Ελλάδα

Αυξήθηκαν οι ηλεκτρονικές απάτες μέσω συναλλαγών κατά 200% - Τι πρέπει να προσέχουμε

Από την έναρξη της πανδημίας, απατεώνες έχουν καταφέρει να αφαιρέσουν με τη μέθοδο phising ποσά συνολικού ύψους 40 εκατ. ευρώ

Ανοδικά επίπεδα καταλαμβάνουν οι απάτες μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών τους πρώτους 9 μήνες του 2021 με την αύξηση να ανέρχεται σε επίπεδα του 200%.  Άμεση συνέπεια είναι οι μη υποψιασμένοι πολίτες  να χάνουν με άδικο τρόπο τα χρήματα τους.   Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στο OPEN, οι αρχές διαπίστωσαν πως από την έναρξη της πανδημίας απατεώνες έχουν καταφέρει να αφαιρέσουν  ποσό αξίας 40 εκατ. Ευρώ με τη μέθοδο phising.

Για να κατανοήσει κανείς το μέγεθος της ζημιάς αρκεί να αναλογιστεί πως την περίοδο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου, ημερησίως έφευγαν από τις τραπεζικές καταθέσεις χρηματικά πόσα της τάξης των 150.000 ευρώ. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι πολίτες πραγματοποίησαν ηλεκτρονικές συναλλαγές  καθότι το λοκντάουν όπως επιβλήθηκε ήταν μόνιμο.  Το αποτέλεσμα ήταν αρκετοί να εκμεταλλευτούν τους κυβερνητικούς χειρισμούς με σκοπό το ίδιον όφελος.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, οι δράστες έχουν χρησιμοποιήσει πάνω από 100 μεθόδους ηλεκτρονικής απάτης, που κυρίως αφορούν σε συναλλαγές με τράπεζες. Η πιο συνηθισμένη πρακτική είναι εκείνη του sms που λαμβάνει το «θύμα» στο κινητό από άγνωστο παραλήπτη. Μόλις ο παραλήπτης λάβει το sms, αυτόματα του εμφανίζεται ένα link όπου του ζητάει καταχώρηση στοιχείων. Ο παραλήπτης καταχωρεί τα στοιχεία του και οι επιτήδειοι καταφέρνουν να αποσπάσουν από τον τραπεζικό του λογαριασμό ένα αξιοσέβαστο χρηματικό ποσό.

Συναγερμός στις αρχές

Στο πλαίσιο αυτό, την Δευτέρα έλαβε χώρα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ευρεία σύσκεψη για το θέμα υπό τον υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο και την συμμετοχή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Εκεί αποφασίστηκε η δημιουργία συντονιστικού κέντρου στην Αστυνομία για τις διαδικτυακές απάτες και την υποκλοπή στοιχείων τραπεζικών καρτών με την τεχνική ηλεκτρονικού «ψαρέματος»-phishing, με την συμμετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος, της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και άλλων συναρμόδιων φορέων και υπηρεσιών, ενώ άμεσα ξεκινάει μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών, με συμβουλές για την προστασία τους από τους επιτήδειους απατεώνες.

Σκοπός της σύσκεψης ήταν κατάστρωση ενός σχεδίου για την άμεση λήψη αποφάσεων ώστε το φαινόμενο της εξαπάτησης να περιοριστεί σημαντικά. Όπως επίσης και να υπάρξει ευαισθητοποίηση ως προς τη συγκεκριμένη μέθοδο «ψαρέματος», μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τηλεφωνικών μηνυμάτων.

Ποιοι συμμετείχαν

Στην σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, ο γενικός γραμματέας Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Τραπεζών, Βασίλειος Ράπανος, ο αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ένωσης Τραπεζών, Σπυρίδων Ανδρονικάκης, ο διευθυντής Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών, Γεώργιος Πάσχας, η γενική γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Χαρούλα Απιλαγάκη, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής, Ιωάννης Γραμματικάκης, ο διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αστυνομικός διευθυντής Βασίλειος Παπακώστας και ο διευθυντής της Οικονομικής Αστυνομίας, αστυνομικός διευθυντής Δημήτρης Λουκόπουλος.

Τι δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη

 «Δυστυχώς, το φαινόμενο της εξαπάτησης των πολιτών με απώλειες για την περιουσία τους, με δήθεν μηνύματα, με πλαστά μηνύματα από τράπεζες, έχει εξαπλωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πήρε την πρωτοβουλία αυτής της σύσκεψης εργασίας με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, με τον πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να συντονίσουμε τη δράση μας, για να προστατεύσουμε την περιουσία των πολιτών. Η πρώτη απόφαση ασφαλώς είναι να πραγματοποιηθεί μία πολλή μεγάλη ενημερωτική εκστρατεία των πολιτών, ώστε να προλάβουμε την περαιτέρω εξάπλωση του φαινομένου και οι ίδιοι οι πολίτες να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν για να προστατεύσουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς και την περιουσία που έχουν αποκτήσει με προσπάθειες συχνά μίας ολόκληρης ζωής. Δημιουργούμε επίσης ένα συντονιστικό κέντρο, ώστε οι διωκτικές Αρχές της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας, την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες, να υπάρξει συντονισμένη δράση,  ακόμα πιο αποτελεσματική, με σκοπό να χτυπηθούν οι απατεώνες που κάνουν αυτές τις εγκληματικές πράξεις και να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια