Όταν η Φώφη Γεννηματά μιλούσε ανοιχτά για τον καρκίνο

Ελλάδα
Όταν η Φώφη Γεννηματά μιλούσε ανοιχτά για τον καρκίνο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι είχε πει η Φώφη Γεννηματά για τους γονείς της, την αδελφή της και τον φόβο της τα παιδιά της να μεγαλώσουν μόνα τους

Η Φώφη Γεννηματά, όπως είναι γνωστό, είχε αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες στη ζωή της, δυσκολίες οι οποίες έκαναν συχνά τους κοινούς πολιτικούς προβληματισμούς να μοιάζουν μπροστά τους ευεπίλυτα μικροπροβλήματα. Η ίδια αρκετές φορές είχε αναφερθεί στις δύσκολες εμπειρίες της οικογένειάς της με τον καρκίνο, ο οποίος, πέραν της ίδιας, στο παρελθόν είχε κοστίσει τόσο τη ζωή του σπουδαίου πατέρα της, Γιώργου Γεννηματά, όσο και της αγαπημένης της μητέρας.

«Έχουμε μια οικογενειακή ιστορία με τον καρκίνο», είχε δηλώσει σε συνέντευξή της το 2019 η Φώφη Γεννηματά, με την ίδια να συμπληρώνει ότι «ο πατέρας και η μητέρα “έφυγαν” από καρκίνο μέσα σε επτά μήνες».

Σχετικά με την τρομακτική εμπειρία της οικογένειας Γεννηματά με τον καρκίνο, η πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε αναφέρει ότι η μητέρα της, Κάκια Βέργου, είχε διαγνωστεί με καρκίνο στα 44 της έτη, πολεμώντας την αρρώστια της γενναιοφρόνως για δέκα ολόκληρα χρόνια, με τη Φώφη Γεννηματά να αναφέρει ότι η μητέρα της δεν είχε σταματήσει σχεδόν ποτέ τις χημειοθεραπείες.

«Κι ενώ αντιμετωπίζαμε το πρόβλημα αυτό με τη μητέρα μου, δυστυχώς στην πορεία αρρώστησε και ο πατέρας μου», είχε εξιστορήσει, διατυπώνοντας την πεποίθησή της: «Νομίζω ότι επηρεάστηκαν και οι δύο πάρα πολύ από αυτή την εξέλιξη», γεγονός που κατά την ίδια έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να χάσουν τη ζωή τους τόσο νωρίς.

Μόνο σαν τραγική ειρωνεία της τύχης θα μπορούσε να γίνει αντιληπτό το γεγονός πως η Φώφη Γεννηματά διεγνώσθη πρώτη φορά με καρκίνο στην ηλικία των 44 ετών, ακριβώς την ίδια ηλικία δηλαδή με τη μητέρα της, με την ίδια να γνωστοποιεί ότι λίγα χρόνια μετά και η αδερφή της βρέθηκε να αντιμετωπίζει την επάρατη νόσο.

Μιλώντας για την πρώτη της αντίδραση μετά την καρκινική διάγνωση, η Φώφη Γεννηματά είχε δηλώσει: «Σκέφτηκα “γιατί σε εμένα” - αυτή είναι η πρώτη αντίδραση όλων των ανθρώπων, είναι απόλυτα φυσιολογικό».

Η στάση της Φώφης Γεννηματά υπήρξε, όπως δηλώνουν όσοι τη γνώριζαν, θαρραλέα και αξιοπρεπής μέχρι την τελευταία στιγμή. Σε παλαιότερες δηλώσεις της η ίδια είχε αναφέρει ότι «το “γιατί σε εμένα” πιθανώς να αποβεί καταστροφικό. Αν μείνεις σε αυτή την αντίδραση δε θα την βγάλεις καθαρή στο τέλος», είχε δηλώσει, τονίζοντας ότι «πρέπει να κάνεις το επόμενο βήμα, να φύγεις γρήγορα από αυτή τη λογική».

Διαβάστε ακόμη: Όταν ο Γιώργος έδειξε το Ηράκλειο στην Φώφη Γεννηματά - Στην Κρήτη οι τελευταίες τους εμφανίσεις (βίντεο)

«Με έπιανε τρόμος για τα παιδιά μου»

«Το “γιατί σε εμένα” το είχα σκεφτεί και όταν μου είπαν ότι δε θα κάνω παιδί», είχε αναφέρει η πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με τους γιατρούς να τη διαβεβαιώνουν σε πρώτο χρόνο ότι είναι σχεδόν απίθανο να αποκτήσει παιδιά.

«Αν έμενα στο “γιατί σε εμένα”, δε θα είχα τρία παιδιά και ίσως να μη βρισκόμουν εν ζωή», είχε εξηγήσει η Φώφη Γεννηματά, υπενθυμίζοντας ότι η μαχητικότητα είναι μια ύψιστη και ζωογόνος αρετή.

«Προσπαθούσα δέκα χρόνια να αποκτήσω παιδί. Είπα ότι δεν το βάζω κάτω, δεν υπάρχει περίπτωση, δεν μπορώ να σκεφτώ τη ζωή χωρίς παιδιά», είχε δηλώσει η Φώφη Γεννηματά. Με το παραπάνω σκεπτικό η ίδια και οι δικοί της άνθρωποι είχαν ξεκινήσει τον μεγάλο αγώνα των εξωσωματικών γονιμοποιήσεων, με ευτυχές τέλος την απόκτηση της κόρης της Αιμιλίας. Η κόρη της ήρθε στη ζωή μετά από πάρα πολλές αποτυχημένες προσπάθειες, όπως η ίδια είχε αναφέρει, σημειώνοντας πως «στο τέλος αποφασίσαμε να υιοθετήσουμε ένα παιδάκι και αρχίσαμε να ψάχνουμε τη διαδικασία. Τότε έμεινα έγκυος στην Αιμιλία». Η Φώφη Γεννηματά ευτύχησε να αποκτήσει άλλα δύο παιδιά μετά την κόρη της, χωρίς εξωσωματική γονιμοποίηση, προς μεγάλη έκπληξη τόσο των γιατρών όσο και της ίδιας.

Όταν ο καρκίνος της χτύπησε την πόρτα, η πρώτη της σκέψη ήταν τα παιδιά της. «Με έπιανε τρόμος όταν σκεφτόμουν ότι τα παιδιά μου, που με τόσο κόπο και προσπάθεια απέκτησα, θα τα άφηνα ξαφνικά μόνα τους. Είναι πολύ οδυνηρό», ανέφερε σε συνεντεύξεις της.

Από τα βουλευτικά έδρανα στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ

Η Φώφη Γεννηματά γεννήθηκε το 1964 στους Αμπελόκηπους Αθηνών, κόρη του υπουργού και ιστορικού ιδρυτικού μέλους του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Γεννηματά και της Κάκιας Βέργου. Η μαθητική πορεία της στην εκπαίδευση ξεκίνησε στα Εκπαιδευτήρια Κωστέα Γείτονα, ενώ οι πανεπιστημιακές της σπουδές άρχισαν το 1982 στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου η Φώφη Γεννηματά απέκτησε πτυχίο Πολιτικών Επιστημών.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών της, η Φώφη Γεννηματά ανέπτυξε έντονη δράση μέσα από τις τάξεις της ΠΑΣΠ για μια πενταετία, μέχρι να αποφοιτήσει το 1987. Ένα χρόνο πριν την αποφοίτησή της, διορίστηκε ως τραπεζικός υπάλληλος στην Εθνική Τράπεζα.

Η Φώφη Γεννηματά έκανε το ντεμπούτο της στο ελληνικό Κοινοβούλιο το 2000, όταν εξελέγη βουλευτής Α’ Αθηνών με την παράταξη του ΠΑΣΟΚ, ενώ στη συνέχεια απέκτησε και το αξίωμα της γραμματέα του Προεδρείου της Βουλής μέχρι και το τέλος του 2002, για να αναλάβει στη συνέχεια το χαρτοφυλάκιο της Υπερνομαρχίας Αθηνών-Πειραιώς.

Στα ηνία της Υπερνομαρχίας η Φώφη Γεννηματά επανεξελέγη το 2006, μέχρι την παραίτησή της το 2007, ώστε να θέσει υποψηφιότητα ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές. Η Φώφη Γεννηματά, παράλληλα με την περίοδο της Υπερνομαρχίας, είχε διατελέσει από το 2003 έως το 2007 πρόεδρος της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος. Το 2009 ανέλαβε την πρώτη της υφυπουργική θέση στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με ανάθεση από τον πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου. Το 2010 άφησε το παραπάνω αξίωμα, ώστε να αναλάβει χρέη αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, μέχρι τον Νοέμβριο του 2011, αναλαμβάνοντας στη συνέχεια τη θέση της αναπληρώτριας υπουργού Εσωτερικών.

Τον Μάρτιο του 2012 παραιτήθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να επιστρέψει στη διεκδίκηση του βουλευτικού αξιώματος στις ερχόμενες εκλογές.Τον Μάιο του 2012, η Φώφη Γεννηματά εκλέχθηκε βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, ενώ το 2013 τέλεσε χρέη αναπληρώτριας υπουργού Εθνικής Άμυνας στην κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά, μέχρι και τις επόμενες εκλογές του Ιανουαρίου του 2015. Στις προαναφερθείσες εκλογές εξελέγη βουλευτής Β’ Αθηνών, με την ίδια να επανεκλέγεται τον Σεπτέμβριο του 2015 στο βουλευτικό αξίωμα.

Κατά την εκλογική αναμέτρηση του 2019, η Φώφη Γεννηματά κατάφερε να επανεκλεγεί βουλευτής στην περιφέρεια Β3’ του Νότιου Τομέα Αθηνών αυτή τη φορά, με το Κίνημα Αλλαγής.

Ήδη από τον Ιούνιο του 2015, η Φώφη Γεννηματά είχε εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με ποσοστό 51,7%, μετά από εκλογική αναμέτρηση με τον πρώην πρόεδρο του κόμματος Ευάγγελο Βενιζέλο.

Μεταξύ άλλων, πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε η Φώφη Γεννηματά στη δημιουργία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, τότε σύμπραξη του ΠΑΣΟΚ με τη ΔΗΜ.ΑΡ., πριν τις εκλογές του 2015, με στόχο την ανασυγκρότηση του κεντροαριστερού χώρου.

Από το 2017, η Φώφη Γεννηματά είχε γνωστοποιήσει την πρόθεσή της να δημιουργηθεί ένας νέος πολιτικός φορέας, με το ΚΙΝ.ΑΛ. να αποκτά με τους μήνες να παίρνει μορφή και την ίδια να εκλέγεται αρχηγός του στον δεύτερο γύρο των ενδοκομματικών εκλογών, με ποσοστό 56,75%, έναντι του Νίκου Ανδρουλάκη. Το ΚΙΝ.ΑΛ. απέκτησε την τελική του μορφή μέχρι και το τέλος του 2017.

φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News