Φώφη Γεννηματά: Σήμερα το τελευταίο «αντίο» - Εθνικό πένθος, κηδεύεται με τιμές εν ενεργεία υπουργού

Ελλάδα
Φώφη Γεννηματά: Σήμερα το τελευταίο «αντίο» - Εθνικό πένθος, κηδεύεται με τιμές εν ενεργεία υπουργού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο 17χρονος γιος της θα εκφωνήσει τον επικήδειο

Στην τελευταία της κατοικία οδηγείται σήμερα η Φώφη Γεννηματά, η οποία έφυγε από τη ζωή προχθές το μεσημέρι, αφήνοντας πίσω της δυσαναπλήρωτο κενό τόσο στο ΚΙΝ.ΑΛ., όσο και εν γένει στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Η Φώφη Γεννηματά, η οποία έδωσε για χρόνια ολόκληρα γενναία “μάχη” με τον καρκίνο, τον οποίο αντιμετώπισε με απαράμιλλο ψυχικό σθένος, θα κηδευτεί σήμερα το μεσημέρι στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. Η εκλιπούσα θα ταφεί στο μνήμα στο οποίο είχε ταφεί ο πατέρας της Γιώργος Γεννηματάς.

Από νωρίς σήμερα οι σημαίες σε όλα τα δημόσια κτήρια της χώρας κυματίζουν μεσίστιες, καθώς κηρύχθηκε εθνικό πένθος, μετά από απόφαση του πρωθυπουργού.

Η σορός της εκλιπούσας θα βρίσκεται από τις 10 το πρωί στη Μητρόπολη Αθηνών, όπου θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα. Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλεί στις 2 το μεσημέρι στη Μητρόπολη, ενώ η ταφή της θα λάβει χώρα στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Όπως έγινε χθες γνωστό από την πλευρά του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος της Φώφης Γεννηματά, θα εκφωνήσει επικήδειο ο 17χρονος γιος της Γιώργος Γεννηματάς-Τσούνης. Επικήδειους θα εκφωνήσουν ακόμη η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας και ο γραμματέας του ΚΙΝ.ΑΛ. Μανόλης Χριστοδουλάκης.

→Διαβάστε ακόμη: Όταν ο Γιώργος έδειξε το Ηράκλειο στην Φώφη Γεννηματά - Στην Κρήτη οι τελευταίες τους εμφανίσεις (βίντεο)

Χθες, εξάλλου, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων συνήλθε εκτάκτως, μετά τον χαμό της Φώφης Γεννηματά, και αποφάσισε ο ενταφιασμός της εκλιπούσας να γίνει τιμής ένεκεν και με δημοτική δαπάνη. Επίσης, αποφασίστηκε να παραβρεθεί αντιπροσωπία του Σώματος στην κηδεία, με επικεφαλής τον ίδιο τον δήμαρχο.

«Η απώλεια της Φώφης Γεννηματά, της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, της σεμνής και ευγενούς πολιτικού, της μητέρας και συζύγου, που αντιμετώπισε με ψυχραιμία, γαλήνη και γενναιότητα τις μεγάλες προκλήσεις, βύθισε στο πένθος την Ελλάδα και την Αθήνα. Ο θάνατος την απέσπασε από τον δημόσιο βίο στον οποίο πρόσφερε θετικές υπηρεσίες και από την αφοσίωση των οικείων της για να την παραδώσει στην αθανασία.

Η Φώφη Γεννηματά, η γυναίκα με το ακαταμάχητο σθένος, που υπηρέτησε τις δημοκρατικές αρχές και τον ελληνικό λαό, υπήρξε από τους στυλοβάτες της Αυτοδιοίκησης και της πολιτικής ζωής της χώρας και παρέμεινε στις επάλξεις μέχρι τέλους. Η υποδειγματική στάση ζωής που τήρησε και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε τις προκλήσεις, καθώς και το σύστημα αξιών που υπηρέτησε αποτελούν πολύτιμες κοινωνικές και πολιτικές παρακαταθήκες.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων, εκφράζοντας το κοινό αίσθημα, συνέρχεται σε έκτακτη συνεδρίαση προκειμένου να αποδώσει τις δέουσες τιμές στον αξιάγαστο τύπο της Ελληνίδας πολιτικού Φώφης Γεννηματά. Η δημοτική Αρχή εισηγείται η κηδεία να πραγματοποιηθεί τιμής ένεκεν και με δημοτική δαπάνη, συμφώνως προς το επισυνημμένο εισηγητικό της αρμόδιας υπηρεσίας, και να παρευρεθεί αντιπροσωπία του Σώματος στην κηδεία, με επικεφαλής τον δήμαρχο Αθηναίων», ανέφερε στην εισήγησή του, η οποία εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων, ο Κώστας Μπακογιάννης.

ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΔ ΚΡΗΤΗΣ

Αποχαιρετισμός με οδύνη και συντριβή

Σε ψήφισμα που εξέδωσε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης αναφέρεται ότι «ο πρόεδρος και τα μέλη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης αποχαιρετούν με αισθήματα βαθύτατης οδύνης και συντριβής τη Φώφη Γεννηματά, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή, δίδοντας μεγάλο αλλά άνισο αγώνα.

Οι αυτοδιοικητικοί της Κρήτης, πέραν από τα όσα η Φώφη Γεννηματά πρόσφερε μέσα και έξω από το Κοινοβούλιο υπέρ της Δημοκρατίας και των πραγματικών συμφερόντων του ελληνικού λαού, δε λησμονούμε και την αυτοδιοικητική ιδιότητά της, την οποία τίμησε με έργα και δράσεις για μια οκταετία.

Θα έχουμε πάντα στις μνήμες μας και την περίοδο κατά την οποία υπηρέτησε με επιτυχία την Αυτοδιοίκηση, στην Υπερνομαρχία Αθήνας-Πειραιά, όπου με την αποφασιστικότητα, τη μεθοδικότητα και την επιμονή που τη διέκρινε έδωσε μεγάλες μάχες για τους θεσμούς, την αποκέντρωση, τον δημοκρατικό προγραμματισμό και την ανάπτυξη.

Η Φώφη Γεννηματά πρόσφερε στον τόπο, τη Δημοκρατία, την κοινωνία, ανεκτίμητες υπηρεσίες και είχε ακόμα πολλά να προσφέρει. Συμμετέχουμε ολόψυχα στο γενικό πένθος για την απώλειά της, εκφράζοντας τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια στον σύζυγό της, τα παιδιά της, τους φίλους και τους συντρόφους της στο ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής».

Ας σημειωθεί ότι αντιπροσωπία της ΠΕΔ Κρήτης θα παρευρίσκεται σήμερα στην εξόδιο ακολουθία.

Ανακοινώσεις

«Το ΕΚΗ εκφράζει τη βαθιά θλίψη του στην οικογένεια της Φώφης Γεννηματάς.

“Έφυγε” νωρίς μία μαχήτρια της ζωής και της πολιτικής της Ελλάδας. Μία πολιτικός με μεγάλη παρακαταθήκη έργου, ήθους και τιμής.

Καλό σου ταξίδι, Φώφη...», αναφέρεται σε συλλυπητήρια ανακοίνωση που εξέδωσε το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.

«Η Φώφη Γεννηματά έφυγε από τη ζωή πολύ πρόωρα. Μια γενναία γυναίκα που έδωσε με αξιοπρέπεια τις μάχες της ζωής της μέχρι το τέλος, με αντοχή και σθένος. Μια γυναίκα που πάλεψε με γενναιότητα για τις αξίες και τα πιστεύω της. Μια γυναίκα πρότυπο, μάνα, πολιτικός, άνθρωπος. Θερμά συλλυπητήρια και κουράγιο στην οικογένεια και τους φίλους της», αναφέρει η συλλυπητήρια ανακοίνωση του δημάρχου Ανωγείων, Σωκράτη Κεφαλογιάννη.

Συλλυπητήριο μήνυμα εξέδωσε και ο δήμαρχος Πλατανιά, Ιωάννης Μαλανδράκης.

«Η Φώφη Γεννηματά υπήρξε, διαχρονικά, μαχήτρια. Στην πολιτική ζωή, στον κοινωνικό στίβο, στην προσωπική της περιπέτεια υγείας. Δυναμική, διεκδικητική, με σημαντική προσφορά τόσο στην Αυτοδιοίκηση όσο και στον Κοινοβουλευτισμό, σε δύσκολες μάλιστα πολιτικά στιγμές για την παράταξή της, της οποίας ηγείτο τα τελευταία χρόνια. Η πορεία της χαρακτηρίστηκε από αξιοπρέπεια, εντιμότητα και αγωνιστικότητα, έχοντας ως ισχυρή παρακαταθήκη το ήθος και τον πολιτικό πολιτισμό του αείμνηστου πατέρα της Γιώργου Γεννηματά, κερδίζοντας την αποδοχή φίλων αλλά και πολιτικών αντιπάλων. Η στάση ζωής της και η διαδρομή της ως πολιτικός και ως γυναίκα αποτελούν πρότυπο ήθους, μαχητικότητας, θάρρους και γενναιότητας. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους της», δήλωσε ο κ. Μαλανδράκης.

Σε συλλυπητήρια επιστολή της, η διοίκηση της ΟΕΒΕΝΗ εξέφρασε τη βαθιά της λύπη για τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά.

«Η Φώφη Γεννηματά δίδαξε ήθος και αξιοπρέπεια, ενώ πρωταγωνίστησε στις εξελίξεις της χώρας με σεμνότητα και ευπρέπεια. Ήταν μαχήτρια της πολιτικής, της Δημοκρατίας και της ζωής. Ο πρόωρος θάνατός της αποτελεί πλήγμα για τη χώρα μας. Η παρακαταθήκη της μεγάλη. Όσο ισχυρή ήταν και η παρουσία της», αναφέρεται στην εν λόγω επιστολή.

Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Χανίων εκφράζει τη θλίψη της για την εκδημία της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ. Φώφης Γεννηματά.

«Αντιμετώπισε με θάρρος την επάρατη νόσο και έδωσε τη δική της μάχη για ζωή, με αξιοπρέπεια και θάρρος. Η Φώφη Γεννηματά έβαλε το δικό της στίγμα στα πολιτικά δρώμενα της χώρας την τελευταία εικοσαετία. Με ήθος, ευγένεια και ορθό πολιτικό λόγο κέρδισε την αποδοχή του πολιτικού κόσμου της χώρας και όχι μόνο. Ειλικρινή συλλυπητήρια και καλό κουράγιο στην οικογένεια και στους οικείους της», αναφέρει στη συλλυπητήρια ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Χανίων.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News