμένης στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης εννεάμηνης διάρκειας, εφόσον επιθυμεί, ο μόνος ή μεγαλύτερος γιος γονέα που είναι ανίκανος για κάθε εργασία».

 «Εάν», συμπλήρωσε ο υπουργός, «ο περιγραφόμενος ως δικαιούχος είναι ανίκανος για κάθε εργασία, το δικαίωμα της μεταφοράς μεταβιβάζεται στον αμέσως επόμενο ικανό για εργασία αδελφό».

  «Επίσης», συνέχισε, «μεταφέρονται στους υπόχρεους μειωμένης στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης εξάμηνης διάρκειας, εφόσον επιθυμούν, όσοι έχουν σύζυγο ανίκανη για κάθε εργασία».

 Επισήμανε, δε, ότι «απαλλάσσεται από την υποχρέωση στρατεύσιμης στρατιωτικής υποχρέωσης, εφόσον επιθυμεί, ο μόνος ή ο μεγαλύτερος γιος γονέων που έχουν πεθάνει, ο οποίος έχει έναν τουλάχιστον άγαμο και ανίκανο για κάθε εργασία αδελφό ή αδελφή, ο χήρος πατέρας ενός τουλάχιστον ζώντος ανίκανου για κάθε εργασία άγαμου τέκνου, καθώς και ο πατέρας ενός τουλάχιστον ζώντος ανίκανου για κάθε εργασία άγαμου τέκνου, ο οποίος έχει σύζυγο ανίκανη για κάθε εργασία».

  Για τους οπλίτες που έχουν γονέα με βαριά κινητική αναπηρία, τουλάχιστον σε ποσοστό 67% και άνω ή είναι τυφλός, μετά από τη βασική εκπαίδευση, ο Ν. Παναγιωτόπουλος ξεκαθάρισε ότι «υπηρετούν πλησίον της κατοικίας των γονέων τους, εφόσον υπάρχει μονάδα ή στην πλησιέστερη μονάδα, υπό την προϋπόθεση ότι συνοικούν με τους γονείς τους».

 Καταλήγοντας, ο Ν. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι «επιτυγχάνεται η δυνατότητα συνδρομής των οπλιτών και στρατευσίμων, με αυτοπρόσωπη παρουσία, στη φροντίδα των ατόμων της οικογένειας τους που έχουν ανάγκη, είτε υπηρετώντας μικρότερης διάρκειας θητεία είτε απαλλασσόμενοι από την υποχρέωση στράτευσης είτε υπηρετώντας πλησίον της οικίας των γονέων τους, ανάλογα με τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος, χωρίς να επηρεάζονται οι υπηρεσιακές, οι επιχειρησιακές ανάγκες και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News