Κτηνοτροφία: Στο μικροσκόπιο της ΕΕ το γεωργικό μεθάνιο – Πώς η κοπριά μπορεί να γίνει βιοαέριο

Ελλάδα
Κτηνοτροφία: Στο μικροσκόπιο της ΕΕ το γεωργικό μεθάνιο – Πώς η κοπριά μπορεί να γίνει βιοαέριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ναι» στα μέτρα για τη μείωση των εκπομπών, «όχι» στην καταστροφή των κτηνοτρόφων και τη μείωση παραγωγής, ξεκαθαρίζουν οι ευρωβουλευτές -

Νέα μέτρα για την ελαχιστοποίηση των εκπομπών του μεθανίου που προέρχεται από τα μηρυκαστικά ζώα (εν προκειμένω τα αιγοπρόβατα και τις αγελάδες σε ό,τι αφορά την Ελλάδα) ζητάει από τις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης το Ευρωκοινοβούλιο. Αλλά, την ίδια ώρα, καλεί τις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών κρατών να διασφαλίσουν και την παραγωγή των κτηνοτροφικών τους προϊόντων, ώστε να μη μεταφερθεί εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης η παραγωγή τροφίμων. Επίσης, μια άλλη απαίτηση των ευρωβουλευτών είναι να υπόκεινται στα ίδια αυστηρά κριτήρια με τα ευρωπαϊκά και τα προϊόντα που εισάγονται από τις τρίτες χώρες.

Σύμφωνα με την «ΝΚ», οι κτηνοτρόφοι επιμένουν πως το θέμα των εκπομπών του μεθανίου από τα παραγωγικά ζώα, δεν είναι τόσο σημαντικό όσο η τεράστια σημασία της κτηνοτροφίας στη διατροφή του ανθρώπου και η αλματώδης αύξησης στη ζήτηση τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η κατάσταση αυτή αφορά τόσο στη ζωική όσο και στη φυτική παραγωγή, αφού, όπως έχει αναδειχτεί, αντίθετα με τον παγκόσμιο πληθυσμό και τις ανάγκες του που αυξάνονται, οι διαθέσιμες εκτάσεις για καλλιέργειες μειώνονται συνεχώς. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων, μάλιστα, προβλέπει ότι η γεωργική παραγωγή θα αυξηθεί κατά 15% την επόμενη δεκαετία, ενώ η καλλιεργήσιμη γη στην καλύτερη περίπτωση θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ προβλέπει, ακόμη, πως μέσα στην επόμενη δεκαετία ο παγκόσμιος πληθυσμός θα αυξηθεί κατά 10%, κάτι που θα οδηγήσει σε άμεση ζήτηση για τρόφιμα. Μάλιστα, οι ίδιες προβλέψεις του 2019 ανέφεραν ότι, από τον εκτιμώμενο πληθυσμό των 7,7 δισ. το 2019, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα μπορούσε να αυξηθεί σε περίπου 8,5 δισ. το 2030, 9,7 δισ. το 2050 και 10,9 δισ. το 2100.

Το νέο ψήφισμα

Σε κάθε περίπτωση, το Ευρωκοινοβούλιο εξέδωσε νέο ψήφισμα σχετικά με τη στρατηγική της Ε.Ε. για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου, που εγκρίθηκε την περασμένη Πέμπτη με 563 ψήφους υπέρ, 122 και 11 αποχές, με το οποίο οι ευρωβουλευτές καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει δεσμευτικά μέτρα και στόχους μείωσης του μεθανίου σε όλους τους τομείς.

Στόχος είναι η σημαντική μείωση των εκπομπών μεθανίου στην Ε.Ε. έως το 2030, όπως άλλωστε προβλέπεται στη Συμφωνία του Παρισιού. Επιθυμούν επίσης μια δεσμευτική παγκόσμια συμφωνία για το μεθάνιο στην επερχόμενη COP26 που θα πραγματοποιηθεί στη Γλασκόβη.

Οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν ότι η μείωση των ανθρωπογενών εκπομπών μεθανίου είναι μία από τις πλέον αποδοτικές από πλευράς κόστους στρατηγικές για την επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής. Δεδομένου ότι το μεθάνιο συμβάλλει επίσης στον σχηματισμό όζοντος, που αποτελεί ισχυρή αιτία τοπικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης και προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας, ο περιορισμός του θα βελτιώσει επίσης την ποιότητα του αέρα και θα προστατεύσει την υγεία των πολιτών.

Η Ελληνίδα εισηγήτρια της έκθεσης Μαρία Σπυράκη (ΕΛΚ) δήλωσε: «Μετά τις καταστροφικές συνέπειες των πρωτοφανών πλημμυρών του καλοκαιριού και ενώ συνεχίζεται η εκτίμηση των συνεπειών των δασικών πυρκαγιών, οφείλουμε να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που δημιουργούν οι ακραίες καιρικές συνθήκες. Πρέπει να σημειώσουμε μια νίκη άμεσα στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Χρειάζεται άμεση δράση και απτά αποτελέσματα όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για την προστασία των ανθρώπων και του πλανήτη, τώρα και στο μέλλον. Καθορίζοντας δεσμευτικούς στόχους μείωσης του μεθανίου, η Ε.Ε. μπορεί να διαδραματίσει καίριο ρόλο στην επίτευξη του ίδιου στόχου από τον υπόλοιπο κόσμο».

Στο μεταξύ, πρόσφατα, σε σχετική ημερίδα στην Ελλάδα, ο Έλληνας υπουργός Σπήλιος Λιβανός είχε ξεκαθαρίσει πως το ζήτημα της μείωσης των εκπομπών μεθανίου, κυρίως στην κτηνοτροφία, είναι ένα σύνθετο ζήτημα, καθώς «μπορεί να οδηγήσει σε πτώση της παραγωγής με ταυτόχρονη αύξηση του κόστους παραγωγής. Παράλληλα η μείωση της παραγωγής σε επίπεδο Ε.Ε. δε θα εγγυάται αυτόματα και τη μείωση των εκπομπών, καθώς ένα μεγάλο μέρος μπορεί να προέλθει από την αύξηση της παραγωγής σε τρίτες χώρες».

Με αυτά τα δεδομένα επισήμανε ότι απαιτείται ένα συνεκτικό πολιτικό πλαίσιο βασισμένο σε ρεαλιστικούς στόχους, ώστε να διασφαλίζονται ίσοι όροι ανταγωνισμού. «Η περιβαλλοντική βιωσιμότητα δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από την κοινωνική και οικονομική βιωσιμότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Εκτίμηση του κ. Λιβανού είναι ότι ο ευρωπαϊκός αγροτικός τομέας μπορεί να παρέχει ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων και λύσεων για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την επίτευξη βιωσιμότητας μέσω της κυκλικής βιο-οικονομίας, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορετικές υποδομές γεωργίας και συνθήκες παραγωγής. Ανέφερε, δε, ως παράδειγμα την παραγωγή βιοαερίου από κοπριά: «Είναι μια σημαντική προοπτική, καθώς συνδέει τους τρεις τομείς που αναφέρονται στη στρατηγική: ενέργεια, απόβλητα και γεωργία», και εξήγησε ότι το χωνευμένο προϊόν που προκύπτει από την αναερόβια πέψη είναι ένα πολύτιμο βελτιωτικό του εδάφους και μια βιώσιμη εναλλακτική λύση έναντι των συνθετικών λιπασμάτων.

Η κτηνοτροφία εκτός από πηγή εκπομπών είναι και μέρος της λύσης, σύμφωνα με τον ΥΠΑΑΤ, καθώς «οι χορτολιβαδικές εκτάσεις μπορούν να απορροφήσουν έως και 2 τόνους CO2 ανά τόνο βιομάζας, ενώ παράλληλα παράγουν 1,5 τόνους οξυγόνου. Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 35% της γεωργικής έκτασης εντός της Ε.Ε. μπορεί να αξιοποιηθεί μόνο από τα μηρυκαστικά. Η βελτιωμένη διαχείριση των κοπαδιών, η υγεία και η καλή διαβίωση των ζώων και οι νέες τεχνολογίες σίτισης αποδίδουν ήδη υγιή αποτελέσματα στη μείωση του μεθανίου».

Γιατί καθυστερεί η αλλαγή του νόμου για τα φυτοφάρμακα

Την ώρα που συμβαίνουν αυτά ως προς την εκπομπή του γεωργικού μεθανίου, καθυστερεί η συζήτηση για την αναθεώρηση στα φυτοφάρμακα. Συγκεκριμένα, η έγκριση της αναθεώρησης της ευρωπαϊκής οδηγίας για την αειφόρο χρήση των φυτοφαρμάκων, σύμφωνα με προσχέδιο του προγράμματος εργασίας της Κομισιόν για το 2022, αναμένεται τον Μάιο, αντί για τον Μάρτιο του 2022 που είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Και αυτή η ημερομηνία φέρεται να μετατέθηκε από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χωρίς να συζητηθεί με την ομάδα της επιτρόπου Υγείας Στέλλας Κυριακίδου. Η δημοσίευση του Οδικού Χάρτη και η έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης προβλέπονται πριν από τον ερχόμενο Νοέμβριο, σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις από τις Βρυξέλλες.

φωτογραφία unsplash

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News