Ελλάδα: Στα σκουπίδια πάνω από ένα εκατ. τόνοι φαγητού το χρόνο

Ελλάδα
Ελλάδα: Στα σκουπίδια πάνω από ένα εκατ. τόνοι φαγητού το χρόνο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοκάρουν οι αριθμοί στη χώρα μας και παγκοσμίως, την ώρα που δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο πεινούν ή τρέφονται ανεπαρκώς

Σοκάρουν οι αριθμοί, αλλά οι ποσότητες των τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια είναι ασύλληπτα μεγάλες -όπως έχει γράψει πολλές φορές η «Νέα Κρήτη»-, με μία νέα έρευνα να αποκαλύπτει πως, μόνο στην Ελλάδα, τα ελληνικά νοικοκυριά πετούν ετησίως πάνω από... 1.000.000 τόνους φαγώσιμων προϊόντων.

Και αυτό, όταν - τουλάχιστον με βάση τα στοιχεία του 2019 - γύρω στα 931 εκατομμύρια τόνοι φαγητού ή το 17% της συνολικής ποσότητας τροφίμων παγκοσμίως κατέληξαν στα σκουπίδια των νοικοκυριών, των εστιατορίων και άλλων υπηρεσιών, χωρίς να καταναλωθούν, σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων των Ηνωμένων Εθνών. Μάλιστα, τότε είχε αποκαλυφθεί πως το 61% των πεταμένων τροφών προήλθε από τα νοικοκυριά, το 26% από τις διάφορες υπηρεσίες τροφίμων και το 13% από τα καταστήματα εστίασης!

Τα ελληνικά νοικοκυριά πετούν ετησίως πάνω από 1.000.000 τόνους φαγώσιμα, σύμφωνα με 18μηνη έρευνα που έκανε το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, σε συνεργασία με τη WWF.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, που ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021, και στην οποία συμμετείχαν 772 νοικοκυριά, τα φαγώσιμα που καταλήγουν στους οικιακούς κάδους απορριμμάτων είναι, κυρίως, εκείνα που καταναλώνονται σε καθημερινή βάση και συγκεκριμένα λαχανικά, φρούτα, αρτοσκευάσματα, γαλακτοκομικά, ζυμαρικά ή ρύζι, πατάτες, κρέας, ψάρι και αβγά.

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου αποκάλυψε ότι κάθε χρόνο στην Ελλάδα τα ελληνικά νοικοκυριά πετούν πάνω από 1.000.000 τόνους τροφίμων, τα μισά εκ των οποίων θα μπορούσαν με ασφάλεια να καταναλωθούν και όχι να καταλήξουν στα σκουπίδια!

Πρόκειται για τεράστια σπατάλη τροφίμων, αν αναλογιστεί κάποιος ότι κάθε πολίτης στην Ελλάδα πετά κάθε χρόνο 98,2 κιλά τροφίμων από το νοικοκυριό του. Και μια τετραμελής οικογένεια πετά στα σκουπίδια 392,8 κιλά τροφίμων ετησίως!

Παράλληλα, η σπατάλη τροφίμων προκαλεί ανυπολόγιστη σπατάλη φυσικών πόρων, οι οποίοι διατίθενται για την παραγωγή τροφίμων που τελικά δεν καταναλώνονται.

Επιπλέον, η σπατάλη τροφίμων στον οικιακό τομέα ξεπερνά το 50% της συνολικής σπατάλης, σύμφωνα με την εφημερίδα “Ημερησία”.

Αξίζει, στο σημείο αυτό, να σημειωθεί ότι σε χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος, επίσης, μία απρόσμενα μεγάλη ποσότητα τροφίμων καταλήγει στα σκουπίδια, σύμφωνα με την έρευνα του 2019. Η ποσότητα φρέσκων και επεξεργασμένων τροφίμων που πετιούνται αντιστοιχεί σε 23 εκατομμύρια βαρυφορτωμένες νταλίκες των 40 τόνων, αρκετές - αν έμπαιναν η μία πίσω από την άλλη - για να κάνουν τον κύκλο της Γης επτά φορές!

Κι όμως, πριν την πανδημία είχε καταγραφεί το αστρονομικό νούμερο των 690 εκατομμυρίων ανθρώπων να υποφέρουν από την πείνα, με τη δυσάρεστη πρόβλεψη της αύξησης των πεινασμένων παγκοσμίως, λόγω της κρίσης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Αλλά και το τρομακτικό νούμερο των 3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα μίας υγιεινής διατροφής γι' αυτούς και τα παιδιά τους!

Μπροστά στην κλιματική αλλαγή

Να μην ξεχνάμε όμως και τον συναγερμό για την ανεπάρκεια τροφίμων μπροστά στην κλιματική αλλαγή και τη συνεχή αύξηση του πληθυσμού, που έχει σημάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού φαίνεται πως προσπαθεί να αυξήσει τις δωρεές τροφίμων, ακόμα και μέσα από προσπάθειες απλούστευσης διαδικασιών ελέγχου της ασφάλειάς τους, στο στάδιο του λιανικού εμπορίου.

Νέο σύστημα διαχείρισης  - Σπατάλη 143 δισ. ευρώ ετησίως στην Ε.Ε.

Όπως είχε ανακοινωθεί επίσημα, πριν από λίγα χρόνια, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων προχώρησε στην ανάπτυξη μιας νέας προσέγγισης διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων, η οποία καθιστά απλούστερο τον τρόπο για τους μικρούς εμπόρους λιανικής πώλησης να δώσουν τρόφιμα.

Να υπενθυμίσουμε πως είχαν γίνει μάλιστα και οι πλέον επίσημες ανακοινώσεις για την υπόθεση αυτή, σύμφωνα με τις οποίες θα υπάρχει πλέον απλοποιημένο σύστημα: Οι έμποροι λιανικής δεν υποχρεούνται να έχουν λεπτομερή γνώση συγκεκριμένων κινδύνων. Περιλαμβάνονται, επίσης, βήματα για τον έλεγχο της ασφάλειας των δωρεών τροφίμων, όπως ο έλεγχος της διάρκειας ζωής, η συντήρηση της ψυχρής αλυσίδας και η διασφάλιση της επικοινωνίας μεταξύ του δότη και των παραληπτών.

Με το νέο σύστημα, οι έμποροι λιανικής πώλησης πρέπει μόνο να γνωρίζουν ότι ενδέχεται να υπάρχουν βιολογικοί, χημικοί και φυσικοί κίνδυνοι ή αλλεργιογόνα, και ότι η αποτυχία να αναλάβουν βασικές δραστηριότητες ελέγχου, όπως ο διαχωρισμός των πρώτων από τα μαγειρεμένα προϊόντα, θα μπορούσε να αποτελέσει κίνδυνο για τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2018, τουλάχιστον 88 εκατομμύρια τόνοι τροφίμων καταλήγουν στα σκουπίδια στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ετήσια βάση, με το κόστος της σπατάλης να αγγίζει τα 143 δισ. ευρώ, με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Είχε ξεκαθαριστεί, εξάλλου, ότι η προσέγγιση απευθυνόταν σε κέντρα διανομής τροφίμων, σούπερ-μάρκετ, παμπ, εστιατόρια και άλλους μικρούς λιανοπωλητές. Η διασφάλιση της ασφάλειας των δωρεάν τροφίμων είναι ιδιαίτερα δύσκολη, επειδή μπορεί να πλησιάζει το τέλος της διάρκειας ζωής τους. Η επιστημονική γνωμοδότηση θα βοηθήσει τους δωρητές και τους αποδέκτες τροφίμων (τράπεζες τροφίμων και άλλες φιλανθρωπικές οργανώσεις), καθορίζοντας απλουστευμένα συστήματα διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων, ώστε να εξασφαλιστεί η ανακατανομή ασφαλών τροφίμων σε όσους έχουν ανάγκη.

Η νέα προσέγγιση χρησιμοποιεί διαγράμματα ροής για να συνοψίσει τα στάδια της παραγωγής και απλούς πίνακες, για να λάβουν οι έμποροι λιανικής μέσω της διαδικασίας διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων από τον εντοπισμό των κινδύνων σε μέτρα ελέγχου, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς. Τα διαγράμματα και οι πίνακες είναι γενικά και μπορούν να προσαρμοστούν από τους υπεύθυνους επιχειρήσεων τροφίμων, ώστε να ταιριάζουν στις δικές τους επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Ήδη, σε προηγούμενη επιστημονική γνώμη, η EFSA ανέπτυξε ένα απλό σύστημα διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων για άλλους πέντε τύπους μικρών επιχειρήσεων τροφίμων (κρεοπωλεία, αρτοποιεία, ιχθυοτροφεία, παντοπωλεία και καταστήματα παγωτού).

Να υπενθυμίσουμε, τέλος, πως σε επίπεδο Κρήτης η εφημερίδα μας είχε καταγράψει σχετικά με αυτά τα ζητήματα απόψεις επιστημόνων, που δεν ήταν αντίθετοι με όλη αυτή την προσπάθεια, για τον περιορισμό των ποσοτήτων των τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια, δεδομένου ότι ένα μεγάλο μέρος αυτών θα μπορούσε να διοχετευτεί σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρό διατροφικό πρόβλημα και δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες. Όμως, πάντα υπάρχει και μία πολύ σοβαρή προτροπή, όλα αυτά να εξετάζονται από ειδικούς επιστήμονες και να μη στηρίζονται μόνο σε καθαρά εμπορικές και οικονομικές συμφωνίες, χωρίς να παρεμβαίνουν και εκείνοι που πρέπει να έχουν την πρώτη γνώμη για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News