Ελλάδα

Γρ. Παπαδάκης: Οι κτηνοτρόφοι βιώνουν βιβλική καταστροφή από τη νέα ΚΥΑ

«Η καταστροφή των κτηνοτρόφων είναι βιβλική», αναφέρει ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου Γρύλλο Παπαδάκη

Την αντίθεση για τη νέα ΚΥΑ που αφορά τους βοσκότοπους εξέφρασε με επιστολή  ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας προς τους  υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό και Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Στη συγκεκριμένη επιστολή, ο Πρόεδρος του ΣΕΚ, Παναγιώτης Πεβερέτος, επισημαίνει  πως οι αλλαγές που επιφέρει για τα μικρότερα του έτους αιγοπρόβατα δημιουργούν τεράστια προβλήματα στους βοσκότοπους που αναλογούν, χωρίς να είναι κατανοητή η αναγκαιότητά της. Ταυτόχρονα, υποστηρίζει πως η νέα ΚΥΑ έχει σαφές οικονομικό αντίκτυπο στους κτηνοτρόφους.

Αναλυτικά, η επιστολή:

«Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), με βάση την νέα ΚΥΑ για την κατανομή βοσκοτόπων στους κτηνοτρόφους της χώρας, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 4585/5-10-2021 εκφράζει την αντίθεσή του με την δημοσίευσή της λίγες μόλις μέρες πριν από την καταβολή των ενισχύσεων και ζητά την ανάκλησή της.

Οι αλλαγές που επιφέρει για τα μικρότερα του έτους αιγοπρόβατα δημιουργούν τεράστια προβλήματα στους βοσκότοπους που αναλογούν, χωρίς να είναι κατανοητή η αναγκαιότητά της, με άμεση επίδραση στις επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων, λόγω και της αναδρομικής ισχύος τους.

Οι αντιδράσεις των κτηνοτρόφων μελών μας είναι σημαντικές απ΄ όλη ην Ελλάδα και για τον λόγο αυτό ζητάμε:

- Άμεση ανάκληση της νέας ΚΥΑ και για εφέτος να ισχύσει η προηγούμενη ΚΥΑ.

- Άμεση έναρξη διαλόγου με τις Οργανώσεις των κτηνοτρόφων για το τι θα ισχύσει την επόμενη χρονιά.

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε εποικοδομητική συζήτηση».

Το neakriti.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου Γρύλλο Παπαδάκη ο οποίος μίλησε εκτενώς για τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι κτηνοτρόφοι.

«Η καταστροφή των κτηνοτρόφων είναι βιβλική. Πριν δέκα ημέρες ψηφίστηκε η νέα ΚΥΑ, η οποία διαχωρίζει το ζωικό κεφάλαιο ανάλογα με την ηλικία του. Η ΚΥΑ μέχρι και πέρυσι έδινε τη δυνατότητα στον κτηνοτρόφο οποίος είχε στην κατοχή του 250 αρνιά να έχει επιδότηση από το ελληνικό κράτος 10.000-12.000 ευρώ. Φέτος, το χρηματικό ποσό ανέρχεται στα 1400-1500 ευρώ. Τα χρήματα αυτά τα έπαιρνε ο αγρότης/ κτηνοτρόφος όταν και εφόσον εκτός του αριθμού των προβάτων, είχε και τις απαιτούμενες προδιαγραφές ο χώρος της κτηνοτροφικής μονάδας. Με τη νέα ΚΥΑ, τα πρόβατα τα οποία είναι κάτω του 1 έτους θεωρούνται πλέον ξέχωρα με αποτέλεσμα αυτό να δημιουργεί προβλήματα σε κτηνοτρόφους. Οι κτηνοτρόφοι είναι αναγκασμένοι να μεγαλώσουν το χώρο τους. Εμείς ζητάμε άμεσα αναστολή της νέας ΚΥΑ. Η νέα ΚΥΑ ερημώνει τα χωριά και πολλοί κτηνοτρόφοι θα βρεθούν σε δύσκολη κατάσταση. Η νέα ΚΥΑ θα μας οδηγήσει στους δρόμους άμεσα αρχής γενομένης τη Δευτέρα».

Φωτογραφία από unsplash 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια