Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Πολύμηνες καθυστερήσεις χειρουργείων που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών

Ελλάδα
Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Πολύμηνες καθυστερήσεις χειρουργείων που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο αριθμός των ασθενών που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για προγραμματισμένο χειρουργείο ξεπερνά τις 10.000»

   Κοινοβουλευτική παρέμβαση αναφορικά με «τους χιλιάδες ασθενείς στις λίστες αναμονής για χειρουργείο», πραγματοποίησαν 45 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας.

Όπως επισημαίνει ο κ. Βαρδάκης, παρά την κατάθεση σχετικής ερώτησης αναφορικά με τις πολύμηνες καθυστερήσεις χειρουργείων που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών, προς τον Υπουργό Υγείας στις 30/06/21, δεν έχει υπάρξει ακόμα καμία επίσημη απάντηση, ενώ η ταλαιπωρία ανθρώπων με σοβαρά προβλήματα υγείας συνεχίζεται.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στα τοπικά μέσα, αλλά και καταγγελίες ασθενών, μόνο στα νοσοκομεία της Κρήτης, ο αριθμός των ασθενών που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για προγραμματισμένο χειρουργείο ξεπερνά τις 10.000!

Η υποστελέχωση των νοσοκομείων, σε συνδυασμό με την αναστολή των τακτικών χειρουργείων που επιβλήθηκε από το Υπουργείο λόγω πανδημίας, τις μειώσεις χειρουργικών κρεβατιών, αλλά και τις συγχωνεύσεις κλινικών, δημιούργησε μία εκρηκτική κατάσταση στα νοσοκομεία, η οποία παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις μετά και τις αναστολές του υγειονομικού προσωπικού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ΠΑΓΝΗ, στη Ογκολογική Κλινική του οποίου, τα χειρουργικά κρεβάτια από 17 έχουν μειωθεί στα 9, ενώ στην Ορθοπεδική, από τα 21 χειρουργικά τραπέζια λειτουργούν μόνο τα 5.

Για το Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, από την άλλη πλευρά, υπάρχουν καταγγελίες ασθενών, που βρίσκονται σε λίστα αναμονής για χειρουργείο εδώ και 2 χρόνια!

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα, ασθενείς, που θα μπορούσαν να χειρουργηθούν δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης της υγείας τους, να αναγκάζονται να στραφούν σε ιδιωτικές κλινικές, πληρώνοντας τεράστια ποσά για να χειρουργηθούν, ενώ από την άλλη, καμία μέριμνα δεν υπάρχει για τους ασθενείς εκείνους, οι οποίοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν τα υπέρογκα νοσήλια των ιδιωτικών κλινικών.

Για τους λόγους αυτούς οι βουλευτές καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει πού οφείλεται το γεγονός ότι, εξακολουθεί ακόμα και σήμερα η πολύμηνη καθυστέρηση σημαντικών χειρουργείων, τη στιγμή που η κυβέρνηση επαίρεται για σταθεροποίηση της εικόνας της πανδημίας, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί με σκοπό την αύξηση των χειρουργικών κρεβατιών στα δημόσια νοσοκομεία και ποιος είναι ο προγραμματισμός του Υπουργείου για την ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας με υγειονομικό προσωπικό που ο κ. Υπουργός έχει εξαγγείλει, με σκοπό την εύρυθμη λειτουργία τους.

φωτογραφία (intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News