Μ. Θεοδωρίδου: «Τα παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν»

Ελλάδα
Μ. Θεοδωρίδου: «Τα παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Επειδή ο χειμώνας πλησιάζει, τα παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν κατά της Covid», τόνισε μεταξύ άλλων, στη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης η Μαρία Θεοδωρίδου

Ειδική αναφορά στην ανοσία μετά τον εμβολιασμό, έκανε στη σημερινή ενημέρωση η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, ενώ αναφέρθηκε επίσης σε μία μελέτη παιδιών και εφήβων, η οποία «δείχνει» πως και τα παιδιά μεταδίδουν, αλλά αποτελούν και ένα ρεζερβουάρ νέων μεταλλάξεων, τονίζοντας πως πρέπει να εμβολιαστούν, επειδή πλησιάζει ο χειμώνας.

Παράλληλα η ίδια τόνισε πως οι συστάσεις για την επαναληπτική δόση όλων όσων έκαναν το εμβόλιο της Johnson & Johnson, αφορούν σε δεύτερο μονοδοσικό εμβολιασμό τουλάχιστον δύο μήνες μετά την πρώτη δόση. Την ίδια ώρα η κ. Θεοδωρίδου σύστησε στους γονείς να ακολουθούν τις οδηγίες των ειδικών, εφιστώντας τον κίνδυνο για τα παιδιά.

Ειδικότερα, η κ. Θεοδωρίδου τόνισε πως σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή, συστήνεται η χορήγηση μιας δόσης μετά τη νόσηση. Η ανοσία μετά από νόσηση και εμβολιασμό είναι πιο αποτελεσματική από τη φυσική νόσηση. Η ανοσιακή αντίδραση είναι ποιοτικά καλύτερη και στηρίζεται στα μνημονικά κύτταρα που αναπτύσσονται. Άτομα που νόσησαν και δεν εμβολιάστηκαν, είχαν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν ξανά, σύμφωνα με έρευνα στο Κεντάκι.

Όπως είπε η χορήγηση τρίτης δόσης παρέχει υψηλή προστασία σε άτομα άνω των 60 ετών και σε ευάλωτα άτομα. Συνεχώς, προστίθετανται στοιχεία για τους ευάλωτους.

Τέλος αναφέρθηκε σε μία μελέτη παιδιών και εφήβων στη Μασαχουσέτη, «με μοριακό έλεγχο από τις εκκρίσεις του αναπνευστικού συστήματος. Δόθηκε απάντηση πως ο ιός βρίσκεται σε αυτές τις εκκρίσεις στα παιδιά και τους εφήβους, είναι ζωντανός ιός, το ιικό φορτίο είναι εξαιρετικά ψηλό. Αυτό υπογραμμίζει πως και τα παιδιά μεταδίδουν, αλλά αποτελούν ένα ρεζερβουάρ νέων μεταλλάξεων. Επειδή ο χειμώνας πλησιάζει, τα παιδιά πρέπει να εμβολιαστούν κατά της Covid και εμβολιασμός ευάλωτων κι ενηλίκων κατά της γρίπης».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News