Οικονόμου: Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ριάντ εδραιώνει τις σχέσεις της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία

Ελλάδα
Οικονόμου: Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ριάντ εδραιώνει τις σχέσεις της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ως μέλος της ΕΕ έχει δεσμευτεί στο στόχο να γίνει η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος μέχρι το 2050», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

«Θα ξεκινήσω με την απώλεια της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Η Φώφη Γεννηματά ξεχώρισε για το ήθος της, πολιτικό και προσωπικό, με την εν γένει διαδρομή της δίδαξε την ελληνική κοινωνία αρχές και αξίες. Σε εποχές δύσκολες στήριξε την πατρίδα με την υπεύθυνη στάση της. Παράλληλα ο προσωπικός αγώνας που έδωσε με γενναιότητα απέναντι στην ασθένεια που την έπληξε ενέπνευσε κι έδωσε κουράγιο σε πολλούς ανθρώπους. Η απουσία της θα είναι δυσαναπλήρωτη. Η είδηση του θανάτου της προκάλεσε θλίψη σε όλους γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα την εκτίμηση που έτρεφε γι’ αυτήν η ελληνική κοινωνία. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της, στην οικογένειά της και αιωνία η μνήμη της», ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Σαουδική Αραβία.

«Από χθες, Δευτέρα 25 Οκτωβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Ριάντ. Μια επίσκεψη που επιβεβαιώνει και εδραιώνει τις στρατηγικού χαρακτήρα σχέσεις της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία. Την Δευτέρα 25 Οκτωβρίου, μίλησε στη σύνοδο κορυφής της πρωτοβουλίας «Middle East Green Initiative», όπου τόνισε τη δυνατότητα της Ελλάδας να εξελιχθεί σε ενεργειακό κόμβο μεταφοράς καθαρής ενέργειας στην ευρωπαϊκή αγορά. Αναφέρθηκε στη συμφωνία με την Αίγυπτο που αφορά στην ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας ενώ παράλληλα τόνισε ότι η χώρα μας μπορεί να αποτελέσει το φυσικό σημείο εισόδου για υγροποιημένο φυσικό αέριο και υδρογόνο», είπε ο κ. Οικονόμου.

Και συνέχισε: «ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ως μέλος της ΕΕ έχει δεσμευτεί στο στόχο να γίνει η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος μέχρι το 2050. Ενώ επιδίωξη είναι να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030».

Με επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός στη Σαουδική Αραβία           

Ο κ. Οικονόμου είπε ακόμη πως ο πρωθυπουργός «αναφέρθηκε στην προσπάθεια για την αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ και το σχέδιο για την κινητοποίηση πάνω από 25 δισ. σε επενδύσεις με στόχο την πράσινη μετάβαση.

Στο περιθώριο της συνόδου ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για το κλίμα, τον Τζον Κέρι ενώ σήμερα Τρίτη θα έχει συνάντηση με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας. Θα έχει ακόμα συναντήσεις με επιχειρηματίες της Σαουδικής Αραβίας που δραστηριοποιούνται ή έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να δραστηριοποιηθούν επενδυτικά στην Ελλάδα ενώ θα συμμετέχει στο Forum «Future Investment Initiative» το οποίο συγκεντρώνει τους σημαντικότερους επενδυτές του Κόλπου».

Ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, στους εργαζόμενους και στη χώρα το διεθνές ενδιαφέρον για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας 

Αναφορικά με την εξυγίανση των Ναυπηγείων της Ελευσίνας ο κ. Οικονόμου τόνισε: «Κρίσιμος βραχίονας ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και ισχυροποίησης της αμυντικής μας βιομηχανίας είναι ο ναυπηγικός τομέας. Την περασμένη Πέμπτη έγινε ένα μεγάλο βήμα στη διαδικασία εξυγίανσης των Ναυπηγείων της Ελευσίνας. Ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους ναυπηγείων στον κόσμο, ο όμιλος Fincantieri εξέφρασε γραπτώς το ενδιαφέρον του να ξεκινήσει τη διαδικασία για να συμμετάσχει στην προσπάθεια για την εξυγίανσή τους συνεργασία με την ONYX.

Πρόκειται για εξέλιξη που συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, στους εργαζόμενους και γενικότερα στη χώρα μας.

Με τη συμφωνία αυτή ολοκληρώνεται μια μεγάλη προσπάθεια για τα τρία ναυπηγεία, της Σύρου, του Σκαραμαγκά και της Ελευσίνας, που ήταν κλειστά εδώ και χρόνια. Ναυπηγεία που θα λειτουργήσουν και πάλι προσφέροντας θέσεις εργασίας σε εκατοντάδες συμπολίτες μας και προφανώς πλούτο στην πατρίδα μας.

Είναι μάλιστα σημαντικό το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι αφού ευχαρίστησαν τον πρωθυπουργό και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης για την εξέλιξη αυτή, δηλώνουν υπερήφανοι και αισιόδοξοι για την επόμενη μέρα στα Ναυπηγεία», υπογράμμισε.

Η υπόθεση της καταδίωξης στο Πέραμα και ο θάνατος του 20χρονου Ρομά  

Στο θάνατο του 20χρονου από πυρά αστυνομικών έπειτα από αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα τοποθετήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των συντακτών.

Σε αυτό το πλαίσιο, ξεκαθάρισε ότι πλέον η υπόθεση έχει περάσει στην αρμοδιότητα της δικαιοσύνης. Συμπλήρωσε, δε, ότι ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος ήδη έχει ζητήσει από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. επιχειρησιολογική αξιολόγηση και μάλιστα να έχει ολοκληρωθεί εντός των επόμενων πέντε ημερών.

«Βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη ο πειθαρχικός έλεγχος» προσέθεσε και ζήτησε απ’ όλους ψυχραιμία και καταλλαγή. «Περιμένουμε τα συμπεράσματα των τριών διαδικασιών που βρίσκεται σε εξέλιξη», συμπλήρωσε ο κ. Οικονόμου.

Επισημάνσεις για την Παιδεία – Το ενδιαφέρον των νέων για τα δημόσια ΙΕΚ, η αξιολόγηση και οι προσλήψεις εκπαιδευτικών

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όπως ανέφερε, θέλησε να κάνει τρεις επισημάνσεις για το χώρο της Παιδείας. Είπε:

«Η πρώτη αφορά τη στροφή των νέων μας στα δημόσια ΙΕΚ και κατ' επέκταση της κυβερνητικής επιλογής για να ενισχύσουμε την επαγγελματική εκπαίδευση. Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία οι νέοι από 18 έως 20 ετών που επέλεξαν να εγγραφούν φέτος στα δημόσια ΙΕΚ έφτασαν τους 12.078, από 6.715 πέρσι. Αποδεικνύεται έτσι ότι οι απόφοιτοι Λυκείου στρέφονται στην επαγγελματική κατάρτιση και εμπιστεύονται τις σύγχρονες ειδικότητες, τις σύγχρονες δομές των δημόσιων Ινστιτούτων. Αποκτούν γνώσεις που οδηγούν σε γρήγορη επαγγελματική αποκατάσταση και παίρνουν το μέλλον στα χέρια τους. Η Κυβέρνησή μας προσφέρει αυτές τις δυνατότητες και τις επιλογές στους νέους ώστε αυτοί να φτιάξουν τη ζωή τους σύμφωνα με τις δυνατότητες και τις επιθυμίες που οι ίδιοι έχουν.

- Η δεύτερη επισήμανση αφορά τις εμμονές μίας Ελλάδας που πασχίζουμε να αφήνουμε πίσω μας. Μίας Ελλάδας που αρνείται να αντιληφθεί την ανάγκη να προσαρμοστεί στις σύγχρονες προκλήσεις. Αναφέρομαι στα «φασόν» κείμενα, με τα οποία συνδικαλιστικές ηγεσίες προσπαθούν να «ακυρώσουν στην πράξη» την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Υπογραμμίζεται κατ' αρχήν ότι οποιαδήποτε υιοθέτηση τέτοιων κειμένων δεν συνιστά εφαρμογή της αξιολόγησης, αλλά παραβίαση του ισχύοντος κανονιστικού πλαισίου και προφανώς δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή. Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει το Νόμο. Και ο Νόμος δεν επιτρέπει κουτοπονηριές, οι οποίες εκτός από παράνομες είναι και ανάξιες του εκπαιδευτικού λειτουργήματος. Καλούμε, λοιπόν, τις συνδικαλιστικές ηγεσίες να ξανασκεφτούν, να συστρατευτούν στην προσπάθεια αναβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης, κρίκος της οποίας είναι και η αξιολόγηση. Ήδη πάνω από 8.300 σχολεία, δηλαδή το 60% επί του συνόλου των σχολικών μονάδων, έχουν προχωρήσει στην πρώτη φάση της αξιολόγησης.

- Η τρίτη επισήμανση αφορά στην κάλυψη των κενών που παρουσιάστηκαν εξαιτίας του μεγάλου αριθμού συνταξιοδοτήσεων, αλλά και του μεγάλου αριθμού αδειών τις οποίες δικαιούνται οι εκπαιδευτικοί. Συγκεκριμένα όταν ξεκίνησε η σχολική χρονιά είχαμε περίπου 1.000 άδειες, ενώ σήμερα είναι περισσότερες από 3.000. Πρόκειται για άδειες που ζητούν οι εκπαιδευτικοί λόγω μητρότητας, ασθενειών, αναρρωτικές άδειες, τις οποίες ασφαλώς και δικαιούνται και οφείλουμε να τις αναπληρώσουμε έτσι ώστε να θωρακίσουμε το εκπαιδευτικό σύστημα και να εξασφαλίσουμε την πλήρη λειτουργία του».

Μάλιστα ο κ. Οικονόμου τόνισε πως «στις πρώτες φάσεις προσλήψεων αναπληρωτών που ξεκίνησαν τον Αύγουστο, καλύφθηκαν σχεδόν όλες οι τότε ανάγκες. Ωστόσο, πρόκειται για μία δυναμική κατάσταση, καθώς καθημερινά προκύπτουν νέες. Η κάλυψη των αναγκών αντιμετωπίζεται με πρόσληψη αναπληρωτών, ενώ γίνεται φέτος και προσπάθεια για βελτίωση της διαχείρισης του προσωπικού σύμφωνα με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο. Συγκεκριμένα, έχουν δρομολογηθεί προσλήψεις για 5.500 πρόσθετους εκπαιδευτικούς. Για να καλυφθούν οι ανάγκες που έχουν προκύψει ξεκίνησε ήδη από την περασμένη Παρασκευή η διαδικασία για την άμεση πρόσληψη 2.512 εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση και στη Γενική Εκπαίδευση ως προσωρινών αναπληρωτών με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου».

Οι παρελάσεις θα γίνουν κανονικά, με εξαιρέσεις

Όσον αφορά τις παρελάσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι «όπως έχει ήδη διευκρινιστεί, οι παρελάσεις για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου θα γίνουν κανονικά, με εξαίρεση εκείνους τους Νομούς όπου η Περιφέρεια αποφάσισε να μην γίνουν.

Η προγραμματισμένη για αύριο μαθητική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη δεν θα πραγματοποιηθεί αφού για την ημέρα αυτή έχει κηρυχθεί -με απόφαση του Πρωθυπουργού- εθνικό πένθος, καθώς θα γίνει η κηδεία της Φώφης Γεννηματά».

Και τόνισε: «Θέλω να επισημάνω και να παροτρύνω όλους όσοι προσέλθουν για την παρακολουθήσουν τις παρελάσεις να ακολουθήσουν τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα, να φορούν μάσκα, καθώς αυτό επιβάλλεται ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους όταν επικρατούν συνθήκες συγχρωτισμού. Για όσους παρελάσουν η χρήση μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική, αφού θα είναι στοιχισμένοι. Θα πρέπει ωστόσο και αυτοί, πριν και μετά την παρέλαση, να φορούν τις μάσκες τους.

Σημειώνεται επίσης ότι στη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη θα μετέχουν εφέτος μόνο στρατιωτικά τμήματα».

Πολύ καλύτερη η εικόνα στο κέντρο της Αθήνας με τον «πράσινο» δακτύλιο  

Πριν ολοκληρώσει την εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στον «πράσινο» δακτύλιο επισημαίνοντας: «Η εφαρμογή του «πράσινου» δακτυλίου που ξεκίνησε χθες φαίνεται να δημιουργεί μια εικόνα πολύ καλύτερη στο κέντρο της Αθήνας σε σχέση με αυτή που υπήρχε τις προηγούμενες ημέρες. Προφανώς το πρόβλημα περιορίζεται, αλλά δεν εξαλείφεται τελείως και στους δρόμους γύρω από το δακτύλιο τις πρώτες ημέρες είναι απολύτως φυσιολογικό να παρατηρείται αυξημένη κίνηση.

Ταυτόχρονα -όπως ήταν αναμενομένο- αυξημένη είναι η πίεση και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Για το λόγο αυτό το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχώρησε σε συγκεκριμένες δράσεις όπως:

-Η πύκνωση των δρομολογίων, καθώς και του αριθμού των διαθέσιμων οχημάτων κατά την πρωινή ώρα αιχμής σε 1.320.

-Η ενίσχυση κατά 50% στις λεωφορειακές γραμμές κορμού που διέρχονται από το Κέντρο.

-Η αύξηση του αριθμού των δρομολογίων, κάτι που έγινε εφικτό λόγω αυξημένου αριθμού λεωφορείων.

-Η ενίσχυση των λεωφορειακών γραμμών στις οποίες - κατά τις προηγούμενες ημέρες- είχαν σημειωθεί θέματα συνωστισμού.

-Η μείωση των χρονοαποστάσεων στις γραμμές κορμού σε 5 λεπτά.

- Η χρονοαπόσταση στη Γραμμή 1 (ηλεκτρικός) έχει πέσει στα 7 λεπτά (από 9 λεπτά που ήταν τον Ιούλιο 2019). Στη Γραμμή 2 (μετρό) -παρά τα προβλήματα που έχουν προκύψει από βανδαλισμούς συρμών- έχει πέσει στα 4,5 λεπτά (από 7λεπτά το 2019), και στη Γραμμή 3 (μετρό) η χρονοαπόσταση είναι στα 5 λεπτά (από 7 το 2019). Και η προσπάθεια για ακόμη μικρότερους χρόνους και καλύτερη οργάνωση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς προφανώς και συνεχίζεται».

Ασφαλείς δεκαοχτώ Αφγανοί που είχαν συνεργαστεί με τις ελληνικές ΕΔ

Και ο κ. Οικονόμου προτού δεχθεί ερωτήσεις από τους πολιτικούς συντάκτες, ανέφερε πως «απεγκλωβίστηκαν και είναι ασφαλείς δεκαοκτώ Αφγανοί ελληνικού ενδιαφέροντος, άνθρωποι που είχαν συνεργαστεί με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις κατά την παρουσία τους στο Αφγανιστάν. Με τον τρόπο αυτό η χώρα μας στέλνει ένα ηχηρό διεθνές μήνυμα ότι πολιτεύεται με αρχές και αξίες και ανταποκρίνεται πάντοτε στις υποχρεώσεις που έχει απέναντι στους φίλους της. Οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται στην Ελλάδα και τα αρμόδια Υπουργεία έχουν ήδη μεριμνήσει για αυτούς».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ

(φωτογραφία; Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News