Ελλάδα

Αν. Ξάνθος: Αδιαφάνεια στην αδειοδότηση των Ιδιωτικών Κέντρων κατά των Εξαρτήσεων

Ο Τομέας Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων αποτελεί ένα ευαίσθητο τομέα άσκησης πολιτικής υγείας και κοινωνικής φροντίδας, αναφέρει η ανακοίνωση

 

Ένα σημαντικό ζήτημα ανέδειξε μέσω ερώτησης χθες ο Ανδρέας Ξανθός, βουλευτής Ρεθύμνου και Τομεάρχης Υγείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και 47 άλλοι βουλευτές και βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την αδιαφάνεια στην αδειοδότηση και τον έλεγχο των ιδιωτικών κέντρων απεξάρτησης.  Στην ανακοίνωση τονίζεται πως ιδιωτικά κέντρα απεξάρτησης λειτουργούν χωρίς τις στοιχειώδεις προδιαγραφές, πράγμα που μεταφράζεται ως ανησυχία τόσο για τους επαγγελματίες της Υγείας όσο και για τους εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου Υγείας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Ο Τομέας Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων αποτελεί ένα ευαίσθητο τομέα άσκησης πολιτικής υγείας και κοινωνικής φροντίδας. Το φαινόμενο της χρήσης ουσιών, εξάλλου, είναι πολυπαραγοντικό με σοβαρά κοινωνικά αίτια και πολλαπλές επιπτώσεις σε επίπεδο ατομικό και κοινωνικό.

Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο στρατηγικός σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας είχε ως βασικούς στόχους τη βελτίωση της πρόσβασης των εξαρτημένων σε ποιοτικές υπηρεσίες και τη διασφάλιση της συνέχειας στη φροντίδα τους, ακολουθώντας ολιστική προσέγγιση βασισμένη σε επιστημονικά δεδομένα. 

Ένα σοβαρό και διαχρονικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο τομέας των εξαρτήσεων είναι η ανεξέλεγκτη λειτουργία ιδιωτικών κέντρων σε όλη την επικράτεια, χωρίς τήρηση βασικών προδιαγραφών, συχνά εκμεταλλευόμενα τη δυσχερή θέση και την απόγνωση των εξαρτημένων ατόμων και των οικογενειών τους. Για αυτό το φαινόμενο έχουν εκφράσει επανειλημμένα την έντονη ανησυχία τους οι επαγγελματίες του χώρου και οι αρμόδιοι εποπτευόμενοι φορείς του Υπουργείου Υγείας. Επιπλέον, έχουν υπάρξει πολλαπλές καταγγελίες πολιτών, και σχετικοί έλεγχοι/πορίσματα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Υ.Π.).

Το νομικό πλαίσιο που ρυθμίζει τη λειτουργία των δομών κατά των εξαρτήσεων είναι ο ν.4139/13 και συγκεκριμένα το άρθρο 58. Προκειμένου να ελεγχθεί το παραπάνω πρόβλημα, και μετά από σύσταση πορίσματος του Σ.Ε.Υ.Υ.Π., το Υπουργείο Υγείας προχώρησε το 2019 (ν.4600/2019, ΦΕΚ 43 Α’) σε τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου και στη συνέχεια σε Υπουργική Απόφαση (Αριθμ. Δ2α/οικ.46350/21.06.2019, ΦΕΚ 2463 Β’) με θέμα «Καθορισμός των βασικών αρχών και προδιαγραφών, των όρων, των προϋποθέσεων, των δικαιολογητικών, της διαδικασίας και κάθε άλλου θέματος σχετικού με τη χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας των μονάδων του άρθρου 58 του ν. 4139/2013 (Ά 74)». Στο συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο προβλέπονται, μεταξύ άλλων, κυρώσεις για τις ιδιωτικές δομές που λειτουργούν χωρίς άδεια που περιλαμβάνουν «ανάκληση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας των οικείων μονάδων, ποινή φυλάκισης για τα υπεύθυνα νομικά ή φυσικά πρόσωπα και διοικητικό πρόστιμο από τριάντα

(30.000) έως πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ».

Επειδή η εξάρτηση από ουσίες και άλλες συμπεριφορές είναι πολυπαραγοντικό πρόβλημα και απαιτεί επιστημονική κατάρτιση υψηλού επιπέδου για την αντιμετώπισή της.

Επειδή η αντιμετώπιση των εξαρτήσεων αποτελεί έναν ευαίσθητο τομέα και η αποτελεσματικότητα των πολιτικών που εφαρμόζονται εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την επιστημονική επάρκεια, τη συνέχεια και τη συνεκτικότητα. 

Επειδή στη δημόσια υγεία οφείλουν να πληρούνται συγκεκριμένες προδιαγραφές και να ακολουθούνται διαδικασίες διαφανείς και αξιοκρατικές με σαφή βήματα και κριτήρια.

Ερώτηση

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

  1. Σε ποια φάση βρίσκεται ο έλεγχος του ιδιωτικού τομέα στο πεδίο αντιμετώπισης των εξαρτήσεων;
  2. Πόσες αιτήσεις αδειοδότησης έχουν κατατεθεί στο Υπουργείο Υγείας από την έκδοση της σχετικής Υπουργικής απόφασης και πόσες/ποιες δομές έχουν αδειοδοτηθεί;
  3. Έχει υπάρξει έλεγχος για τις δομές που εξακολουθούν να λειτουργούν χωρίς σχετική αδειοδότηση, έχουν επιβληθεί οι απαιτούμενες κυρώσεις όπως ανάκληση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας των οικείων μονάδων, ποινή φυλάκισης για τα υπεύθυνα νομικά ή φυσικά πρόσωπα και διοικητικό πρόστιμα μεταξύ τριάντα (30.000) έως πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ;
  4. Εφόσον έχουν εισπραχθεί διοικητικά πρόστιμα, πως έχουν αξιοποιηθεί οι συγκεκριμένοι οικονομικοί πόροι;
  5. Ποιος είναι ο συνολικότερος στρατηγικός σχεδιασμός του Υπουργείου για τις εξαρτήσεις και, σε αυτό το πλαίσιο, ποιες οι στοχευμένες ενέργειες για τη ρύθμιση του ιδιωτικού τομέα που δραστηριοποιείται στο χώρο.

Και παρακαλείται να καταθέσει για την ενημέρωση της Βουλής και των πολιτών αναλυτικά όλα τα έγγραφα που αφορούν:

  • Στις αιτήσεις αδειοδότησης έχουν κατατεθεί στο Υπουργείο Υγείας από ιδιωτικές δομές κατά των εξαρτήσεων,
  • Στις σχετικές άδειες που έχουν χορηγηθεί από το Υπουργείο Υγείας,
  • Εκθέσεις των κατά τόπους Υγειονομικών Υπηρεσιών των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας που σύμφωνα με τη σχετική Υπουργική Απόφαση υποχρεούνται να ασκούν επιτόπιο έλεγχο στις Μονάδες πριν την έναρξη της λειτουργίας τους,
  • Τυχόν αποφάσεις για επιβολή κυρώσεων συμπεριλαμβανομένων διοικητικών προστίμων και ανάκλησης αδειών.

 Φωτογραφία από ΙΝ ΤΙΜΕ 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια