Πετρέλαιο θέρμανσης: Σήμερα ξεκινά η διανομή - Πόσο θα κοστίζει το λίτρο

Ελλάδα
Πετρέλαιο θέρμανσης: Σήμερα ξεκινά η διανομή - Πόσο θα κοστίζει το λίτρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κοντά στο 1,23 – 1,25 ευρώ το λίτρο έκανε πρεμιέρα στην το πετρέλαιο θέρμανσης στην αγορά του Ηρακλείου, τιμή που είναι σημαντικά αυξημένη σε σχέση με πέρυσι όταν η εκκίνηση της περιόδου θέρμανσης έγινε στα 0,8 ευρώ

Κοντά στο 1,23 – 1,25 ευρώ το λίτρο έκανε πρεμιέρα στην το πετρέλαιο θέρμανσης στην αγορά του Ηρακλείου, τιμή που είναι σημαντικά αυξημένη σε σχέση με πέρυσι όταν η εκκίνηση της περιόδου θέρμανσης έγινε στα 0,8 ευρώ.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές της αγοράς το ενδιαφέρον των καταναλωτών είναι περιορισμένο, είτε επειδή η πλειονότητα διαθέτει απόθεμα πετρελαίου από την περυσινή περίοδο και δεν βιάζεται να προχωρήσει σε ανεφοδιασμό, είτε επειδή ελπίζουν σε καλύτερες τιμές το επόμενο διάστημα. Κάτι που εξαρτάται από την εξέλιξη των διεθνών τιμών του πετρελαίου και της ισοτιμίας ευρώ - δολαρίου.

Σημειώνεται ότι στη λήξη της περιόδου θέρμανσης, τον περασμένο Απρίλιο η τιμή του πετρελαίου διαμορφώθηκε κοντά στο 1 ευρώ.

Βενζινοπώλες της αγοράς, όπως ο Λυκούργος Σαμόλης και ο Γιάννης Μαυράκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό 98.4, δηλώνουν: «Οι παραγγελίες που περιμένουμε, είναι μικρές, πρόκειται για μία εξέλιξη καταστροφική για τον κλάδο μας».

Μάλιστα, ο Πρόεδρος των Βενζινοπωλών, Λυκούργος Σαμόλης τονίζει πως η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, ένα διαχρονικό αίτημά μας, συνιστά μονόδρομο.

Στην ίδια σελίδα και ο Γραμματέας του Συλλόγου της ΠΟΠΕΚ, Γιάννης Μαυράκης. Όπως υπογραμμίζει, η μείωση τόσο ο ΕΦΚ όσο και ο ΦΠΑ, είναι θέματα που πρέπει να εξεταστούν από τους αρμόδιους άμεσα.

Σημαντικό τμήμα των ανατιμήσεων αντισταθμίζεται από το αυξημένο σε σχέση με πέρυσι επίδομα θέρμανσης, το οποίο εκτός από το πετρέλαιο χορηγείται και σε όσους θερμαίνονται με φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και βιομάζα (πέλετ).

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές:

Οκτώβριος 2020: 0,80 ευρώ το λίτρο

Οκτώβριος 2021: 1,23-1,25 ευρώ το λίτρο

Ανάλογα μέτρα λαμβάνονται για το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια. Συγκεκριμένα:

  • Στο ρεύμα θα καταβληθεί επιδότηση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από το δίκτυο χαμηλής τάσης, ίση με 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις καταναλώσεις μέχρι 300 κιλοβατώρες το μήνα. Έτσι, η επιδότηση διαμορφώνεται σε 18 ευρώ το μήνα (από 9 ευρώ που ήταν με βάση τις αρχικές εξαγγελίες). Η χρηματοδότηση του μέτρου θα προέλθει κυρίως από τα έσοδα του Δημοσίου από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, Για καταναλώσεις από 300 - 600 κιλοβατώρες αναμένεται η παροχή πρόσθετων εκπτώσεων από τη ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς προμηθευτές. Για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου η επιδότηση διαμορφώνεται στα 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ή 24 ευρώ το μήνα.
  • Στο φυσικό αέριο ανακοινώθηκε από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας η χορήγηση έκπτωσης 15 % προς τους πελάτες της, προκειμένου να την μετακυλίσουν στους τελικούς καταναλωτές. Η τιμή του φυσικού αερίου για οικιακή κατανάλωση από μεγάλο προμηθευτή διαμορφώθηκε τον περασμένο μήνα στα 0,05401 ευρώ ανά κιλοβατώρα έναντι 0,0155 ευρώ το Σεπτέμβριο του 2020.

«Φωτιά» όμως έχουν πάρει τελευταία και οι τιμές των υγρών καυσίμων στην Κρήτη, όπου στο Ρέθυμνο για παράδειγμα η μέση τιμή της αμόλυβδης είναι στο 1,79 ευρώ με προοπτική να αγγίξει τα 2 ευρώ, ενώ η τιμή του πετρελαίου κίνησης κυμαίνεται στο 1,49 ευρώ με προοπτική να φτάσει το 1,65 έως 1,70 ευρώ το λίτρο. Ελαφρώς μειωμένες οι τιμές στο Ηράκλειο, με την αμόλυβδη να πωλείται στο 1,74 με 1,75 και το πετρέλαιο κίνησης στο 1,45 με 1,46 ευρώ το λίτρο. Πρατηριούχοι και καταναλωτές σχολιάζουν πως η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης είναι μονόδρομος, όπως και η μείωση του ΦΠΑ.

Αμόλυβδη: 1,79 ευρώ το λίτρο με προοπτική 2,00 ευρώ

Πετρέλαιο κίνησης: 1,49 ευρώ με προοπτική 1,65-1,70 ευρώ το λίτρο

Αμόλυβδη: 1,74 με 1,75 ευρώ το λίτρο 

Πετρέλαιο κίνησης: 1,45 με 1,46 ευρώ το λίτρο

Ποιοι θα πάρουν επίδομα θέρμανσης

Σε ό,τι έχει να κάνει με τους δικαιούχους, το επίδομα θέρμανσης απευθύνεται σε φυσικά πρόσωπα, τα οποία χρησιμοποιούν, πλην του πετρελαίου θέρμανσης, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα ή βιομάζα, προς κάλυψη των αναγκών των πρώτων τους κατοικιών σε θέρμανση.

Όπως δείχνουν οι υπολογισμοί του υπουργείου Οικονομικών, ένας αριθμός της τάξης των 1,45 εκατ. νοικοκυριών δύναται να επιδοτηθεί από το εν λόγω επίδομα, με τη συνολική κρατική δαπάνη να φτάνει τα 168 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό, το οποίο είναι διπλάσιο από πέρυσι, δυστυχώς φαίνεται να συνεχίζει να μην είναι αρκούντως βοηθητικό για τους καταναλωτές, λόγω των φοβερών αυξήσεων στην αγορά ενέργειας.

Το ποσό επιδότησης θα υπολογίζεται βάσει του πολλαπλασιασμού του βασικού ποσού, το οποίο καθορίζεται για φέτος στα 300 ευρώ, με τον συντελεστή επιδότησης, ο οποίος κυμαίνεται από 0,12 έως 1,62 και ορίζεται βάσει του ψύχους της περιοχής που βρίσκεται η κάθε κύρια κατοικία. Στο αποτέλεσμα που θα προκύπτει από τον παραπάνω πολλαπλασιασμό θα γίνεται μια προσαύξηση της τάξης του 20% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του εκάστοτε δικαιούχου. Το ποσό που θα προκύπτει, όποιο κι αν είναι, δε θα μπορεί να μεταφραστεί σε επιδότηση ανώτερη των 750 και κατώτερη των 100 ευρώ.

Δικαιούχοι της είσπραξης του επιδόματος θα είναι άγαμοι φορολογούμενοι ή έγγαμοι φορολογούμενοι, ακόμη κι αν βρίσκονται σε κατάσταση χηρείας, ή εν διαστάσει οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο εισόδημα μέχρι 14.000 ευρώ και έφεραν στην κατοχή τους την 1η Ιανουαρίου του 2021 κτίσματα και οικόπεδα εντός του σχεδίου πόλεως αντικειμενικής αξίας μέχρι 180.000 ευρώ.

Το επίδομα θα λάβουν επίσης έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι, οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Έτσι, τα εισοδηματικά όρια για τις οικογένειες αυξάνονται: Σε 23.000 ευρώ για οικογένεια με δύο γονείς και ένα τέκνο. Σε 26.000 ευρώ για οικογένεια με δύο γονείς και δύο τέκνα. Σε 29.000 ευρώ για οικογένεια με δύο γονείς και τρία τέκνα.

Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας επιπλέον προϋπόθεση για να λάβουν το επίδομα θέρμανσης είναι η κύρια κατοικία να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 2.500 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News