Yale - Νικόλαος Χρηστάκης: «Δεν είμαστε στην αρχή του τέλους της πανδημίας» - Τι εκτιμά ο καθηγητής

Ελλάδα
Yale - Νικόλαος Χρηστάκης: «Δεν είμαστε στην αρχή του τέλους της πανδημίας» - Τι εκτιμά ο καθηγητής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι εκτιμήσεις του καθηγητή Ιατρικής και Κοινωνιολογίας του Yale, Νικόλαου Χρηστάκη, για το τέλος της πανδημίας και το ποσοστό της γενικής ανοσίας

Για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού μίλησε ο καθηγητής Ιατρικής και Κοινωνιολογίας του Yale, Νικόλαος Χρηστάκης, ο οποίος διαχώρισε τις φάσεις της κατάστασης που βιώνουμε και απαντά στο πότε θα τελειώσει όλο αυτό. Μάλιστα, θεωρεί ότι: «Κατά τη γνώμη μου δεν είμαστε στην αρχή του τέλους της πανδημίας αλλά πλησιάζουμε το τέλος της αρχής»

 Ο ίδιος χωρίζει την πανδημία σε συγκεκριμένες φάσεις. Η πρώτη είναι αυτή που ζούμε ακόμα, του επιδημιολογικού συναγερμού, που θα συνεχίζεται μέχρι να εμβολιαστεί ή να νοσήσει ένα ικανό ποσοστό πληθυσμού.

 Για το ποσοστό εμβολιασμού που θα μας δώσει γενική ανοσία ο καθηγητής του Yale δηλώνει στο ΣΚΑΪ:« Νομίζω ότι χρειαζόμαστε τουλάχιστον 85%, ενώ με το αρχικό στέλεχος, θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε και με πολύ χαμηλότερο ποσοστό.  Αλλά ο ιός έχει γίνει πιο μολυσματικός και επειδή ο ιός έχει γίνει πιο μολυσματικός, νομίζω ότι τώρα για να είμαστε ασφαλείς, θα πρέπει να εμβολιάσουμε το 85 ή το 90% του πληθυσμού, είτε να εμβολιάσουμε, είτε να μολυνθεί».

Κι έπειτα, μέσα στο 2022, θα περάσουμε στη δεύτερη φάση. «Eίναι σαν ένα τσουνάμι που έχει ρημάξει τη γη και δηλαδή έχει έρθει το κύμα και έχει και συνέχεια και έχει καταστρέψει όλα τα σπίτια και επιτέλους το νερό φεύγει. Και τώρα πρέπει να καθαρίσουμε.  Αυτή είναι η δεύτερη φάση. Η  δεύτερη φάση, την οποία λέτε θα ζήσουμε από το '22 και μετά. 2022 μέχρι '23-'24 περίπου. Το χειρότερο τότε θα είναι τα προβλήματα που θα αφήσει πίσω του ο ιός. Για τον κάθε άνθρωπο που πεθαίνει από covid, περίπου 5 θα έχουν πάθει… η καρδιά τους, τα νεφρά τους, οι πνεύμονες των ανθρώπων…για κάθε έναν που πεθαίνει είναι περίπου 5 που ζουν, άλλα επιζούν με κάποια βλάβη», προσθέτει ο κ. Χρηστάκης.

  Για την πρώτη φάση η οποία, παρά το γεγονός ότι ολοκληρώνεται, δεν παύει να είναι επικίνδυνη ο καθηγητής επισημαίνει: «Θα μπορούσαμε να τελειώσουμε το πόλεμο τώρα. Άμα όλοι παίρναμε τα εμβόλια, θα τελείωνε ο πόλεμος. Άμα πάρεις τη μόλυνση έχεις 1% να πεθάνεις...Άμα πάρεις το εμβόλιο έχεις όμως ένα εκατομμύριο λιγότερο να πεθάνεις. Δεν βλέπω εγώ το λόγο να μην πάει στο εμβόλιο. Το θεωρώ τελείως παράλογο»

φωτογραφία (unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News