Δένδιας: Στο επίκεντρο το ζήτημα του παράνομου μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης στη συνάντηση με τον Λιβύο πρωθυπουργό

Ελλάδα
Δένδιας: Στο επίκεντρο το ζήτημα του παράνομου μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης στη συνάντηση με τον Λιβύο πρωθυπουργό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών, προσκεκλημένος από τη Λίβυα ομόλογό του Νάιλα ελ Μάνγκους (Najla El Mangoush), συμμετείχε στην Υπουργική Σύνοδο «Libya Stabilization Initiative»

Με τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αμπντουλάχ Χαμίντ Ντμπέιμπα της Λιβύης ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην πρωτεύουσα Τρίπολη, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. «Οι συζητήσεις εστίασαν στη διμερή οικονομική συνεργασία και τις εξελίξεις στη χώρα, ενώ τέθηκε το ζήτημα του παράνομου και άκυρου Μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης» γνωστοποιεί με ανάρτησή του στο Twitter ο Νίκος Δένδιας.

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Εξωτερικών, προσκεκλημένος από τη Λίβυα ομόλογό του Νάιλα ελ Μάνγκους (Najla El Mangoush), συμμετείχε νωρίτερα στην Υπουργική Σύνοδο «Libya Stabilization Initiative». Στην παρέμβασή του στη Σύνοδο για τη Λιβύη, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας (1970, 2570 και 2571) που αφορούν, μεταξύ άλλων, το εμπάργκο όπλων (ως γνωστόν η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στην Ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ειρήνη» για την επιτήρηση του εμπάργκο).

Περαιτέρω, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι θα πρέπει να δίνεται λιβυκή λύση στις λυβικές προκλήσεις, χωρίς παρεμβάσεις τρίτων, οι οποίοι προσπαθούν να επιβάλουν τις δικές τους βουλές. Διπλωματικές πηγές επισήμαναν πως ο κ. Δένδιας επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας, θέση την οποία συμμερίζεται η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων στη Διάσκεψη, για την πλήρη και άνευ όρων αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων, συμπεριλαμβανομένων των ξένων μαχητών και μισθοφόρων. Επιπροσθέτως, ο κ. Δένδιας τόνισε πως η Ελλάδα έχει αναλάβει σειρά από πρωτοβουλίες, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες ύστερα από τον σχηματισμό της μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που επαναλειτούργησαν την πρεσβεία στην Τρίπολη και άνοιξαν γενικό προξενείο στη Βεγγάζη.

Μετά το πέρας της Υπουργικής Συνόδου «Libya Stabilization Initiative», με δήλωσή του ο Νίκος Δένδιας εξέπεμψε το μήνυμα πως η Ελλάδα σήμερα, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της Τουρκίας, επιστρέφει στη διαδικασία ομαλοποίησης στη Λιβύη.

Στην εν λόγω διάσκεψη συμμετείχαν κράτη που διαδραματίζουν ρόλο στις εξελίξεις στη Λιβύη, όπως Αίγυπτος, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, Κατάρ, Κίνα, Ολλανδία, Ρωσία, Σαουδική Αραβία και Τουρκία, καθώς και γειτονικές προς τη Λιβύη χώρες, όπως Αλγερία, Μάλτα, Νίγηρας, Σουδάν, Τσαντ και Τυνησία. Επίσης, συμμετείχαν διεθνείς και περιφερειακοί οργανισμοί, όπως ο Αραβικός Σύνδεσμος, η Αφρικανική Ένωση, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη. Μάλιστα, ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Μάλτα, εκπροσωπήθηκαν σε υπουργικό επίπεδο, ενώ η Τουρκία εκπροσωπήθηκε σε επίπεδο υφυπουργού Εξωτερικών.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο Νίκος Δένδιας είχε εγκάρδια συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι και αντάλλαξε απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Αχμέντ Αμπούλ Γιτ και την Αμερικανίδα εκτελούσα χρέη Βοηθού ΥΠΕΞ, αρμόδια για την Εγγύς Ανατολή, Γιαέλ Λέμπερτ (Yael Lempert).

Επίσης, κατά την παραμονή του στην Τρίπολη, ο υπουργός Εξωτερικών μετέβη στον δήμο του Abu Sliem, τον τρίτο μεγαλύτερο δήμο της Λιβύης, όπου ζουν ευάλωτες ομάδες (εσωτερικά εκτοπισμένοι, γυναίκες και παιδιά) προκειμένου να επισκεφθεί το γήπεδο της περιοχής, το οποίο ανακατασκευάζεται με ελληνική χρηματοδότηση στο πλαίσιο της υλοποίησης προγράμματος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες: «Sport for Peace».

Σημειώνεται πως τον υπουργό Εξωτερικών συνόδευε στην επίσκεψή του στη Λιβύη ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης.

Φωτογραφία: ΙΝΤΙΜΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News