Φώφη Γεννηματά: Αύριο στις 14:00 το ύστατο «χαίρε» – Επικήδειοι λόγοι από την οικογένεια και την πολιτειακή ηγεσία

Ελλάδα
Φώφη Γεννηματά: Αύριο στις 14:00 το ύστατο «χαίρε» – Επικήδειοι λόγοι από την οικογένεια και την πολιτειακή ηγεσία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η σορός της Φώφης Γεννηματά θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, στη Μητρόπολη Αθηνών, από τις 10 το πρωί της Τετάρτης, ενώ η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στις 2:00 το μεσημέρι - Θα ακολουθήσει η ταφή από το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών

Με τιμές εν ενεργεία υπουργού, θα πραγματοποιηθεί στη Μητρόπολη Αθηνών η κηδεία της Φώφης Γεννηματά, η οποία μετά από 13 ημέρες στον «Ευαγγελισμό», όπου έδωσε ακόμη μια άνιση μάχη με τον καρκίνο, έφυγε από τη ζωή στις 12:03 το μεσημέρι της Δευτέρας, 25 Οκτωβρίου 2021.

Η σορός της Φώφης Γεννηματά θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, στη Μητρόπολη Αθηνών, από τις 10 το πρωί της Τετάρτης, ενώ η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στις 14:00 από τη Μητρόπολη Αθηνών. Θα ακολουθήσει η ταφή από το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Τους επικήδειους λόγους αναμένεται να εκφωνήσουν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, εκ μέρους δε του ΚΙΝΑΛ ο γραμματέας του Κινήματος, Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Θα εκφωνηθεί επίσης επικήδειος λόγος από μέλος της οικογένειας της εκλιπούσης, σύμφωνα δε με ορισμένες πληροφορίες από τον 17χρονο γιο της, Γιώργο.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, στην εισήγηση του προς το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας, που συνήλθε σήμερα εκτάκτως προκειμένου να αποδώσει τις δέουσες τιμές, ανακοίνωσε τον τιμής ένεκεν και με δημόσια δαπάνη ενταφιασμό της στο μνήμα, στο οποίο είχε ταφεί και ο πατέρας της, στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Με απόφαση του πρωθυπουργού της χώρας, η αυριανή μέρα, Τετάρτη 27 Οκτωβρίου, έχει κηρυχθεί ημέρα εθνικού πένθους.

Ο πολιτικός κόσμος, σύσσωμος, έσπευσε να αποχαιρετίσει με μεγάλη συγκίνηση και βαθιά θλίψη την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, που έφυγε σε ηλικία μόλις 57 ετών, σχεδόν στην ίδια ηλικία που είχε αποβιώσει και ο αείμνηστος πατέρας της, Γεώργιος Γεννηματάς. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος βρισκόταν εν πτήσει για την Σαουδική Αραβία δήλωσε μεταξύ άλλων όταν προσγειώθηκε: «Η Φώφη υπήρξε ένας μαχητής της ζωής, πολεμώντας με αξιοπρέπεια τις δυσκολίες της υγείας της και τον εχθρό που χτύπησε την οικογένειά της. Και έμεινε όρθια ώς το τέλος, υπηρετώντας το καθήκον της».

Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, εκφράζοντας το σύνολο των βουλευτών του ελληνικού Κοινοβουλίου, είχε ανακοινώσει το «πάγωμα» των εργασιών της Βουλής για μία εβδομάδα σε ένδειξη σεβασμού στη μνήμη της Φώφης Γεννηματά. Στο έδρανό της υπήρχαν λουλούδια, ενώ ο κ. Τασούλας προανήγγειλε και τη διεξαγωγή ειδικής συνεδρίασης στη μνήμη της, ώστε άπαντες «να τιμήσουν τη μνήμη μιας άξιας πολιτικού».

Ο κ. Τσίπρας, από την πλευρά του, με ένα θερμό tweet αποχαιρέτισε την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ αναφέροντας πως «έδωσε με πείσμα και αξιοπρέπεια τη μάχη για τη ζωή μέχρι το τέλος», ενώ το κόμμα του ανέστειλε όλες τις πολιτικές εκδηλώσεις για τις επόμενες μέρες.

Ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, συντετριμμένος άφησε λουλούδια στο έδρανο της Φώφης Γεννηματά, στο Κοινοβούλιο λέγοντας χαρακτηριστικά, «Θα είσαι ο άνθρωπος μου, έδωσες παλικαρίσια μάχη, θα είσαι πάντα κοντά μας Φώφη μας».

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης σε σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αναφορικά με την απώλεια της Φώφης Γεννηματά, δήλωσε, «Η απώλεια της Φώφης Γεννηματά, της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, της σεμνής και ευγενούς πολιτικού, της μητέρας και συζύγου που αντιμετώπισε με ψυχραιμία, γαλήνη και γενναιότητα τις μεγάλες προκλήσεις, βύθισε στο πένθος την Ελλάδα και την Αθήνα. Ο θάνατος την απέσπασε από τον δημόσιο βίο στον οποίο πρόσφερε θετικές υπηρεσίες και από την αφοσίωση των οικείων της για να την παραδώσει στην αθανασία» ανάφερε στην εισήγηση του ο δήμαρχος και υπογράμμισε ότι, «Με το ακαταμάχητο σθένος που υπηρέτησε τις δημοκρατικές αρχές και τον ελληνικό λαό, υπήρξε από τους στυλοβάτες της αυτοδιοίκησης και της πολιτικής ζωής της χώρας και παρέμεινε στις επάλξεις μέχρι τέλους».

Η επιθυμία της οικογένειας

Από την μεριά της, η οικογένεια της Φώφης Γεννηματά, εξέφρασε την επιθυμία να κατατεθούν αντί στεφάνων, χρήματα προς την Κιβωτό και στο Χαμόγελο του Παιδιού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News