ΚΙΝΑΛ: Μάχη για την ηγεσία του κόμματος– Πώς διαμορφώνεται το εκλογικό σκηνικό

Ελλάδα
ΚΙΝΑΛ: Μάχη για την ηγεσία του κόμματος– Πώς διαμορφώνεται το εκλογικό σκηνικό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι εσωτερικές διεργασίες που θα καθορίσουν ποιος θα αναλάβει το τιμόνι του ΚΙΝΑΛ

Κρίσιμες είναι οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ μετά την απόσυρση της υποψηφιότητας της Φώφης Γεννηματά από την κούρσα για την ηγεσία. Η εβδομάδα κλείνει με έξι διεκδικητές μετά το παρών που δήλωσαν οι Βασίλης Κεγκέρογλου, Παύλος Γερουλάνος και Παύλος Χρηστίδης.

Χθες η αρμόδια επιτροπή αποφάσισε παράταση έως την Πέμπτη για την κατάθεση των υπογραφών. Εως τότε επομένως, υπάρχει διορία και για όποιον –επιπλέον– επιθυμεί να θέσει υποψηφιότητα. Τέτοια ένδειξη δεν υπάρχει στον ορίζοντα, εκτός από εκείνη του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος, μετά την απόσυρση Γεννηματά αλλά και την αλυσίδα νέων υποψηφιοτήτων, έχει γίνει αποδέκτης πιέσεων για να εισέλθει στην κούρσα, μεταξύ άλλων και ως «σύμβολο ενότητας», ωστόσο ο ίδιος αποφεύγει να ανοίξει τα χαρτιά του.

Τη ίδια ώρα, όπως φαίνεται, η αποχώρηση της Φώφης Γεννηματά από την κούρσα, αλλάζει αισθητά τις εσωκομματικές ισορροπίες πράγμα που σημαίνει ότι αναδιατάσσονται δυνάμεις και συγκροτούνται εκ νέου συμμαχίες.

 Οι υποψηφιότητες Χρηστίδη και Κεγκέρογλου επιχειρούν να καλύψουν το κενό στο γεννηματικό μπλοκ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, από την πλευρά του, εξακολουθεί να διατηρεί ισχυρή εσωκομματική επιρροή. Κύρια εκτίμηση, μετά την απόσυρση Γεννηματά, ήταν ότι θα μπορούσε να ενισχυθεί περαιτέρω, κάτι το οποίο εν πολλοίς θα κριθεί –υπό τα νέα δεδομένα–από το πώς θα διαμοιραστούν οι δυνάμεις των προεδρικών. Σε αυτή την εξίσωση προστίθεται και ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος λέγεται ότι θα προσεγγίσει νέο κόσμο και «άστεγους» κεντροαριστερούς- στελέχη του επιτελείου του συμπληρώνουν ότι είναι μια καλή βάση εκκίνησης η Αθήνα, ωστόσο «ο Παύλος έχει δίκτυα και επαφές ανά την Ελλάδα».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος εκτιμάται ότι δύσκολα θα κατάφερνε να απορροφήσει σημαντική επιρροή από το «κενό» στο γεννηματικό μπλοκ, συνεπώς οι εξελίξεις θεωρείται ότι δεν επηρεάζουν ιδιαίτερα το στρατόπεδό του. Παραμένει, με διακριτή ατζέντα, ένας σταθερός πυλώνας στο προεκλογικό σκηνικό, προτάσσοντας την… άνευ αστερίσκων ολική επαναφορά του ΠΑΣΟΚ και απευθυνόμενος στο «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο.

Αντίθετα με τον Χάρη Καστανίδη, ο οποίος με την υποψηφιότητά του επιχειρεί να ενδυναμώσει τις «αριστερόστροφες» τάσεις εντός του ΚΙΝΑΛ και, υπό αυτό πρίσμα, δεν αποκλείεται να προσελκύσει στελέχη της «παπανδρεϊκής» πτέρυγας που συντάσσονταν με την κ. Γεννηματά. Εκτιμάται ότι διατηρεί δυνάμεις στην έδρα του στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα.

Όλα τα παραπάνω αναμένεται να ξεδιπλωθούν στις 5 Δεκεμβρίου όπου και θα ανοίξουν οι κάλπες, οι οποίες θα κυλήσουν πλέον υπό εντελώς διαφορετικούς όρους. Θα είναι τελικά ο Γιώργος Παπανδρέου, το όνομα – ρυθμιστής που θα αλλάξει τα δεδομένα;

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News