Πλεύρης: Δε θα γίνει μονοθεματικό το ΕΣΥ – Τι ανέφερε για την πορεία των εμβολιασμών

Ελλάδα
Πλεύρης: Δε θα γίνει μονοθεματικό το ΕΣΥ – Τι ανέφερε για την πορεία των εμβολιασμών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Σε απόλυτα νούμερα ο πληθυσμός που έχει εμβολιαστεί είναι στο 60%, ο ενήλικος πληθυσμός στο 70%»

Για την επιθυμία της Πολιτείας να μη γίνει μονοθεματικό το ΕΣΥ, δηλαδή να αφορά μόνο ασθενείς με κορωνοϊό, για τα ποσοστά εμβολιασμών στη χώρα μας, αλλά και για τους ανεμβολίαστους  μίλησε ο Θάνος Πλέυρης.

«Στη Βόρεια Ελλάδα δε λειτουργούν 75 κλίνες ΜΕΘ, λειτουργούν 142. Τι έχει επιλέξει αυτή τη στιγμή η πολιτεία και αυτό θέλουμε να το πούμε με απόλυτη ειλικρίνεια στον κόσμο. Το ΕΣΥ δε θέλουμε να γίνει μονοθεματικό. Γιατί δε θέλουμε να γίνει μονοθεματικό; Γιατί πλέον συγκριτικά με πέρυσι έχουμε το εμβόλιο και άρα δεν μπορεί άνθρωποι οι οποίοι πάσχουν από άλλες ασθένειες να είναι σε αναμονή κλινών ΜΕΘ. Οι κλίνες ΜΕΘ που δίνονται αυτή τη στιγμή είναι 50-50. 50% για κορωνοϊό, 50% για λοιπές ασθενείς»,  διευκρίνισε σε συνέντευξη του στο Open απαντώντας στον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ.

«Σε απόλυτα νούμερα ο πληθυσμός που έχει εμβολιαστεί είναι στο 60%, ο ενήλικος πληθυσμός στο 70%. Τον ενήλικο πληθυσμό τον λέμε όχι για να ανεβάσουμε το νούμερα αλλά γιατί όλες οι χώρες και όλοι συνάδελφοι κοιτάνε τον ενήλικο πληθυσμό κατά βάση γιατί από εκεί προκύπτουν οι νοσήσεις οι βαριές που επιβαρύνουν και το σύστημα. Η πραγματικότητα είναι ότι το τελευταίο διάστημα οι καινούργιοι που μπαίνουν στο σύστημα για την πρώτη δόση είναι λιγότεροι. Έχει επιπεδωθεί στα νούμερα που αναφέρατε. Δηλαδή σαν πρώτη δόση έχουμε από 5.000 έως 10.000 εμβολιασμούς. Κατά βάση με τα ποιοτικά στοιχεία που βλέπουμε είναι νεότερος κόσμος», τόνισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

«Ο κόσμος, ειδικά οι πολύ ευαίσθητοι που λέτε, οι άνω των 60 ετών, που μιλάμε για 634.000 ανεμβολίαστο κόσμο εκ των οποίων υπάρχει μία εκτίμηση ότι ένα κομμάτι από αυτούς έχει νοσήσει άρα γύρω στους 550.000 είναι κόσμος που είναι ανεμβολίαστος πάνω από αυτή την ηλικία (...). Αυτός ο κόσμος κινδυνεύει περισσότερο. Επιχειρήσαμε πόρτα - πόρτα όπως βλέπετε με τις κινητές μονάδες. Η πραγματικότητα είναι ότι παρά την προσέλκυση ο κόσμος που έρχεται δεν είναι σε αυτή την ηλικιακή ομάδα για πρώτη δόση. Φαίνεται ότι αυτός ο κόσμος έχει κάνει μία συνειδητή επιλογή. Και είναι μεγάλη προσπάθεια να πειστεί», είπε στη συνέχεια.

Ο κ. Πλεύρης ανέφερε πως πάνω από 300 (87%) νοσηλευόμενοι στη ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι, ενώ υπάρχει και ένα 13% εμβολιασμένοι, οι οποίοι είναι και κυρίως ηλικιωμένοι.

«Αυτή τη στιγμή ο πληθυσμός που έχει εμβολιαστεί είναι στο 60%, ενώ η πραγματικότητα είναι πως το τελευταίο διάστημα έχει επιπεδοποιηθεί η καμπύλη με όσους πηγαίνουν να κάνουν την πρώτη δόση του εμβολιασμού. Στις ηλικίες 18-30 υπάρχει μία κινητοποίηση καθώς είναι και εκείνοι που θέλουν να κάνουν χρήση του πιστοποιητικού», ανέφερε.

φωτογραφία (ΙΝΤΙΜΕ)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News