Χωρίς φαγητό έξι στους εκατό Έλληνες – Έρχεται κύμα ακρίβειας

Κρήτη
Χωρίς φαγητό έξι στους εκατό Έλληνες – Έρχεται κύμα ακρίβειας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέτρια ή σοβαρή ανεπάρκεια τροφής αντιμετώπισε το 2020 το 6,1% του ελληνικού πληθυσμού, σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ

Μέτρια και σοβαρή ανεπάρκεια τροφής αντιμετώπισε πέρυσι το 6,1% του ελληνικού πληθυσμού, έναντι 8% του 2019. Αλλά και ένα μεγάλο άλλο μέρος του πληθυσμού της χώρας δεν είχε και την καλύτερη διατροφή, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, που ανακοίνωσε η ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Τα στοιχεία αυτά σχολίασαν «ΝΚ» οι εκπρόσωποι των εργαζομένων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία τους για το άμεσο μέλλον, λόγω του μεγάλου κύματος ακρίβειας, προ των πυλών του οποίου βρισκόμαστε, ενόψει ενός χειμώνα εξαιρετικά δύσκολου για τους περισσότερους ανθρώπους, όχι μόνο μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Συγκεκριμένα, η ΕΛ.ΣΤΑΤ. ανακοίνωσε ότι το 6,1% του πληθυσμού της χώρας αντιμετώπισε πέρυσι μέτρια και σοβαρή ανεπάρκεια τροφής, έναντι 8% το 2019, ενώ το 1,6% από 1,5% το 2019 αντιμετώπισε μόνο σοβαρή ανεπάρκεια τροφής.

Σύμφωνα, επίσης, με την έρευνα της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για την επάρκεια τροφής:

* Το 13,2% του πληθυσμού ανησύχησε ότι δε θα είχε αρκετή τροφή για να καλύψει τις ανάγκες του.

* Το 12,8% δεν είχε τη δυνατότητα να τραφεί με υγιεινή και θρεπτική τροφή.

* Το 14,1% έφαγε μόνο ορισμένα είδη τροφών.

* Το 6,2% αναγκάστηκε να παραλείψει ένα γεύμα.

* Το 6,6% έφαγε λιγότερο απ’ όσο θεωρούσε ότι είχε ανάγκη.

* Το 2,7% έμεινε χωρίς τροφή.

* Το 3% του πληθυσμού πεινούσε, αλλά δεν έφαγε.

* Το 2,2% πέρασε μια ολόκληρη ημέρα χωρίς τροφή.

* Το 96,9% των νοικοκυριών έχει επάρκεια τροφής.

* Το 0,7% των νοικοκυριών έχει χαμηλή επάρκεια τροφής.

* Το 2,4% των νοικοκυριών έχει πολύ χαμηλή επάρκεια τροφής.

Όπως επεξηγεί η ΕΛ.ΣΤΑΤ., ένα νοικοκυριό θεωρείται ότι έχει μέτρια και σοβαρή ανεπάρκεια τροφής όταν τουλάχιστον ένα μέλος τού νοικοκυριού δήλωσε ότι, κατά τη διάρκεια των 12 προηγούμενων μηνών πριν τη διενέργεια της έρευνας, αναγκάστηκε να παραλείψει ένα γεύμα, έφαγε λιγότερο απ’ όσο θεωρούσε ότι είχε ανάγκη, έμεινε χωρίς τροφή, πεινούσε αλλά δεν έφαγε, πέρασε μια ολόκληρη ημέρα χωρίς τροφή, λόγω έλλειψης χρημάτων ή άλλων πόρων.

Ενώ ένα νοικοκυριό θεωρείται ότι έχει σοβαρή ανεπάρκεια τροφής, όταν τουλάχιστον ένα μέλος του νοικοκυριού δήλωσε ότι, κατά τη διάρκεια των 12 προηγούμενων μηνών πριν τη διενέργεια της έρευνας, πέρασε μια ολόκληρη ημέρα χωρίς τροφή λόγω έλλειψης χρημάτων ή άλλων πόρων.

«Έρχονται μέρες ακόμα δυσκολότερες»

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς: «Καταρχάς, εμείς δε βλέπουμε τα νούμερα, γιατί πίσω από τα νούμερα βλέπουμε ανθρώπους. Και η υπόθεση αυτή αφορά όλη την κοινωνία, είτε είναι στην Κρήτη είτε είναι στην υπόλοιπη Ελλάδα. Από ’κει και πέρα, πολύ φοβάμαι ότι θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο η κατάσταση, γιατί ήδη αντιμετωπίζουμε αυτό το κύμα ακρίβειας που έρχεται, το οποίο μας έχει απασχολήσει σαν Εργατικό Κέντρο. Και η ανησυχία μας είναι μεγάλη. Πρώτης ανάγκης αγαθά βλέπουμε να παίρνουν τον ανήφορο, με ραγδαίους ρυθμούς. Βλέπε καύσιμα. Βλέπε λογαριασμούς ΔΕΗ, νερό, αλεύρι, ξυλεία και γενικά μια σειρά αγαθών, που όλα αυτά δημιουργούν ένα ντόμινο αυξήσεων που θα το βρούμε μπροστά μας».

Και προσθέτει «αν για παράδειγμα αυξηθεί το κόστος του ρεύματος στον αγρότη, αυτό θα έχει ως συνέπεια ότι θα έχουμε στα κηπευτικά αύξηση των τιμών. Και με τις αυξήσεις στα βασικά αγαθά διαβίωσης, αυτοί πάντα που την πληρώνουν είναι τα χαμηλά εισοδήματα, που ήδη αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Αυτοί ακόμα και τώρα, που συντηρούνται οριακά, αύριο θα βρεθούν σε μια δύσκολη κατάσταση ακόμα και για τις καθημερινές τους ανάγκες».

Εξάλλου, ο συνδικαλιστής χαρακτηρίζει ως κατάντια να υπάρχουν άνθρωποι που να υποσιτίζονται στην Ελλάδα που ως χώρα δεν αντιμετώπισε ποτέ άλλοτε τέτοιες καταστάσεις, παρά μόνο σε περιόδους όπως αυτή της Κατοχής και άλλα χρόνια δύσκολα που υπήρξαν πριν από πολλές δεκαετίες.

Στο μεταξύ, το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, μέσα στο επόμενο διάστημα, θα ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα της ακρίβειας και μάλιστα δεν αποκλείεται - όπως μας λέει ο Στέλιος Βοργιάς - να κάνει προσφυγή και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, για να καταγγείλει φαινόμενα αισχροκέρδειας.

 «Ακρίβεια παντού»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Ηρακλείου της ΑΔΕΔΥ Γρηγόρης Κοκοβάκης τόνισε: «Ουσιαστικά, από τη στιγμή που όλα τα είδη ακριβαίνουν και δεν υπάρχει σταθερό και εγγυημένο εισόδημα, είναι φυσικό ότι πάρα πολλά νοικοκυριά που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα δεν έχουν πρόσβαση σε αυτά τα αγαθά που λέμε ότι είναι σε επάρκεια.

Επομένως, δεν μπορεί να υπάρξει ίση κατανομή και σε αυτά τα αγαθά. Από ’κει και μετά πρέπει να παρθούν πολιτικά μέτρα, για να μπορέσουν να προστατεύσου κατά κάποιον τρόπο τους οικονομικά ασθενέστερους απέναντι στην ακρίβεια, για να μπορούν να ανταπεξέλθουν και να μπορούν και αυτοί να απολαύσουν τα αγαθά που είναι σε επάρκεια».

Καταλήγοντας, ο ίδιος θεωρεί ότι τα κυβερνητικά μέτρα προσφέρουν μία μερική ανακούφιση, που δε θα αποτρέψουν όμως τη σταδιακή ανατίμηση των ειδών πρώτης ανάγκης.

φωτογραφία pexels

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News