Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου: Πέφτουν υπογραφές για τη συμφωνία - Ο ρόλος της Κρήτης

Κρήτη
Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου: Πέφτουν υπογραφές για τη συμφωνία - Ο ρόλος της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αύριο, Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, αναμένεται να υπογραφεί στην Αθήνα η συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου κατά τη συνάντηση που θα πραγματοποιήσουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, και ο υπουργός Ηλεκτρισμού και ΑΠΕ, Mohamed Shaker

Από τα λόγια στις... πρώτες υπογραφές θα περάσουν αύριο Ελλάδα και Αίγυπτος για το φιλόδοξο εγχείρημα του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών, που έχει στο επίκεντρο το νησί μας, μιας και η Κρήτη φαίνεται να δεσπόζει στο βασικό σενάριο όδευσης του υποθαλάσσιου καλωδίου, για το οποίο εξετάζονται πάντως και άλλες εναλλακτικές διαδρομές (μέσω Πελοποννήσου και Αττικής).

Όπως έγινε γνωστό, αύριο αναμένεται να υπογραφεί στην Αθήνα η συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου κατά τη συνάντηση που θα πραγματοποιήσουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, και ο υπουργός Ηλεκτρισμού και ΑΠΕ, Mohamed Shaker.

Πρόκειται για την πρώτη διασύνδεση μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, η οποία θα βελτιώσει την ασφάλεια εφοδιασμού της περιοχής, αυξάνοντας τις διασυνοριακές ανταλλαγές ενέργειας, αλλά θα επιτρέψει επιπλέον την περαιτέρω ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την τροφοδοσία του αγωγού.

Οι βάσεις για την υπογραφή της συμφωνίας τέθηκαν κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Κάιρο τον Ιούνιο, στο πλαίσιο της οποίας ο κ. Σκρέκας συναντήθηκε με τον κ. Shaker αλλά και την υπουργό Περιβάλλοντος της Αιγύπτου, Yasmine Fouad, και τον υπουργό Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων, Tarek El Molla, και συζήτησε τα σχέδια για ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών με την πόντιση υποθαλάσσιου καλωδίου.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Η καταρχήν συμφωνία προβλέπει την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης (MoU) μεταξύ των δύο υπουργείων, το οποίο θα μπορούσε να εξελιχθεί σε διακυβερνητική συμφωνία.

Προβλέπεται, επίσης, να εξεταστεί η προοπτική ένταξης του έργου στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της διασύνδεσης των Διευρωπαϊκών Δικτύων Ενέργειας, κάτι που θα διευκολύνει τόσο την αδειοδότηση όσο και τη χρηματοδότηση του έργου.

Το σχεδιαζόμενο υποβρύχιο καλώδιο, που θα συνδέει την Αίγυπτο με την Ελλάδα, θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια ισχύος 2 GW, αλλά αυτή η ποσότητα σχεδιάζεται να περάσει στην Ε.Ε., επιδιώκοντας να «πρασινίσει» την κατανάλωση χωρών-μελών της. Πληροφορίες θέλουν προς την κατεύθυνση αυτή να δρομολογούνται η νέα διασύνδεση Ελλάδας-Ιταλίας, αλλά και η ενίσχυση της γραμμής μεταφοράς με τη Βουλγαρία. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οδεύσεις που εξετάζονται προκειμένου το υποβρύχιο καλώδιο να φτάσει στην Ελλάδα από την Αίγυπτο είναι αυτές της Κρήτης, της Αττικής και της Πελοποννήσου. Μελέτες γίνονται και για τις τρεις διαδρομές, προκειμένου να επιλεχθεί εκείνη που θα εξυπηρετεί καλύτερα τις ανάγκες μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος προς την «καρδιά» της Ευρώπης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News