Στο Ταμείο Ανάκαμψης το Easy Agro expo για την εξωστρέφεια της γεωργίας

Κρήτη
Στο Ταμείο Ανάκαμψης το Easy Agro expo για την εξωστρέφεια της γεωργίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόκειται για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού ύψους 20,7 εκατ. ευρώ που στοχεύει την εξωστρέφεια της γεωργίας, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την ανάπτυξη και την αναβάθμιση μιας σειράς ψηφιακών εφαρμογών

Ένα νέο πρόγραμμα που στοχεύει την εξωστρέφεια της γεωργίας συνολικού προϋπολογισμού ύψους 20,7 εκατ. ευρώ εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης. Το Easy Agro expo, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την ανάπτυξη και την αναβάθμιση μιας σειράς ψηφιακών εφαρμογών.

Ειδικότερα, αφορά στην έκδοση πιστοποιητικών εξαγωγών, Business intelligence Εισαγωγών-Εξαγωγών, Σύστημα διαχείρισης εισαγωγών και ενδοκοινοτικού εμπορίου, Portal Greek Farms για τα ελληνικά προϊόντα. Αναμένεται να συμβάλουν στην ενίσχυση και υποστήριξη των εξαγωγών του ελληνικού αγροδιατροφικού τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι η πλατφόρμα easyagroexpo.gov.gr ενεργοποιήθηκε στις αρχές του έτους ως το ψηφιακό «διαβατήριο» για μια σειρά ελληνικών  προϊόντων  σε κομβικής σημασίας αγορές τρίτων χωρών, όπως οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Ιαπωνία, ο Καναδάς.

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να υποβάλουν πλέον μόνο ηλεκτρονικά, μέσω του gov.gr, τις σχετικές αιτήσεις, συμπληρώνοντας όλα τα απαραίτητα στοιχεία για την εξαγωγή προϊόντων όπως τα γαλακτοκομικά, τα αλιεύματα, το μέλι, το κρέας, τα αυγά κ.α.

Η πλατφόρμα περιλαμβάνει σήμερα 120 διακριτές αιτήσεις για έκδοση πιστοποιητικών εξαγωγών σε τριάντα χώρες, οι οποίες είναι διαθέσιμες στο gov.gr, στην κατηγορία «Γεωργία και κτηνοτροφία» και την υποκατηγορία «Εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και ζώντων ζώων».

Επιτυγχάνεται, έτσι, ουσιαστικά η ψηφιοποίηση του συνόλου του εξαγωγικού εμπορίου ζώντων ζώων, προϊόντων ζωικής προέλευσης και ζωικών υποπροϊόντων προς τρίτες χώρες.

Μια χρονοβόρα -κατά το παρελθόν- διαδικασία πραγματοποιείται πλέον με ένα «κλικ» για την διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, την ενίσχυση του εμπορίου και την αύξηση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων.

Οι ενδιαφερόμενοι αρχικά ταυτοποιούνται με τους κωδικούς τους στο Taxisnet και αμέσως μετά υποβάλλουν ψηφιακά την  αίτηση εξαγωγής, ανά κατηγορία και είδος προϊόντων. Αυτόματα η αίτηση διαβιβάζεται ηλεκτρονικά για έλεγχο από κτηνίατρο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της περιοχής, όπου έχουν έδρα οι εγκαταστάσεις της επιχείρησης.

Αν η αίτηση εγκριθεί, το τελικό πιστοποιητικό εξαγωγής παραλαμβάνεται από τις κατά τόπον αρμόδιες ΔΑΟΚ, ώστε να φέρει τις υπογραφές και σφραγίδες που ορίζει η σχετική διακρατική συμφωνία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News