Λάβδας: Επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια, αλλά όχι σπασμωδικά

Κρήτη
Λάβδας: Επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια, αλλά όχι σπασμωδικά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις ισορροπίες που διαμορφώνονται στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική επεκτατική πολιτική, αναφέρθηκε ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Πάντειου Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνος Λάβδας

Στην δυναμική που μας δίνει η συμμαχία με την Γαλλία αλλά και για το πότε είναι η ώρα να οριοθετήσουμε την ίδια μας την ύπαρξη, αναφέρθηκε ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Πάντειου Πανεπιστημίου, Κωνσταντίνος Λάβδας, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV και την Κατερίνα Σαλαπάτα.

«Είναι κάτι που πρέπει να γίνει με προσοχή, όταν έχουμε έτοιμα όλα τα σενάρια και να μην γίνει με ένα σπασμωδικό τρόπο επειδή πιέζεται μια κυβέρνηση», εξηγεί ο κ. Λάβδας και επιχειρηματολογεί «Για μένα θα ήταν πάρα πολύ εύκολο να πω ‘’ναι 12 μίλια τώρα’’, δεν  είναι όμως υπεύθυνο, πρέπει να δούμε τα 4-5 σενάρια επιπτώσεων αναλυτικά».

Σχετικά με τις συμμαχίες της Ελλάδας με την Γαλλία και τις ΗΠΑ τόνισε: «Έχουμε μπει σε ένα κόσμο πολυκεντρικό, δεν είναι ο διπολικός που ξέραμε και αυτό μας δείχνει για ποιο λόγο τέτοιου είδους διμερής - τριμερής συμμαχίες είναι απαραίτητες.

Οι ΗΠΑ είναι η ισχυρότερη χώρα του κόσμου και έχουν μπει σε μια εσωτερική φάση, η οποία ξεκίνησε από την περίοδο του Ομπάμα και συνεχίζεται, όπου όλο και περισσότερο κάνουν μια επιλεκτική απόσυρση από περιοχές του πλανήτη. Είναι σημαντική και η διμερής συμμαχία μαζί τους, αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε ότι οι ΗΠΑ θα είναι ο από μηχανής θεός, ο οποίος θα βρίσκει λύσεις.

Πρέπει να ζητήσουμε πολλά στηρίγματα και ένα από αυτά είναι η Γαλλία με την οποία έχουμε σύγκλιση απόψεων, για το τι συνιστά η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, και για δικούς της λόγους», ανέφερε καταλήγοντας ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής, Κων. Λάβδας.

Στρατηγική αποτροπής στην τουρκική κλιμάκωση

Την ανάγκη το ελληνικό πολιτικό σύστημα, μετά τις - σε θετική κατεύθυνση αμυντικές συμφωνίες με Γαλλία , ΗΠΑ και Η.Α.Ε - να αντιληφθεί την στρατηγική αποτροπής και όχι εφησυχασμού, ανέλυσε ο καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής Πολιτικής Κων. Λάβδας, σε συνέντευξη του στον Γιώργο Σαχίνη στον ραδιοφωνικό σταθμό 98.4.

Παράλληλα, επισήμανε ότι «η Τουρκία με την αναθεωρητική της πολιτική όσο κι αν δεν μας αρέσει δείχνει να αντιλαμβάνεται τις μεγάλες γεωπολιτικές αλλαγές που συντελούνται και στη περιοχή μας. Επιχειρεί δε να επιβάλει την ατζέντα της σε βάρος των δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου , με την λογική αυτή να διατρέχει το σύνολο της πολιτικής της τάξης».

«Κατά συνέπεια, ειδικά σε αυτή τη φάση δεν μπορεί στην Ελλάδα να καλλιεργούνται ψευδαισθήσεις περί γόνιμου διαλόγου και συνομιλιών μαζί της, με μια επιφανειακή αίσθηση ότι οι πολύ καλές αμυντικές συμφωνίες και ιδίως με την Γαλλία, μας καλύπτουν από τις επιδιώξεις της Τουρκίας και τον συνολικό αναθεωρητισμό της, από μόνες τους», πρόσθεσε.

Μάλιστα εκτίμησε ότι το διάστημα που διάγουμε και μέχρι να αναβαθμιστεί καίρια η στρατιωτική ισχύ αποτροπής, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο η Τουρκία να θελήσει να κλιμακώσει περαιτέρω τις προκλήσεις της , ποντάροντας σε ενδεχόμενη απροθυμία μας για προβολή ισχύος , ώστε να δημιουργήσει καταστάσεις.

Μετά τις χθεσινές δηλώσεις των Τούρκων αξιωματικών η χώρα αναβαθμίζει τις απειλές της

Όσον αφορά τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου,για «παραβίαση της υφαλοκρηπίδας τους από Ελλάδα και Κύπρο», η Τουρκία φαίνεται πως αναβαθμίζει τις απειλές της για στρατιωτική προβολή ισχύος, έχοντας ήδη δημιουργήσει τετελεσμένα ιδίως στη Κυπριακή ΑΟΖ, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υποναύαρχος εν αποστρατεία και αναλυτής γεωστρατηγικής, Στέλιος Φενέκος, στον ραδιοφωνικό σταθμό 98.4 και τον Γιώργο Σαχίνη.

Ακόμη, συμπληρώσε πως το ελληνικό σύστημα δεν μπορεί να επικάθεται στις «δάφνες» σημαντικών αμυντικών συμφωνιών με την αυταπάτη ότι αυτό αρκεί έναντι της επιλογής της αναθεωρητικής Τουρκίας στρατηγικά, να αναβαθμίζει διαρκώς τις προκλήσεις της.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News