Σωτήρης Τσιόδρας: Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και ασφαλή - Έχουμε αποφύγει περίπου 8.400 θανάτους

Κρήτη
Σωτήρης Τσιόδρας: Τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και ασφαλή - Έχουμε αποφύγει περίπου 8.400 θανάτους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έως 96% η αποτελεσματικότητα των εμβολίων στη μετάλλαξη Δέλτα - Με τα εμβόλια, αποφύγαμε 5.560 περίπου νοσηλείες σε ΜΕΘ και 5.530 διασωληνώσεις

Σε έκτακτες ανακοινώσεις για την αποτελεσματικότητα των εμβολιαστικού προγράμματος κατά του κορωνοϊού στην Ελλάδα προχώρησε σήμερα Τετάρτη 20 Οκτωβρίου ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων, Σωτήρης Τσιόδρας, παρουσιάζοντας ελληνική μελέτη για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Όσο αυξάνει η εμβολιαστική κάλυψη εμφανίζονται κρούσματα και σε εμβολιασμένους συμπολίτες μας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό και αυτό το δεδομένο δεν πρέπει να οδηγεί τους συμπολίτες μας σε λανθασμένες αποφάσεις, ανέφερε κατά την έναρξη της ομιλίας του ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Η μελέτη συμπεριλαμβάνει δεδομένα σε εθνικό επίπεδο, από την αρχή της πανδημίας έως τις 11 Οκτωβρίου 2021 και υλοποιήθηκε με τη συμβολή των συναρμοδίων υπηρεσιών υγείας και του ΕΟΔΥ, της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τα αποτελέσματα έχουν ήδη δοθεί στην κυβέρνηση, την εθνική επιτροπή εμβολιασμών και την εθνική επιτροπή εμπειρογνωμόνων και έγινε προκειμένου η χώρα να έχει τα δικά της συμπεράσματα για τον εμβολιασμό. Η μελέτη αναλύει και σε τεχνικό επίπεδο και έχει δεδομένα εμβολιασμού, που αφορούσαν τις σοβαρές νοσήσεις, εκείνους που μπήκαν σε ΜΕΘ ή και κατέληξαν και έγινε διασύνδεση των δεδομένων με τα στοιχεία του εμβολιασμού. Η ανάλυση έγινε και κατά εμβόλιο και κατά ηλικιακή ομάδα, αλλά και τον πλήρη εμβολιασμό. Οι υπολογισμοί έγιναν για κάθε εβδομάδα για την περίοδο της μελέτης.

Έγιναν τρεις συγκρίσεις μεταξύ των ατελώς εμβολιασμένων, για τις νοσήσεις, και τους άνω και κάτω των 60, όπως και σύγκριση μεταξύ της περιόδου προ της κυριαρχίας της μετάλλαξης Δ και μετά από αυτή. Παράλληλα, έγινε μελέτη για τους θανάτους και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Ο κίνδυνος θανάτου των εμβολιασμένων μειώθηκε κατά 91%, δηλαδή έπεσε στο ένα δέκατο.

Τα δυο σημαντικικότερα μηνύματα της μελέτης:

  • Τα εμβόλια εμφανίζουν εξαιρετική αποτελεσματικότητα σχετικά με τη σοβαρή νόσο (νοσηλείες, διασωληνώσεις, νοσηλείες σε ΜΕΘ) σε όλες τις ηλικίες, μειώνουν δηλαδή τον κίνδυνο όχι μόνο στις μεγαλύτερες, αλλά και στις μικρότερες ηλικίες. Σαφώς το μεγαλύτερο όφελος παραμένει στους ηλικιωμένους, που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης.
  • Το σημαντικό συμπέρασμα είναι με βάση τους υπολογισμούς, έχουμε αποφύγει χάρη στον εμβολιασμό μέχρι τις 11 Οκτωβρίου, περίπου 8.400 θανάτους. Σχετικά με τις νοσηλείες σε ΜΕΘ και τις διασωληνώσεις, τα μαθηματικά δεδομένα εκτιμούν πως με τα εμβόλια αποφύγαμε 5.560 περίπου νοσηλείες σε ΜΕΘ και 5.530 διασωληνώσεις. 

    Υπάρχει μείωση κατά 91% ή στο ένα δέκατο από τον πλήρη εμβολιασμό έναντι θανάτου από Covid 19 για όλες τις ηλικίες, τόνισε. Ακόμη, αν κάνεις κάποιος την ανάλυση μέχρι τα τέλη Ιουλίου 2021 και υπολογίσει το καλύτερο δυνατό σενάριο – με εμβολιαστική κάλυψη 95% πλήρως εμβολιασμένων στην χώρας μας – θα εξάγει το συμπέρασμα ότι θα είχαμε 1.200 λιγότερους θανάτους.

Ενόψει της χειμερινή περιόδου, κατά την οποία αναμένεται να αυξηθεί η κυκλοφορία του ιού αλλά και των υπόλοιπων αναπνευστικών ιώσεων, η τεράστια σημασία αυτών των δεδομένων είναι προφανής, τόνισε ο Σωτήρης Τσιόδρας και τα ευρήματα της τονίζουν το επιπρόσθετο όφελος της εμβολιαστικής κάλυψης στην χώρα.

Έως 96% η αποτελεσματικότητα των εμβολίων στη μετάλλαξη Δέλτα

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε επιπρόσθετα στη μετάλλαξη Δέλτα, τονίζοντας ότι προ Δέλτα η αποτελεσματικότητα των εμβολίων ήταν από 92% έως 98%, μετά Δέλτα, από 71% έως 96%. Διατηρείται, δηλαδή, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου και μετά τη Δέλτα περίοδο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει υψηλή αποτελεσματικότητα και για νοσηλείες σε ΜΕΘ στη μετά Δέλτα περίοδο, από 91 έως 98%. Επίσης, τα εμβόλια εμφανίζουν εξαιρετική αποτελεσματικότητα σε όλες τις ηλικίες για νόσηση.

Η χειμερινή περίοδος δεν προμηνύεται εύκολη, όπως δείχνουν παραδείγματα χωρών της Ευρώπης.

Στην Ρουμανία, με εμβολιαστική κάλυψη 33%, η χώρα διατρέχεται από ένα καταστροφικό κύμα της πανδημίας.

Στην Ρωσία, με τους πλήρως εμβολιασμένους να φτάνουν μόλις το 34%, καταγράφηκαν χτες, σε μια μέρα, 1.000 θάνατοι.

Όσοι περισσότεροι είμαστε πλήρως εμβολιασμένοι, τόσο λιγότερες θα είναι και οι επιπτώσεις στην χώρα μας ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, ενώ τόνισε πως τα εμβόλια είναι εξαιρετικά ασφαλή.

Πάνω από 6 δις. δόσεις έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως, και η αποτελεσματικό τους αποδεικνύεται περίτρανα πλέον και από τα δεδομένα που παρουσιάστηκαν για την χώρα.

Διαβάστε ακόμη →Γιατί η Κρήτη κάνει τη διαφορά στη πανδημία - Οι εκτιμήσεις για τον χειμώνα

Δείτε όλη την παρουσίαση:

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News