Ν. Μηταράκης: «Η Ελλάδα απέδειξε την αποφασιστικότητά της να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ»

Ελλάδα
Ν. Μηταράκης: «Η Ελλάδα απέδειξε την αποφασιστικότητά της να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

O υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, συμμετείχε στο Συνέδριο της Βιέννης για τη Μετανάστευση

Λόγω της επίσημης ανακοίνωσης του Διεθνούς Κέντρου για την Ανάπτυξη της Μεταναστευτικής Πολιτικής ICMPD και την προσχώρηση της Ελλάδας ως το 19ο κράτος μέλος του, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, συμμετείχε στο Συνέδριο της Βιέννης για τη Μετανάστευση.

Ο υπουργός ήταν ομιλητής σε πάνελ με θέμα «Συνεργασίες στην πράξη: Συνδέοντας τις οδούς της Ανατολικής Μεσογείου και των Δυτικών Βαλκανίων», μαζί με το γενικό διευθυντή του ICMPD, Μάικλ Σπίντελεγκερ, τον υπουργό Ασφάλειας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, Σέλμο Τσίκοτιτς, και τον υπουργό Εξωτερικών και Εμπορίου της Ουγγαρίας, Πίτερ Σιγιάρτο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου, ο κ. Μηταράκης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα απέδειξε τα τελευταία δύο χρόνια την αποφασιστικότητά της να προστατεύσει αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και να καταπολεμήσει τα δίκτυα λαθροδιακίνησης, καθώς είναι σταθερή η πεποίθησή μας ότι εάν οι λαθροδιακινητές μας νικήσουν στα εξωτερικά σύνορα, θα μας νικήσουν αναπόφευκτα στα εσωτερικά σύνορα επίσης. Οι δευτερογενείς ροές οδηγούν σε περισσότερες πρωτογενείς ροές και αυτός είναι ο λόγος που εργαζόμαστε και προς τις δύο κατευθύνσεις». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «χάρη σε αυτές τις προσπάθειες μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι η κατάσταση στη διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου είναι πολύ βελτιωμένη και οι ροές μειώνονται σημαντικά, κατά 90 % σε σύγκριση με το 2019».

Ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία για τη διαμόρφωση της Κοινής Πλατφόρμας Συντονισμού της Βιέννης, στην οποία συμμετέχει η Ελλάδα, «ώστε να διαμορφωθεί ένας μηχανισμός αναφοράς περιφερειακής συνεργασίας που θα χρησιμοποιηθεί ως πρότυπο για άλλα περιφερειακά προγράμματα».

Τέλος, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υπογράμμισε την ανάγκη για ένα «προβλέψιμο σύστημα μετανάστευσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα δίνει έμφαση στην ανθεκτικότητα, μεταξύ άλλων μέσω της προστασίας των συνόρων, καθώς αυτοί που ζητούν και δίνουν αλληλεγγύη μπορούν ανα πάσα στιγμή να μεταβληθούν. Ένα σύστημα που θα διασφαλίζει την ασφάλεια για όλη την Ευρώπη, βασισμένο μεταξύ άλλων σε μια ισχυρή και αμοιβαία επωφελή συνεργασία με όλους τους βασικούς περιφερειακούς παράγοντες στην περιφέρειά μας, συμπεριλαμβανομένης φυσικά της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News