Ελλάδα

ΑΣΕΠ: Πότε δημοσιεύεται η προκήρυξη για τις 4.910 μόνιμες θέσεις στο ΕΣΥ

Η προκήρυξη του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού αναμενόταν να δημοσιευτεί μέσα στον Σεπτέμβριο - Τι προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας

Τη νέα προκήρυξη του ΑΣΕΠ που αφορά τη μονιμοποίηση 4.910 σε θέσεις αιχμής του ΕΣΥ, εκ των οποίων οι 4000 θέσεις θα καλυφθούν από νοσηλευτές και 910 από άλλες ειδικότητες, έχει προαναγγείλει τόσο ο νυν όσο και ο πρώην υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Η συγκεκριμένη προκήρυξη που αφορά την πρόσληψη χιλιάδων ανθρώπων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αναμενόταν να κοινοποιηθεί εντός του Σεπτεμβρίου του 2021. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, η έκδοση της σχετικής προκήρυξης θα μετατεθεί για τον επόμενο μήνα: «Αυτή τη στιγμή, στο ΕΣΥ έχουμε 2.100 μόνιμους ιατρούς που μπήκαν τα τελευταία δύο χρόνια και είναι 2.000 επικουρικοί και αντιστοίχως είναι άλλοι 12.000 επικουρικοί νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό», τόνισε ο κ. Πλεύρης.

«Βγήκαν και 534 γιατροί πριν μερικές ημέρες. Αυτό, προσέξτε, αφορά τις προσλήψεις για το 2021. Δηλαδή είναι οι προσλήψεις που έχει δεσμεύσει το Υπουργείο Υγείας για το 2021 και έπονται και επόμενες προκηρύξεις», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας, ενώ κατέληξε πως, «η βούληση της Πολιτείας είναι όλοι όσοι συμμετείχαν και στήριξαν το σύστημα αυτή την περίοδο να έχουν μία ειδική, συνταγματικά συμβατή μοριοδότηση, έτσι ώστε κατά βάση να είναι αυτοί που θα καλύψουν τις μόνιμες θέσεις».

Συμβολή ιδιωτών ιατρών στο ΕΣΥ

Ο υπουργός Υγείας, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη συμβολή των ιδιωτικών ιατρών για την κάλυψη των κενών στα νοσοκομεία, λέγοντας:  «Ήδη δώσαμε κίνητρα. Δώσαμε για πρώτη φορά με έναν ξεκάθαρο τρόπο, τη δυνατότητα ιδιώτες ιατροί να μπορούν να μπαίνουν στα δημόσια νοσοκομεία και να πληρώνονται κατά αποκοπήν για να συμμετέχουν»

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, οι ιδιώτες γιατροί, «παίρνουν 2.000 ευρώ για να μπουν στο σύστημα και να εργαστούν κανονικά για ένα χρονικό διάστημα και 250 ευρώ εάν έρχονται απλώς και μόνο για να κάνουν εφημερία».

«Είμαστε σε συνεννόηση με Συλλόγους. Πιστεύουμε ότι τα κίνητρα αυτά θα φέρουν παραπάνω κόσμο και δεν θα χρειαστεί να υποχρεώσουμε ιατρούς να μπουν στο σύστημα, αλλά σε ορισμένες ειδικότητες όπως των αναισθησιολόγων υπάρχει ένα ιδιαίτερο πρόβλημα», κατέληξε ο υπουργός.

Την ίδια στιγμή στην Κρήτη, οι γιατροί της δημόσιας περίθαλψης στα νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας, στα περιφερειακά ιατρεία και στο ΕΚΑΒ, μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους υγειονομικούς συμμετείχαν στην απεργία της 21ης Οκτωβρίου.

Διαβάστε επίσης

 ⇒Κρήτη: Επτά μήνες στην αναμονή για ένα χειρουργείο χιλιάδες πολίτες (βίντεο)

Επί της ουσίας, οι γιατροί διεκδικούν την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και την μονιμοποίηση του νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς όπως αναφέρουν η υπολειτουργία των τακτικών χειρουργείων, επιφέρει αναρίθμητες αναμονές για προγραμματισμένες επεμβάσεις που φτάνουν και συχνά ξεπερνούν το έτος. Παραδείγματος χάριν στο ΠΑΓΝΗ λειτουργούν οι 6 από τις 10 χειρουργικές αίθουσες (γενικής αναισθησίας) και στο Βενιζέλειο οι 4 από τις 6. Το αποτέλεσμα είναι στις λίστες χειρουργείου του ΠΑΓΝΗ να περιλαμβάνονται πάνω από 5400 ασθενείς και πάνω από 2000 στο Βενιζέλειο.

(Φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια