Σχολικά γεύματα: Χιλιάδες μαθητές εκτός του προγράμματος διανομής

Κρήτη
Σχολικά γεύματα: Χιλιάδες μαθητές εκτός του προγράμματος διανομής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποια προϊόντα της Κρήτης θα μπορούσαν να μοιράζονται στους μαθητές των σχολείων

Οι συνεχιζόμενες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κοινωνία κάνουν επιτακτική την ανάγκη το πρόγραμμα της διανομής γάλακτος και φρούτων στα ελληνικά σχολεία όχι μόνο να μη συρρικνωθεί και να μην ατονήσει, αλλά αντιθέτως να ενισχυθεί σημαντικά. Την άποψη αυτή εξέφρασε στη «ΝΚ» ο διατροφολόγος και καθηγητής Ειδικής Αγωγής του ΕΕΕΕΚ Ρεθύμνου Χάρης Χαρωνίτης, παρουσιάζοντας στοιχεία γύρω από τις καθημερινές διατροφικές ανάγκες των παιδιών.

Αφορμή στάθηκε η ανησυχία που έχει εκδηλωθεί το τελευταίο διάστημα για την κατάσταση που επικρατεί με τον εφοδιασμό των ελληνικών σχολείων με γάλα, φρούτα και λαχανικά. Μια ανησυχία που προκύπτει μέσα από πρόσφατη απάντηση του επιτρόπου, Wojciechowski, προς τον Έλληνα ευρωβουλευτή της Ομάδας Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών Εμμανουήλ Φράγκο.

Ο επίτροπος υπογραμμίζει ότι οι δαπάνες της Ελλάδας, στο πλαίσιο του προγράμματος της Ε.Ε. για την προώθηση της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα σχολεία από το 2014, δεν ακολουθούν σαφή τάση. Σημειώνει δε χαρακτηριστικά ότι ο προϋπολογισμός που δαπανάται κυμαίνεται από μηδέν έως 4 εκατομμύρια ευρώ ανά σχολικό έτος.

Καταλήγει, δε, τονίζοντας πως, στο παρόν στάδιο, η Επιτροπή δε διαθέτει πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος της Ε.Ε. για την προώθηση της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα σχολεία στην Ελλάδα κατά το σχολικό έτος 2021/2022.

Αναλυτικότερα, ο επίτροπος είχε δώσει την ακόλουθη απάντηση: «Οι δαπάνες της Ελλάδας, στο πλαίσιο του προγράμματος της Ε.Ε. για την προώθηση της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα σχολεία από το 2014, δεν ακολουθούν σαφή τάση. Ο προϋπολογισμός που δαπανάται κυμαίνεται από μηδέν έως 4 εκατομμύρια ευρώ ανά σχολικό έτος. Πληροφορίες σχετικά με τις δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν για την εφαρμογή στην Ελλάδα του προγράμματος της Ε.Ε. για την προώθηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών στα σχολεία και του προγράμματος της Ε.Ε. για τη διανομή γάλακτος στα σχολεία, που ίσχυαν έως το σχολικό έτος 2016/2017, και του προγράμματος της Ε.Ε. για την προώθηση της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα σχολεία, που ισχύει από το σχολικό έτος 2017/2018, παρέχονται στο παράρτημα.

Οι ετήσιες εκθέσεις παρακολούθησης σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος της Ε.Ε. για την προώθηση της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα σχολεία από το σχολικό έτος 2017/2018 είναι διαθέσιμες στο κοινό στην ιστοσελίδα του Europa.

Στο παρόν στάδιο, η Επιτροπή δε διαθέτει πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος της Ε.Ε. για την προώθηση της κατανάλωσης φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα σχολεία στην Ελλάδα κατά το σχολικό έτος 2021/2022. Η νομοθεσία της Ε.Ε. για τα σχολικά προγράμματα επιτρέπει στα κράτη-μέλη να ενθαρρύνουν τις τοπικές ή περιφερειακές αγορές. Η στρατηγική για την εφαρμογή του προγράμματος της Ε.Ε. για τα σχολεία στην Ελλάδα κατά την περίοδο 2017-2023 δίνει προτεραιότητα στις τοπικές ή περιφερειακές αγορές».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στην ερώτησή του ο Έλληνας ευρωβουλευτής είχε επισημάνει ότι «την ώρα που χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά βρέθηκαν σε κατάσταση ένδειας λόγω της παύσης της οικονομικής δραστηριότητας, το ελληνικό υπουργείο Παιδείας καθυστέρησε τις απαραίτητες ενέργειες για το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων, με αποτέλεσμα την προβληματική εφαρμογή των προγραμμάτων. Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι μέχρι 185.000 μαθητές τελικά στερήθηκαν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα».

Διαβάστε επίσης: Σχολικά γεύματα: Σημαντική πρωτοβουλία του δήμου Ηρακλείου

«Αναγκαίο το γάλα και τα φρούτα στα σχολεία»

Ο διατροφολόγος και καθηγητής Ειδικής Αγωγής του ΕΕΕΕΚ Ρεθύμνου, Χάρης Χαρωνίτης τόνισε ότι: «Είναι απόλυτα σίγουρο ότι το πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να στηριχτεί. Και όχι μόνο να στηριχτεί, αλλά και να ενισχυθεί στη χώρα μας. Δεν είναι μόνο ότι συμπληρώνει ένα κενό στα νοικοκυριά, που πλέον έχουν τεράστια ανάγκη επιβίωσης. Και τα παιδιά παίρνουν κάποια στοιχεία από ’κει, τα οποία στερούνται ενδεχομένως από το σπίτι, όπου οι γονείς δεν μπορούν να τους αγοράσουν γάλα και φρούτα. Αλλά πέρα από αυτό, υπάρχει και ο λόγος της διαπαιδαγώγησης. Διότι τα μαθαίνουν μια καλή υγιεινή στρατηγική. Τους περνάμε το μήνυμα και τα βοηθάμε να αποκτήσουν καλές διατροφικές συνήθειες».

Σύμφωνα με τον Χάρη Χαρωνίτη: «υπάρχει και η απαραίτητη ενέργεια με τα συστατικά τα οποία χρειάζονται τα παιδιά από αυτές τις τροφές. Και ήταν πολύ σημαντικό που τους παρείχαμε αυτό το γεύμα, που ενδεχομένως να στερούνταν στο σπίτι τους».

Όπως σημειώνει ο διατροφολόγος Χάρης Χαρωνίτης: «φτάνουμε στο σημείο να βλέπουμε καταστάσεις οι οποίες υπήρχαν στη χώρα μας τα πρώτα χρόνια της κρίσης. Είναι τρομακτικό όλο αυτό. Το ξαναζούμε, και τόσο σύντομα μάλιστα. Δεν προλάβαμε να συνέλθουμε και ζούμε τις ίδιες καταστάσεις ή παρόμοιες».

Μάλιστα, ο ίδιος δε θεωρεί πως ευθύνεται η υγειονομική κρίση. «Εγώ πιστεύω ότι κάτι γίνεται και πλέον είναι οφθαλμοφανές. Όλοι το καταλαβαίνουμε. Είναι πολιτικό το ζήτημα. Δεν είναι οικονομικό. Τώρα ξέρω πως είναι βαθιά τα αίτια και δεν ξέρω αν εμείς είμαστε σε θέση να τα αναλύσουμε ή να τα αντιληφθούμε, ενδεχομένως, πολλές φορές», όπως χαρακτηριστικά τονίζει.

«Γυρίζουμε πάρα πολύ πίσω. Και αν δούμε και τις διατροφικές ανάγκες των παιδιών και κυρίως και για τις μέρες αυτές που περνάμε με τον κορωνοϊό, είναι πάρα πολύ σημαντικό να ενισχυθούν τα παιδιά με βιταμίνη D που τους δίνει το γάλα και με βιταμίνη C που τους δίνουν τα φρούτα. Είναι πάρα πολύ σημαντικές και οι δύο αυτές βιταμίνες για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και συγκεκριμένα για τις ιώσεις».

Καταλήγοντας, ο Χάρης Χαρωνίτης τονίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να μοιράσει στα σχολεία φρούτα που έχουμε στην Κρήτη, όπως τα πορτοκάλια, που είναι φρέσκα. Και φυσικά και τα αποθέματα της σταφίδας μας να τα μοιράσει το κράτος για τις ανάγκες του προγράμματος. «Και ειδικά για τη σταφίδα, που ξέρουμε ότι είναι ένα εξαιρετικό πρωινό. Εξαιρετικό κολατσιό, όπως και να το χρησιμοποιήσουμε. Μία εκπληκτική συμπυκνωμένη τροφή και σε ενέργεια και σε συστατικά. Είναι ό,τι καλύτερο. Και θα βοηθηθούν και οι παραγωγοί μας με αυτόν τον τρόπο».

φωτογραφία pexels

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News