Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Κλειστά τα σχολεία σε Αττική, Χαλκιδική και Εύβοια την Παρασκευή - «Δύσκολο το επόμενο διήμερο»

Ελλάδα
Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Κλειστά τα σχολεία σε Αττική, Χαλκιδική και Εύβοια την Παρασκευή - «Δύσκολο το επόμενο διήμερο»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο διήμερο», ανέφερε στην έκτακτη ενημέρωση που έλαβε χώρα σήμερα Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης

Έκτακτη ενημέρωση για την κακοκαιρία «Μπάλλος», πραγματοποίησε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, με αφορμή τα έντονα φαινόμενα, προειδοποιώντας ότι το επόμενο διήμερο θα είναι δύσκολο.

Παράλληλα ανέφερε ότι δεκάδες είναι τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα μας, με αρκετούς δρόμους να έχουν πλημμυρίσει και να γίνονται απροσπέλαστοι.

Παράλληλα στην έκτακτη ενημέρωσή του ο υπουργός, τόνισε πως «δεν υπάρχει κανένας εφησυχασμός, ούτε από την Πολιτεία, ούτε από τους πολίτες. Όλες οι δυνάμεις είναι σε ετοιμότητα». Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, αύριο τα σχολεία θα είναι κλειστά σε Αττική, Χαλκιδική και Εύβοια.

Η κακοκαιρία «Μπάλλος» σαρώνει ολόκληρη τη χώρα, δημιουργώντας δεκάδες προβλήματα, ενώ στο «κόκκινο» είναι η κίνηση στους δρόμους.

Πολλά είναι τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία «Μπάλλος», με τους δρόμους της Αττικής να επικρατεί το απόλυτο χάος και τους οδηγούς να παραμένουν για ώρα μέσα στα οχήματά τους. Αρκετοί δρόμοι έχουν πλημμυρίσει, με συνέπεια να είναι απροσπέλαστοι.

Την ίδια ώρα, διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων σε τμήμα της Λεωφόρου Κηφισίας, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., λόγω συσσώρευσης μεγάλης ποσότητας νερού, ενώ οι ισχυρές καταιγίδες, είχαν ως αποτέλεσμα λεωφορείο που εκτελούσε το δρομολόγιο Πειραιάς-Βούλα να καλυφθεί σχεδόν ολόκληρο από νερό, ενώ ακινητοποιήθηκε στο σημείο.

Χαρακτηριστικές είναι οι φωτογραφίες, με τα νερά να σχηματίζουν μικρό καταρράκτη στον περιφερειακό Λυκαβηττού κατά τη διάρκεια της καταρρακτώδους βροχής που πέφτει τις τελευταίες ώρες στην Αττική.

Την ίδια ώρα σχέδιο για μετακινήσεις των κατοίκων των περιοχών που βρίσκονται στο «κόκκινο», όσον αφορά τον κίνδυνο πλημμύρας, υλοποιεί από το πρωί το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και τους Δήμους, εφαρμόζοντας για πρώτη φορά το συγκεκριμένο μέτρο, στο πλαίσιο της βασικής πολιτικής της νέας ηγεσίας, που έχει ως κύριο άξονα την πρόληψη και πρωτίστως την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Οχήματα διασχίζουν τη Λεωφ. Κηφισίας στο ύψος του Νέου Ψυχικού, που έχει πλημμυρίσει λόγω της καταρρακτώδους βροχής. Διεκόπη, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Πειραιώς, σε δύο σημεία, λόγω συσσώρευσης μεγάλης ποσότητας νερού.

Ειδικότερα, η κυκλοφορία διεκόπη από το ύψος της Πέτρου Ράλλη στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Πειραιά και το ύψος της οδού Χαμοστέρνας στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, ενώ η Πυροσβεστική μέχρι στιγμής έχει δεχθεί δεκάδες κλήσεις για πλημμύρες κυρίως σε υπόγεια σε Νέα Φιλαδέλφεια, Κάτω Πατήσια, Περιστέρι, Μοσχάτο και Κηφισιά.

Συναγερμός στην Στερεά Ελλάδα

Σε συναγερμό βρίσκονται όλες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένονται σε ολόκληρη την Περιφέρεια.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας έχει αναπτυχθεί ένας μεγάλος στόλος από χωματουργικά μηχανήματα έτσι ώστε να υπάρχει δυνατότητα άμεσων επεμβάσεων κυρίως στις πυρόπληκτες περιοχές και κυρίως στα ρέματα και τα γεφύρια που έχουν κριθεί ως επικίνδυνα.

Ακόμη έχουν μισθωθεί και ξενοδοχεία και έχουν δεσμευτεί θέσεις φιλοξενίας για την Εύβοια και την Βοιωτία για όλους εκείνους οι οποίοι είτε φοβούνται να παραμείνουν στα σπίτια τους και θέλουν να απομακρυνθούν προληπτικά είτε στην πορεία των φαινομένων αποφασιστεί η μεταφορά τους μέσω της προληπτικής απομάκρυνσης ή ακόμη για την πιθανότητα να υπάρξει απεγκλωβισμός πληγέντων.

Έκκληση για να αποφεύγουν τις άσκοπες προσπάθειες και τις άσκοπες μετακινήσεις οι κάτοικοι σε ολόκληρη την Περιφέρεια απευθύνει ο περιφερειάρχης κ. Φάνης Σπανός, ο οποίος σε δήλωσή του υπογραμμίζει πως «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, τα οποία αναμένεται να πλήξουν την Περιφέρειά μας. Οι κίνδυνοι για πλημμυρικά φαινόμενα είναι υπαρκτοί και γι' αυτό καταβάλλεται η μέγιστη προσπάθεια για την ελαχιστοποίησή τους. Είναι σημαντικό να δρούμε με σύνεση και ψυχραιμία».

Εγκλωβίστηκαν από τις πλημμύρες επιβάτες ΙΧ οχημάτων στην Κέρκυρα

Τον απεγκλωβισμό πολλών επιβατών ΙΧ αυτοκινήτων που ακινητοποιήθηκαν ή παρασύρθηκαν από την υπερχείλιση του ρέματος μετά από τη σφοδρή βροχόπτωση που έπληξε νωρίς το μεσημέρι την Κέρκυρα, επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στη Μεσογγή και τα Μωραΐτικα. Στην επιχείρηση διάσωσης συνδράμουν, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, άνδρες της ΕΜΑΚ, καθώς και ένα ελικόπτερο του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας - Διάσωσης του αεροπορικού τομέα (ΕΚΣΕΔ /ΑΤ).

Ήδη, οι κλήσεις που δέχθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία του νησιού ξεπερνούν τις 300, ενώ σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες έχουν πλημμυρίσει και πολλά σπίτια στις συγκεκριμένες περιοχές, χωρίς να είναι γνωστός ακόμη ο αριθμός τους. Όπως αναφέρθηκε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οδηγοί και επιβάτες που απεγκλωβίστηκαν από τα ΙΧ αυτοκίνητά του έχουν ήδη μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ 

(Φωτογραφίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News