Αναδρομικά: Ταφόπλακα από Ελεγκτικό Συνέδριο για τις διεκδικήσεις 300.000 συνταξιούχων του δημοσίου

Ελλάδα
Αναδρομικά: Ταφόπλακα από Ελεγκτικό Συνέδριο για τις διεκδικήσεις 300.000 συνταξιούχων του δημοσίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Ελεγκτικό Συνέδριο με απόφασή του έκρινε συνταγματική την κατάργηση που υπέστησαν το 2013 τα δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων σε συνταξιούχους του δημοσίου τομέα - Ουσιαστικά μπαίνει τέλος στις διεκδικήσεις περίπου 300.000 συνταξιούχων του δημοσίου

Tέλος στη διεκδικήσεις 300.000 συνταξιούχων του δημοσίου για τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα θέτει απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε συνταγματική την περικοπή που υπέστησαν το 2013.

Την ώρα που στα πρωτοδικεία της χώρας εκδίδονται δεκάδες αποφάσεις οι οποίες κρίνουν αντισυνταγματικές τις περικοπές στα Δώρα και τα επιδόματα άδειας του ιδιωτικού τομέα,  το Ελεγκτικό Συνέδριο με απόφασή του έκρινε συνταγματική την κατάργηση που υπέστησαν το 2013, τα δώρα στους συνταξιούχους του Δημόσιου τομέα καθώς και τις περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, κατά το επίμαχο 11μηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016.

Επι της ουσίας, το Δημοσιονομικό Δικαστήριο επανέλαβε το σκεπτικό της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας 1307/2019, που είχε κρίνει συνταγματική την κατάργηση των δώρων των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων. Δικαστικές πηγές θεωρούν δεδομένο ότι αποτελεί προπομπό για ανάλογες μελλοντικές αποφάσεις.

Αντίθετα το ίδιο ανώτατο δικαστήριο κρίνει (επαναλαμβάνοντας προηγούμενη απόφασή του) αντισυνταγματική την επιβολή Εισφοράς Αλληλεγγύης (ΕΑΣ) καθώς και οι περικοπές των κύριων συντάξεων άνω των 1.000 ευρώ.

Πλέον, οι διεκδικήσεις των συνταξιούχων του δημοσίου, περιορίζονται στο σκέλος των περικοπών που υπέστησαν οι κύριες συντάξεις, κατά τα μνημονιακά έτη.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι αναμένεται απόφαση του ΣτΕ για επικουρικές συντάξεις και δώρα στον ιδιωτικό τομέα για να κριθεί αν πρέπει να επιστραφούν αναδρομικά ποσά για το 11μηνο ανάμεσα στον Ιούνιο 2015 και τον Μάιο του 2016.

Για «πρωτόγνωρη κατάσταση για ένα σύγχρονο κοινοβουλευτικό κράτος της σύγχρονης Ευρώπης», σχολίασε ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου, Αλέξης Μητρόπουλος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 98.4.

Όπως δήλωσε ο καθηγητής: «Το ίδιο δικαστήριο που είχε πει ότι είναι αντισυνταγματική η κατάργηση των δώρων, ήρθε και είπε ότι πρέπει να καταργηθούν εφ’όρου ζωής τα δώρα των συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων και των σωμάτων ασφαλείας, δηλαδή ανατρέπει και δικές του αποφάσεις»

Όπως εξήγησε για το θέμα ο κ. Μητρόπουλος: «Είχαμε ομαδικές προσφυγές που σύμφωνα με τα ΜΜΕ ήταν 300.000, δηλαδή ο κόσμος ξοδεύτηκε γιατί είδε ότι το δικαστήριο με προηγούμενη απόφαση είχε δικαιώσει και (οι πολίτες) πήγαν να πάρουν όλα τα αναδρομικά τους. Τώρα– όπως η κ. Σακελλαροπούλου όταν ήταν πρόεδρος του ΣτΕ ανέτρεψε τις θετικές υπέρ των συνταξιούχων αποφάσεις και τις έκανε αρνητικές- ήρθε τώρα και το άλλο δικαστήριο, το Ελεγκτικό που αποφαίνεται μόνο επί δημοσίων υπαλλήλων συνταξιούχων και των σωμάτων ασφαλείας και ακύρωσε τις δικές του τρεις αποφάσεις και είπε να μην παίρνουν δώρα πια στο διηνεκές οι υπάλληλοι».

Υπενθυμίζεται ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο με απόφασή του έκρινε συνταγματική την κατάργηση των δώρων. Η Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου απέρριψε διεκδίκηση συνταξιούχου στρατιωτικού, ο οποίος είχε δικαιωθεί πρωτόδικα. Βασικό επιχείρημα των δικαστών είναι ότι οι αποφάσεις που πάρθηκαν τότε για να καταργηθεί το δώρο Χριστουγέννων, το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας για τους συνταξιούχους του δημόσιου τομέα, προέκυψαν από την ανάγκη της χώρας να προχωρήσει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Έτσι μπαίνει «φρένο» στις διεκδικήσεις χιλιάδων συνταξιούχων του δημοσίου και των σωμάτων ασφαλείας και σε θέση αναμονής παραμένουν όσοι προσέφυγαν στα δικαστήρια περιμένοντας μάταια να δικαιωθούν για τα δώρα που καταργήθηκαν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News